Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Ny momentumportfölj med stop-loss

I somras hade jag en momentumportfölj som jag sedan avslutade i september trots en bra utveckling. Inser nu att det bör jag inte ha gjort, för en sådan portfölj skulle fortsatt att ge runt 30-40 % avkastning de senaste 2 månaderna. Uppskattningsvis så har en koncentrerad momentumportfölj gett närmare 100 % avkastning i år, vilket är ganska otroligt. Problemet var bara min oro för att aktierna skulle falla och att aktier som Fingerprint med en 1000 %-ig uppgång behöver falla med -90 % innan den kommer ur listan. Därför har jag tänkt implementera en ny och bättre momentumportfölj.

 

Momentumportföljen baserar sig på den enkla regeln att investera i de aktier som gått upp mest på Stockholmsbörsen (small - large cap) under senaste året. Den är ganska koncentrerad och innehåller endast 10 aktier. För att undvika större nedgångar i ensklida aktier, t.ex. att aktie nr 1 har gått upp med 1000 % och aktie nummer 10 har gått upp med 100 %, vilket innebär att aktie nr 1 måste gå ner med -90 % för att åka ur listan, så används en stop-loss. Quant-investingbloggen gör en bra genomgång av olika stop-loss system applicerade på bland annat momentum aktier. Det visar sig dessutom att momentumpremien kan öka markant med denna och en kort/lång portföljs avkastning ökar från 1 % per månad till 1,7 % per månad. Dels skriver han om en 20 % trailing stop-loss och som rekommenderas att implementeras månadsvis. På så sätt så kan man kolla varje månad när man gör omallokeringen om någon aktie gått ner med -20 % från sin topp det senaste året och sälja den. En bra anledning till att endast kolla stop-lossen en gång per månad är på grund av vilda svängningar i kursen, som i Fingerprint de senaste månaderna då man skulle åkt ur aktien flera gånger. Kollar man däremot in studierna som citeras i artikeln så är en dessa testade på momentum-aktier, vilket skulle vara mer lämpligt att gå på. Där så fås en bättre effekt vid en tightare stop-loss som sätts från inköpskursen, men jag har inte hunnit gå igenom hela då den är ganska lång så har inte fullt bestämt mig för vilken stop-loss jag kommer att använda.

 

Reglerna blir i så fall följande:

  • Screena de aktier på Stockholmsbörsen som gett högst avkastning senaste året varje månad.
  • Investera i topp 10 aktier.
  • Sätt stop-loss för aktierna.

 

Denna månad blir det följande aktier:

 

 

Nu får vi se hur det går. En annan farhåga är att den frekventa ombalanseringen kommer att kosta en del, men det är bara att testa i något år och se hur det utvecklar sig. Som tidigare skrev jag också att det är både intressant att se hur en momentumportfölj beter sig i uppgång och nedgång, ännu intressantare nu med en stop-loss. I studien med stop-loss på momentumaktier så gav det en positiv avkastning under lågkonjunkturer förvånande nog. Det är också bra timing att starta en momentumportfölj nu i december, då momentumeffekten brukar vara stark i kvartalsslut, se denna artikel av Alpha Architect.

 

Saker att fundera på framöver är om det är lönt att ombalansera varje månad och vilken slags stop-loss som ska appliceras. Alpha Architect lanserade sin momentum-ETF idag och kommer balansera om den var tredje månad. Uppdatering kommer framöver.

 

P.S. En fallande marknad får en göra konstiga saker. T.ex. som att kolla på kursgrafen nedan och tycka att denna portfölj är inte värd att behålla eftersom snart kommer innehavet i denna falla. Visade sig att det motsatta hände och den skulle gått upp med ca 30 % tills idag. DS.

 

 

Taggar (blogg): 
vapidomu's picture
5
21
3
0
vapidomu

Intressant!

En fundering:

Fingerprint har gått upp 1631% på 1 år.

Nummer 10 på listan (1 års utveckling Large-Mid-Small cap) är idag Rottnernos, som har gått upp 164%. Fingerprint måste alltså gå ned med ca 90% för att åka ur listan.

Antag nu att Fingerprint en månad faller -20% eller mer och därmed utlöser stop-lossen. När man kommer till nästa månadsskifte blir det till att investera i Fingerprint igen, eftersom den inte har fallit tillräckligt mycket för att åka ur listan. Och ev. nästa månad igen, och så kan det hålla på ett bra tag, tills hela fallhöjden har ätits upp.

Därför skulle man kanske kunna införa någon form av "karantän" för aktier som har utlöst stop-lossen, dvs att man inte investerar i dem under säg 3 månader framåt. Vet inte om det finns något annat sätt att undvika att gång på gång investera i eventuella fallande knivar som har en väldigt hög fallhöjd?

Vet inte om jag gjorde mig förstådd :)

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Jo, det är just det jag funderat på lite. Alltså stop-lossen som är på 20 % skulle då vara för senaste året, så att man inte går in igen. Nu efter att ha läst artikeln jag nämnde ovan så lutar det mer åt 5 % stop-loss. Då åker varje aktie ur om den går under 5 % under inköpsvärdet. På så sätt så kanske man köper in sig i Fingerprint flera gånger, men oftast åker de ur på en gång trots att de faller. Och om de vänder upp, så som Mycronic eller liknande, så följer man med på vändningen uppåt också. Det begränsade klart nedsidan och ökade avkastningen markant. 

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Jag har indirekt också vandrat mot detta, mest för att man blir inspirerad av Kavastu. Försöker klura på hur han väljer ut sina men det verkar vara mkt momentumstyrt. 

Anonymous's picture
Mattias (ej registrerad)

Körde du 5% stop-loss? Är ens hälften av innehaven kvar i portföljen?

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Jo, har kört med 5 % stop-loss under månaden nu. Har endast kvar 3 av 10 aktier. Det ska bli intressant att utvärdera i slutet av månaden om det var bra. Det känns i alla fall tryggt nu då många av innehaven fortsätt ner 10-tals % under stop-lossen. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar