Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Semestertankar och stark börs

Det har varit lite få inlägg här på bloggen den senaste tiden, något som beror på att jag varit bortrest på bilresa med några kompisar i Europa i två veckor. Det var två riktigt varma och sköna veckor i trakterna runt alperna, ett område som jag verkligen kan rekommendera då det är fullt utav kontraster. Vi besökte bland annat München, italienska alperna, Venedig, Split och Wien under resan, så det var en intensiv rundåkning runt alperna. Har tidigare rest runt i dessa trakter flera gånger förut utöver att ha studerat i Schweiz i ett år. Riktigt intressant område för de som både är intresserade av historia, god mat, fina vyer, värme och natur. 

 

 

 

Utsikten från Makarska i Kroatien i veckan

 

Det har också varit skönt att koppla bort tankarna på investeringar och aktier i två veckor, även om det främst är ett kul hobbyprojekt. Lite då och då loggade jag in och kollade på depån, då vi haft en så starkt börs de senaste veckorna. Det är extra roligt att se hur depån "arbetar" på bra utan att man gör något och hur investeringar verkligen är något långsiktigt där man måste vänta på att se resultat. Även när man är ute och reser tjänar man pengar, även om man inte gör något själv. 

 

Det var också extra kul när ens system och idéer verkligen fungerar och det har varit en stark period för mina portföljer. Nu när jag kom tillbaka hem och kunde göra rapporter så visade det sig att aktieportföljerna (aktiva och kvantitativa) nu har gått + 50 % sedan starten i början av förra året, mycket drivet av att värdeaktier haft en ordentlig revansch i år. 

 

 

Det är också ganska nyttigt att vara borta och ta semester, för mycket utav bruset försvinner och det blir lättare att fokusera på det som är viktigt och intressant. Ett sådant brus är kvartalsrapporterna som nu börjat hagla in. Som kvantitativ investerare är det inget jag lägger någon större vikt vid, förutom då det börjar bli dags att uppdatera portföljen med nya bolag. Min sommarläsning är "The Black Swan" av Taleb och han ger verkligen en känga åt analytiker som försöker överanalysera data och tolka samt se trender i kvartalsrapporter. Själv är jag mer åt Talebs håll, en skeptisk empiricist. 

 

Trots en läggning åt att följa system och empirisk data så är det alltid lite skoj att filosofera om vad som händer på börsen och hur olika aktörer agerar. En som är bra på att läsa av börsen är Kavastu som nu känner att det är läge att gå in igen. Han var ganska bra att tajma toppen förra året, så ska bli intressant om han kan tajma botten. I sådana fall var detta en ganska ofarlig björnmarknad, vilket kanske inte är så konstigt då många aktörer har förväntat sig att börsen ska falla med -50 %. 

 

Det här visar också hur svårt det är med att tajma marknaden, som syns i grafen ovan så har mina fullinvesterade portföljer gått upp med +30 % sedan toppen den 27:e april. Olika faktorer kan gå riktigt bra även i en trevande börs. Paul på Investingforaliving.us har visat flera gånger att kvantportföljer med trendföljande regler oftast tappar all överavkastning, vilket också denna period har visat. Trots det så kan man se stora nedgångar framöver, så det är inte helt skyddat. 

 

Nu får vi se vad resten av året bjuder på. Kanske en revansch för värdeaktier i USA? I år har vi alla fall sett både gruvaktier och tillväxtmarknader att ha gått upp ordentligt från botten i början av året. Eller så kanske vi får se ny oro i marknaden, men hittills har den börjat agera starkare med S&P 500 på nya all-time-highs. 

Taggar (blogg): 
Pelle's picture
2
7
3
0
Pelle

Hej,

Det gläder mig att det verkar som du haft en bra semester :)
Vi är inne på första vecka av tre i Portugal o det är över förväntan.

Jag har under våren och sommaren läst ett antal böcker o bloggar. När det gäller bloggar har denna blivit min absoluta favorit tillsammans med "Rika tillsammans" din länk till http://investingforaliving.us/ har varit mycket läsvärd.

Jag är 50+, min plan är att gå i pension om 6-8 år. Jag har valt att löneväxla maximalt (35%, skattade lön är över brytpunkt för max allmän pension), vilket tillsammans med den vanliga TJP medför ett relativt stort kapital som sätts av varje månad. Eftersom det är ganska kort tid tid kvar tills att TJP kapitalet ska tas ut så är jag mindre riskbenägen nu än för några år sedan (ISK och KF portföljer kommer att vara orörda i x antal år efter att TJP är utplockad). Förutom mina traditionella TJP har jag till dags dato sparat/investerat enl. den klassiska 50/30/20 (aktier/hedge/ränta) modellen för alla mina portföljer (ISK/KF/TJP) men kommer nog nu att byta allokeringsstrategi för TJP. Tycker att det skrivs för lite om allokeringsstrategier och det är väl därför som jag gillar din blogg.

I en kommentar till en av bloggarna hittade jag denna fantastiska sida https://portfoliocharts.com/ Här kan man analysera alla klassiska allokeringsportföljer. Tyler som driver sidan har dock gått ett steg längre och låter en simulera alla assets (tillgångsslag) oavsett portfölj o inte bara från 1972 som brukligt är utan i 15 års perioder från 72 o framåt.
Jag har förstått av ett av dina inlägg att du valt att "testa" Golden butterfly med din Sharevill portfölj hos Nordnet. Jag ska köra några backtester med svenska fonder via https://www.portfoliovisualizer.com (tar lite tid att fixar kurser att ladda upp...) men tycker att Butterfly är ett klart intressant alt. till permanent portfolio, istället för 4x25% så är det 5x20% (40% aktier LCB och SCV, annars lika). Man kan ju även jämföra med mina traditionella TJP som allokerar om från 60/30/10 (aktier/ränta/fastigheter) till 40/50/10 när man närmar sig uttag, även här är man max 40% exponerad mot aktiemarknaden.

Vad tror du om Golden Butterfly Portfolio som allokeringsstrategi med tidshorisont om 6-13 år (min TJP ska tas ut under 5år...)? Om jag har tolkat Tylers o Pauls sidor korrekt så går det inte att undgå risken att tappa 30+% under ett år med övriga B&H portföljer t.ex. IVY. Även om jag verkligen gillar GEM o GTAA 3/6 så finns risken att man tappar även här när man ligger 100% aktier. Med mitt korta tidsperspektiv (6-13år) för TJP så känns Golden Butterfly eller likn. som ett bra alt. eller? För ISK (o likn.) samt även PPM (tidigast fr.o.m 63år) är dock GEM väldigt intressanta.

Om jag bestämmer mig för att byta allokeringsstrategi så kommer jag att göra det successivt under ca ett halvår om Kavastu har rätt så kommer hösten att bli bra (aug-sep brukar alltid var bra), guld har kanske ”tillfälligt” toppat? Och här är man tillbaka på ruta ett där man spekulerar… Det gäller att tro på allokeringen, men det kanske inte är helt fel att ta det lite i taget under några månader…

Men pengarna ska räcka längre än så, förhoppningsvis är man pigg i ca 30 år till o då finns det all anledning till att ha minst 2 portföljer en som är 20+ år och en för uttag inom 5 år att leva på tillsammans med den allmänna som börjar att ticka ut vid 63 beroende på vilka beslut som tas inom pensionsutredningen. Överskottet (~3/4) från min TJP som tas ut under 5 år sätts delvis in på portföljen med längre tidshorizont.

Är jag helt ute o cyklar eller är jag inne på någorlunda rätt väg när det gäller att välja Golden Butterfly för kapital som kommer att tas ut om 6 till 13 år från dagens datum? 

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Hej Pelle!

Riktigt kul med tre veckor i Portugal. Gillar själv verkligen Portugal och längtar att åka dit igen. Hoppas du får riktigt bra kommande veckor där.

Intressanta funderingar du har och har själv funderat på liknande saker. Kan säga att Golden Butterfly helt klart blivit min favorit, speciellt också då det går att kombinera den med en mer aktiv approach genom att ha t.ex. värdefonder eller kvantitativa strategier istället för aktiedelen, men också för att den är så simpel. Dessutom så är den väldigt lågrisk och alltid fix allokering, så kräver knappt något underhåll. Som du kanske sett på Portfoliocharts.com så har den inga större nedgångar och jag blev riktigt imponerad över hur bra den klarade t.ex. Brexit nyligen. Det är verkligen en bekymmersfri portfölj, även om den nu i kronor är lite mer volatil än i dollar. Också med en kort investeringshorisont som din så sticker den verkligen ut som den säkraste portföljen med stadigast avkastning och säkert sätt att uppfylla sina finansiella mål. Så tycker verkligen att du tänker rätt där. 

Själv har jag valt att inte använda den portföljen för en större del av mitt kapital, men det är främst för att mina avkastningkrav är högre. Istället har jag valt att använda GTAA AGG 3 (se Pauls blogg), som historiskt gett högre avkastning men till ungefär samma risk som Golden Butterfly. Har ca en tredjedel av mina besparingar i detta och ser det som ett tryggt sparande på medellång sikt (5 år). Så kolla gärna in den också som alternativ. Däremot är den svårare att implementera och speciellt med kostnader. På tjänstepensionskonton använder jag GEM. 

Kan säga att efter att ha använt taktiska tillgångsportföljer i 2 år nu så är det svårt att helt flytta över hela kapitalet beroende på signaler, därför gick jag över från GEM till GTAA AGG3, men beslutade mig också för att ha en del som alltid är investerad i aktier. Speciellt gäller det också perioder som nu senaste året där GEM underpresterat index. Därför gillar jag också Golden Butterfly som ständigt är investerad och där man inte behöver göra några beslut. Det hela är en avvägning av vilken risk man vill ta, hur aktiv man vill vara och om man vill minimera risken för att göra fel. Den enda som vet vad som är bäst för en själv är en själv. 

Mitt råd är läs, läs och återigen läs om strategin och det sätt du ska spara på och välj gärna flera för att sprida riskerna. Golden Butterfly är bra för den är riktigt "konservativ". Stora investerare som Ray Dalio rekommenderar att de flesta bör välja simpla allokeringar som man håller och inte göra något aktivt med, de pratar oftast att det är det bästa. Golden Butterfly är bra på det sättet, man satsar på de flesta tillgångar helt enkelt. 

Pelle's picture
2
7
3
0
Pelle
Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Hej igen,

Det ser rätt ut. Fått liknande resultat när jag testat Golden Butterfly själv och när jag testat strategier som Dual momentum etc, se här för Golden Butterfly: http://www.tradevenue.se/Investerarfysikern/golden-butterfly-portfolio Det skiljer sig ganska mycket i kronor än i dollar, vilket gör det lite mer volatilt. Men som du skriver i ditt inlägg påverkar det inte så mycket om man månadssparar. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar