Investerarfysikern
Likes
748
Antal inlägg
1373
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Räntekänsligheten i nyproduktion

I och med avkylningen på bostadsmarknaden har jag börjat titta närmare på att köpa en bostad, ett tema som kommit upp flera gånger här på bloggen tidigare. Nu senaste halvåret har jag fått ordentlig koll på vad för objekt som ligger ute på marknaden i Uppsala och vad prisnivåerna legat på samt de nya prisnivåerna efter prisfallet. Skillnaden är inte alltför markant, men allmänt ligger prisnivån några hundratusen kronor lägre än för ett år sedan och budgivningarna är inte lika hektiska.

 

Det jag däremot inte hunnit sätta mig in i mycket är att analysera bostadsrättsföreningarnas ekonomi. Nu nyligen kom Riksbanken ut med en ekonomisk kommentar om räntekänsligheten genom bostadsrättsföreningarna. Det är något som legat i bakhuvudet, men känns svårt att kvantifiera, och i mina egna räntekänslighetsanalyser har jag endast räknat på hur min egna räntekostnad kommer öka vid ökande räntor. Som det nu verkar är känsligheten mycket hög i nyare produktion och jag förstår nu mångas kritik mot glädjekalkyler i nyproduktion.

 

Exempelvis är det inte helt ovanligt här i Uppsala att nya 3:or på 80 kvm har en avgift på endast 4 000 kr i månaden, trots att bostadens andel i föreningen motsvarar ett lån på 1 miljon (12 000 kr/kvm). En ekonomiska plan jag kollade upp visade det sig att anledningen till denna låga avgift är flera:

 

  • Räntan antas vara 3 % på sikt (i snitt kommande tio åren).
  • Avsättningar till underhåll görs motsvarande 0,6 promille av fastighetens värde.
  • Amorteringen är på 1000 år omräknat till rak amortering.
  • Avskrivningar räknas inte med i resultatet då denna ses som "fiktiv". 

 

I den ekonomiska planen visas också att för varje procentenhet ökning av ränta över 3 % innebär det en ökning på årsavgiften med 130 kr per kvm (i likhet med Riksbankens rapport), vilket innebär 850 kr per månad i avgiftsökning för 80 kvm. Alltså ganska räntekänsligt. Utöver denna räntekänslighet verkar det också som att man vida underskattar fastighetens underhåll och avskrivningstid i den ekonomiska kalkylen för att få ihop till en så pass låg avgift. Det löser sig i dagsläget då räntan ligger under 3 %, vilket gör att nybildade föreningar tenderar att gå på plus då många får förmånliga lån på 1-2 % (vissa ner till 0,5 %).

 

I en förening som var 10 år gammal sänkte de till och med avgiften på grund av att räntan var så låg (trots fortsatt höga lån i föreningen och minimala avsättningar till underhåll). Bra för de som ska sälja, då de kan få mer ut för lägenheten (var ganska många lägenheter i föreningen till salu för tillfället). Situationen är liknande för den flesta nya bostadsrättsföreningarna (byggda efter 2000) och i vissa föreningar hade de en linjär avskrivning på fastigheterna på 333 år. Många har fortsatt marginal för ökande räntor, men skulle dessa gå över 2-3 % blir avgiftsökningen närmare 100 kr per kvm/år. 

 

Skillnaden mot äldre produktion är i alla fall stor och i många äldre fastigheter där man till och med gjort det mesta omfattande underhållet så som stambyte och fasadrenovering är räntekänsligheten liten. Flera av dessa föreningar har fortsatt med liknande avgifter, vilket gör att räntan kan dubblas eller tredubblas innan de ens behöver öka avgiften. Också med låga lån på 1000 - 2000 kr per kvm gör att avgiftshöjningen blir begränsad med ökande räntor (10-20 kr per kvm/år för varje procentenhet vilket innebär ca 70-130 kr i månaden för 80 kvm). 

 

En sak är i alla fall säker efter denna genomgång och det är att jag kommer undvika nyare produktion och satsa på äldre. Jag bor för tillfället i en fastighet från 60-talet och helt nöjd med denna standard (trots att köket och badrum är original och fastigheten inte är stambytt). Bostäderna med låga lån i föreningen, genomförda stambyten och nyrenoverade kök/badrum och låg avgift ligger dessutom lägre i pris än nyare produktion utan samma risk för avgiftshöjningar framöver (snarare att avgifterna kan sänkas om den låga räntan håller i sig). 

 

Det var i alla fall intressant att se att räntekänsligheten var så stor i nyproduktion och att ökande räntor kan slå ut med flera tusentals kronor i ökade månadsavgifter. Utöver det kommer det framöver tillkomma ökande kostnader i form av underhåll då många tillämpar progressivitet i denna beräkning. Många är nog medvetna om att avgifterna kan höjas vid ökande räntor men inte med så mycket. Sen kvartstår givetvis frågan om räntorna kommer vara fortsatt låga eller öka framöver.

 

Har ni tips på några andra varningsflaggor i bostadsrättsföreningarnas rapporter?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Synnerligen intressant! Känns som att det kommer att behövas ny lagstiftning/ändrade regler kring detta men det lär inte ske förän det blir verklighet med högre räntor. 

En sak med i synnerhet äldre föreningar är att kolla om de äger marken eller inte. Finns fall där föreningar haft 50 åriga kontrakt med kommunen med en "markhyra" (minns inte korrekt term) som varit löjligt låg. Kan också leda till chockhöjningar när kontraktet ska förnyas. Liksom om kommunen höjer denna avgift generellt.

Jag har haft tur med tajming på bostadsmarknaden och tjänat bra med pengar på det. Nu bor vi i en liten och relativt billig bostadsrätt i väntan på eventuellt köpläge framöver. Ville egentligen hoppa över till en hyresrätt men brist på kötid gör att de alternativ som finns bara är väldigt dyra (bor i Skåne). 

Jag tror fortfarande på att en större prisjustering väntar runt hörnet. Så jag sitter still i båten tills räntorna går upp eller en större prissänkning kommer. 

Sedan är ju bostad minst lika mycket konsumtion som investering. 

Investerarfysikern's picture
748
1373
139
0
Investerarfysikern

Ja, vi får se vad som sker. Det borde ju allmänt finnas regler givna av bokföringsnämnden eller så om avksrivningar etc i föreningar. Får se om det skärps till. 

Ok, det var intressant. Helt klart något jag ska hålla koll på!

Ja, tror inte att prisjusteringen är helt över. Speciellt om räntenivån ökar i världen som den håller på att göra och om vi går in i lågkonjunktur framöver. Ska bli intressant att se. Börjar mest kolla nu inför flytt på 1-2 års sikt.

G-ice's picture
9
74
2
0
G-ice

Intressant!
Tycker det är ganska lite som talar för att bostadspriserna ska vända upp:

1. Mycket nyproduktion som ligger ute och mer är på väg ut. Bostadsbristen är ett faktum men de ohållbart höga priserna på nybyggen är också ett.

2. Konjunkturen har mer eller mindre toppat och en övergång till sämre konjunktur kommer inte vara bra för köpförmågan hos befolkningen.

3. Invandringen har kommit ner rejält även om årsnivån kring 30 000 är relativt många.

4. Det skärpta morteringskravet bör dämpa.

Vad är det då som ska driva upp bostadspriserna igen?

1. Kraftigt ökad invandring. Kommer knappast att hända, speciellt inte under ett valår med invandringen i centrum som viktig valfråga.

2. Kraftigt ökad urbaniseringstrend och därmed ökad efterfrågan på bostäder i områden där det byggts mycket. Inte så sannolikt att det kommer ske stora förändringar utöver den trend som redan finns.

3. Räntan sänks till följd av försvagad inflation. Mycket möjligt, jag håller inte med om att räntan "inte kan gå lägre" och att den enda vägen är upp från här. Att eventuella aviserade uteblivna räntehöjningar från riksbanken ökar priserna är nog inte så otänkbart som man ibland får intrycket av.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (11)

Taggar