Investerarfysikern
Likes
748
Antal inlägg
1370
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Ny Shareville-portfölj

I och med det nya gratiscourtaget på Avanza tog jag mig friheten att göra om min Shareville-portfölj till en aktieportfölj. Portföljen är baserad på de simpla regler som jag skrev om i mitt förra inlägg om att komma igång med aktier. De är helt enkelt baserade på en modifierad och uppdaterad variant av Grahams regler, men som passade bra för den svenska marknaden och gjorde att urvalet begränsades till 10 aktier på aktier med ett börsvärde över 1 miljard kronor.

 

Reglerna är som följer: P/E under 15, P/S under 1, P/B under 2 och EV/EBIT under 10 och att bolagen ska ha ett börsvärde över 1 miljard kronor. I stort sett är det liknande regler som Value composite som jag skrivit om tidigare här på bloggen, med avsaknad på kravet på P/FCF och med gränser snarare än ranking. En portfölj baserat på ett sammansatt värdemått som denna har visat sig prestera klart bättre än övriga börsen i en mängd olika tester på alla världens aktiemarknader. Jag satte ihop denna portfölj för att enkelt illustrera hur enkelt det kan vara att sätta ihop en enkel portfölj baserade på simpla principer.

 

Portföljens innehav visas nedan. Målet är att portföljen ska vara likaviktad, men det är svårt att åstadkomma då jag endast köpte för 1000 kr. Anledningen till att jag köpte för ett sånt litet belopp var för att visa att man inte behöver ha 100 000 kr eller mer för att skapa en diversifierad portfölj byggd på sunda principer med dagens courtage. Dock varierar då innehavens storlek mellan 7-13 % istället för de 10 % som är önskvärt.

 

 

Portföljen kan antingen balanseras om varje år eller så kan man behålla aktierna i upp till 5 år med bra resultat. Det är ännu inte bestämt hur denna portfölj kommer att fördelas om, men den kan mycket väl behållas i 5 år utan vidare uppdateringar. Fråga mig inte om innehaven då jag inte har något aning om vad flera av dem håller på med, utan endast att de är billiga. All data är tagen från Börsdata och jag litar på att datan är korrekt där och har inte gjort vidare efterforskningar.

 

Det ska bli intressant att se vad som kommer hända framöver men om man kollar till historiken kan denna portfölj komma att överprestera index de kommande 5 åren. Trots detta kan det vara perioder då den underpresterar, något som är vanligt för strategier som överpresterar index på sikt.

 

PS. Den observanta läsaren kommer att märka en konstig rörelse på +1800 % i början av året. Det är på grund av att denna portfölj handlade ETF:er efter Dual momentum i början av året, vilket inte Nordnets system verkade registrera korrekt och därav ändringen av portföljen. DS. 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Jörgen (ej registrerad)

Hej,

Spännande att följa utvecklingen. Jag undrar vilka de övriga två aktierna är utöver de åtta som är med i diagrammet. En annan fråga: var det bara dessa aktier som "blev kvar" efter urvalet eller valde du ut dessa 10 aktier från ett större urval? I så fall hur gjorde du urvalet - magkänsla eller något annat?

Tack på förhand hälsar

/Jörgen

Investerarfysikern's picture
748
1370
139
0
Investerarfysikern

Hej,

De andra två är MQ och Stora Enso. Tänkte inte på att man inte ser det om man inte är inloggad på kontot. Om din andra fråga: Det var i stort sett dessa bolag som dök upp vid urvalet. Enda jag behövde göra vara att öka en parameter lite för att få med det tionde, vilket var Acando i detta fall som hade en aning högre EV/EBIT än 10. Valde att öka EV/EBIT då den var jag den var mest restriktiv. Men i stort sett var det kriterierna ovan som gällde.

Anonymous's picture
Jörgen (ej registrerad)

Toppen, tack för ditt svar!

Anonymous's picture
Jörgen (ej registrerad)

Toppen, tack för ditt svar!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (10)

Taggar