Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Oh Happy Day!

Det har varit en enorm våg av courtagefria erbjudanden av de olika nätmäklarna och nu senast var DeGiro ut med att sänka courtaget till 1 krona på Stockholmsbörsen för alla med mindre än 1 miljon hos dem. Då de också har courtagefritt för en hel del ETF:er så innebär det att man nu kan genomföra alla de strategier som jag skriver om här på bloggen courtagefritt. Det enda som tillkommer är växlingsavgiften, men som går att komma undan hos DeGiro genom att ställa om växlingen till manuell när man gör ett byte.

 

Genom denna våg av gratiscourtage på Nordnet, Avanza och DeGiro går det nu hur enkelt som helst att sätta upp en mekanisk portfölj och investerar kvantitativt i aktier. Nu kan man tänka att eftersom det blir så billigt så kommer det bli att man kan köpa och sälja hur mycket man vill, eller för strategiernas räkning omfördela varje månad, men det är viktigt att komma ihåg att spreaden också utgör en kostnad. Trots gratiscourtaget bör man ändå räkna med en kostnad på 0,25-0,5 % per byte i form av spread när det gäller aktier på mid cap och upp (något lägre för large cap).

 

DeGiros gratiscourtage för ETF:er är också bra nyheter för oss som håller på med taktisk tillgångsallokering. Den är begränsad en del med ett gratis köp per ETF per månad, men det passar den som tillämpar aggressiv global tillgångsallokering (GTAA AGG3) och dual momentum som bara behöver göra ett byte per månad. Jag har nu dubbelkollat och alla ETF:er som Investingforaliving.us rekommenderar för varje strategi är nu courtagefria. Det enda man behöver göra nu för att minimera kostnaderna är att kolla slippage och spread för strategin. Slippage innebär den kostnad som det innebär att man inte kan genomföra köpet direkt när det ska göras. Själv anser jag att det är tillräckligt att handla på samma tid varje månad, vilket för min egen del är runt kl 17-18 den sista dagen varje månad utifrån signalerna dagen innan. Paul på Investingforaliving tycker att man bör göra det så nära stängning som möjligt, vilket blir tyvärr runt kl 22 på kvällen för oss här i Sverige. Anledningen till att jag tycker att mitt sätt är okej är att jag anser att på så kort tid som mellan stängning dagen innan till 2-3 timmar in i handeln dagen efter är rörelserna på marknaderna helt slumpmässiga, vilket gör att över tid så går det på ett ut.

 

För att läsa mer om de strategier jag tillämpar, alltså investera mekaniskt i aktier på Stockholmsbörsen och i taktiskt tillgångsallokering i amerikanska ETF:er, så kolla in Enklainvesteringar.se där allt är sammanställt. Aldrig har det varit billigare att implementera dessa strategier.

Taggar (blogg): 
Inaudible's picture
33
78
9
0
Inaudible

Har du sett Cambria Founds etf Global Asset Allocation (GAA)

Cambria är ju Meb Fabers fondbolag och vad jag förstår skall fonden följa hans GAA-strategi från denna bok

https://www.amazon.com/Global-Asset-Allocation-Survey-Strategies-ebook/d...

Fond-i-fond vilket ju inte brukar vara bra, men denna har 0% management fee, och total kostnad på 0,29%

Tyvärr inte med i DeGiros gratis erbjudane, men en smidig lösning för en globalt differentierad portfölj. Dollarexponeringen är ju lite problematisk dock...

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Haha, satt och kollade på den nyss efter att läst inlägget: http://mebfaber.com/2016/05/18/institutional-asset-allocation-models/ Verkar vara riktigt trevlig, men tror fortfarande på att man kan göra bättre med Golden Butterfly eller liknande portfölj. Men bra "kasta in handduken" ETF i alla fall. Funderar på att ha lite där bara för att (man kan aldrig förlora med det så att säga). 

Anonymous's picture
Roland (ej registrerad)

Härlig händelseutveckling!

Vore kul att läsa mer om GTAA AGG här på bloggen!

Keep up the good work!

 

Roland

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar