Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Senaste björnmarknadernas utveckling

Om man inte lär av historien så är man dömd till att upprepa samma misstag. Därför är det alltid lärorikt att kolla hur tidigare björnmarknader betett sig. Jag gjorde det lite övergripande i detta inlägg om hur en kommande björnmarknad kan se ut. Jag kan också rekommendera Kavastus nya blogg här på Trade Venue där han noga går igenom tidigare björnmarknader. I detta inlägg tänkte jag kolla lite noggrannare på de senaste två björnmarknaderna för att se vad man kan förvänta sig.

 

Både år 2000 och 2007 slutade i stort sett likt förra året. En ordentlig rusch i början av året och sedan en nedgång på runt 15-20 % tills årsskiftet. Däremot så skiljer de två efterföljande åren sig åt mellan de olika nedgångarna och hur nedgången skedde (notera också att börsen var mycket högre värderad år 2000). Så här kommer lite grafer hur det utvecklade sig.

 

Först har vi år 2001. Detta år började med att gå upp 7 % för att sedan totalt vända ner och gå ner med -25 %. Sedan kom det en rekyl, men när den vände så gick börsen ner -30 %. På hösten kom det en uppgång och året slutade däremot endast ner med -17 %. Men ändå så fick man genomlida två fall på 25-30 % under året och ordentliga rekyler efter båda dessa fall, något som måste tärt på investerares tålamod. Intressant att notera är att värdeaktier gick upp med 18 % under år 2001, trots allmänt stora fall på marknaden.

 

 

Sedan kom år 2002. Det var under 2002 det stora fallet kom och också värdeaktier gick ner. Från april till oktober gick marknaden ned kontinuerligt med - 48 % (som att inte det räckte att genomlida två fall på 25-30 % året innan. Återigen vände det på hösten och året slutade på - 37,43 % (värdeaktier gick ner med -22 %).

 

 

Sen har vi år 2008. Det året började mycket likt detta år med en nedgång på -15 % under de tre första veckorna. Därefter hände det inte mycket förrän i början av juni, då börsen återigen gick ner med -20 %. Sedan kom hösten och det stora raset skedde, börsen gick ner med -37 % på två månader, alla trodde att världen skulle gå under och dumförklarade Warren Buffett som gjorde ett stort inköp. Året slutade på -42,64 % och drog även med sig värdeaktier ner i djupet.

 

 

Så nu är frågan hur den kommande börsutvecklingen kommer att se ut. Kollar vi på de senaste två så bevittnar de om några saker: dels så går börsen ner i omgångar där den kan falla 20-30 % varje gång. Efter varje nedgång så kommer sedan ett stillastående läge och det kan gå upp en bit. Vi har redan upplevt den första nedgången på -20 % under april till september förra året. Nu kan vi vara inne i nästa. Efter några sådana nedgångar så kommer en stor nedgång, den nedgång då alla ska ur. Under år 2002 gick börsen då nästan ner -50 % och under år 2008 så gick börsen nästan ner -40 % i denna sista stora nedgång. Detta efter att man fått genomlida tidigare nedgångar på 20-30 %. Det tog totalt 3 år från topp till botten för IT-bubblan, 1,5 år för finanskrisen och 3 år för 90-talskrisen. I alla dessa kriser mer än halverades OMXSPI.

 

Nu är vi nere på -15 % sedan i början av december, vilket innebär att vi är i den andra nedgången från toppen. När denna nedgång är över så kan vi mycket väl se en uppgång eller en sidledes gående börs under ett par månader, för att återigen gå ner med 20-30 % till i några omgångar om denna bear blir liknande de senaste tre. Däremot är det värt att notera att under 1950-1990 så fanns det sex bear markets som alla gick ner endast i en till två omgångar med -20 - 30 % inom loppet av 1-2 år, så att om denna blir lik de senaste tre är inte säkert, vi kanske mer ser en utveckling som lite värre än det under 2011-2012. Totalt är nu OMXS30 ner -25 % från toppen och OMXSPI ner -20 %, så vi är i officiell bear market. Om nu denna kommer fortsätta ner en hel del till eller om vi inte ser mycket större nedgångar är frågan. Det är alltid när det ser som mörkast ut det brukar vända, men kollar vi till momentumfaktorerna visar alla på en fortsatt bear market.

Taggar (blogg): 
HSBingenjören's picture
25
48
5
0
HSBingenjören

Tack för sammanställningen!

Låt oss hoppas på en lite resa uppåt nu innan det är dags at lägga om momentumportföljerna.. =)

Christian

 

SpreZZaturian's picture
236
223
67
0
SpreZZaturian

Ännu en bra artikel från fysikern.

En sak som gör 2016 mer lik 2002 och 2008 (och således pekar på minst en halvering) än de mildare nedgångarna är värderingen (olika salesmultiplar som till skillnad från vinstmultiplar rensar bort cykliskt höga marginaler).

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Jo, håller med, har också kollat en del på CAPE som är historisk hög och på tesen om "sideways market" av Vitaly Katsenelson som menar på att vi bör gå under CAPE eller P/E 10 innan det kan vända igen. Vi får se hur det utvecklar sig, en stor del av världens marknader är redan runt CAPE 10. Sen känns det som att "björnpsykologin" har ännu inte grabbat tag i folk än, när den väl gör det kan det nog bli ordentlgt turbulent.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar