Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Orsak och verkan - del 2: Insikter

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så är det riktigt svårt att se orsak och verkan på börsen. Själv har jag bland annat varit mycket stolt över min övergång att gå från passiv indexinvestering till att investera i aktier. Det har gått bra hittills och avkastningen är klart högre än index och det främsta jag gått på är de kvantitativa värdemått som jag regelbundet skriver om här på bloggen. Nedan visas utvecklingen.

 

 

Det jag däremot nyligen insett är att det kanske inte har gått så bra egentligen, utan jag har bara kollat på fel index. Kollar vi på de svenska bolag som legat i portföljen så är det nästan uteslutande mid cap, endast en bråkdel kommer från de andra listorna. Nedan visas utvecklingen för mid cap index, vilken har varit likvärdig.

 

 

 

Utöver det var den totala aktieportföljen ca 15 % investerad i gruvbolag som köptes i början av året och gett riktigt bra avkastning på över 100 % i år, se nedan.

 

 

Det visar sig alltså att jag underpresterat de index jag egentligen varit investerad i, alltså svenska mid cap och gruvbolag, och jag hade klarat mig bättre att investera i dessa index. Däremot så hade jag inte investerat i dessa sektorer om jag inte börjat investera aktivt, vilket gör att trots att jag underpresterat dessa index så har det visat sig vara vettigt ändå. Men detta visar på att många gånger är det den underliggande tillgångsklassen, inte själva aktierna, som driver avkastningen. Det är en viktig insikt och bra att ha med sig in i framtiden. Många gånger är det en underliggande faktor, bransch eller valuta som driver avkastningen, inte ens aktieval.

Taggar (blogg): 
G-ice's picture
9
71
2
0
G-ice

Lite trist att behöva inse att dina kvantitativa strategierna inte riktigt är den där oupptäckta guldgruvan som man hoppats på... Samtidigt tror jag fortfarande att tex Value Comp 1 på Large och Mid Cap är ett mycket bättre alternativ jämfört med att köpa andelar i Avanza Zero (vilket varit mitt alternativ före jag började läsa på om olika aktiestrategier och tog rygg på dig).

Har du funderat över att vikta dina jämförelseindex för att få en mer exakt bild av hur det gått? Jag startade en VC1+momentum från Large och Mid Cap den 1 Juni. Blev 7 aktier från Mid Cap och 3 från Large. Kanske då mest rättvist att slå ihop utvecklingen från 0.3 OMXS30GI med 0.7 OMX Mid Cap?

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Håller med dig fullständigt, anledningen till att jag var investerad i mid cap var för att där fanns de billiga företagen. Hade de sagt large cap hade jag investerat där. Hade jag inte bytt hade jag liksom som det du nämner varit investerad i Avanza Zero, vilket hade gett klart lägre avkastning. Så även om mid cap drivit avkastningen har det varit ett mycket bättre val än Avanza zero.

Det kan vara ett bra alternativ, men det kan vara missvisande med large cap index då de små large cap bolagen (som oftast hamnar i portföljen) oftast utvecklas mer likt småbolag och mid cap. Tror bästa index är MSCI Sweden Small Cap, som täcker in alla bolag utanför OMXS30. Det är den de flesta småbolagsfonder följer (finns på Morningstar). Går också att följa Carnegie Small Cap index som XACT Svenska Småbolag följer: http://www.carnegie.se/en/securities/kurser-och-index/carnegie-nordic-in...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar