Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Skaffat prenumeration på Indexinvestering.se

Idag skaffade jag prenumeration på Indexinvestering.se där jag är främst intresserad av deras swing-signaler. Jag har följt siten sedan start och kände nu att det kunde vara skoj att testa den. Båda grundarna var de första jag började följa när jag blev aktiv för ett år sedan på Twitter och jag tycker de har gjort ett riktigt bra jobb med siten. CMJ, en av medgrundarna, har bloggen "Trading the OMX" som är ursprunget till Indexinvestering.se och är faktiskt en av de bloggar som inspirerade mig att starta denna blogg och min jakt på diverse modellstyrda investeringsstrategier. Han är en erfaren trader som kommit fram till mycket liknande saker som jag själv kommit fram till, men med en liten annan ingångsvinkel. Ur detta har han skapat marknadssignaler baserat på teknisk analys som i stort sett fångar mycket av det jag läst om inom finansforskning.

 

Det jag är intresserad av är deras swing-signaler för trades på medellång sikt. Jag har det senaste året försökt sätta mig in i hur det verkligen fungerar och förstått att det är någon kombination av "candle stick"-swingtrading på ett mekaniskt sett. Jag har själv aldrig riktigt orkat sätta mig in i de mer komplexa swing-trading strategierna och tydandet av grafer, men de grundläggande koncepten är inte så svåra. Konceptet är att köpa en aktie eller tillgång i översålt läge för att sedan sälja den när den gått upp, alternativt hålla kvar den. Själv applicerar jag det lite på måfå för att hitta bra ingångslägen med hjälp av de oscillatorer som finns på Avanza (RSI, MACD och Stochastic). Flera framgångsrika investerare använder denna approach för att hitta bra ingångslägen, t.ex. bloggaren Kavastu som använder sitt HSI index för detta. Det jag gillar med Indexinvesterings SWING-modell är att den gör detta systematiskt med en bra hit-rate. 

 

Swing-signalerna kommer att användas till två saker. Dels är det för att på ett mer systematiskt sätt ta positioner på lång sikt i mina nuvarande eller framtida innehav och dels för att göra mer kortsiktiga trades. 

 

En stor anledning till att jag vill testa swing är mitt försök att testa på trading. För några veckor sedan skrev jag här på bloggen att jag testade på trading, något som gick bra till en början men slutade i att jag överanalyserade slumpmässiga rörelser och det tog för mycket tid. Det är alltid svårt att avgöra när man ska ta position och speciellt när man inte vet vilket håll marknaden tar. Det hela gick plus minus noll och jag valde att avsluta mitt försök. En stor anledning till detta är att jag inte hade några specifika regler, utan gick mest på känsla, vilket i sin tur ledde till överanalyserande och tveksamhet. Tanken med att använda Indexinvesterings swing-signaler är just att få specifika spelregler att gå efter. Alla trades kommer inte vara framgångsrika, men en stor del kommer att vara det. I kombination med att analysera den medellånga trenden så kan köp göras i översålda lägen. Ett exempel var nu den sista september då swing gav ett flertal signaler för entry i diverse aktier, något som gav en riktigt bra avkastning. 

 

Om vi nu befinner oss i en bear market så kommer marknaden fortsätta att gå i successiva steg neråt. Det intressanta är att många av dessa steg ner slutar i ett steg upp, t.ex. den sista september till nu. Med hjälp av SWING kan man ta hjälp av dessa steg ner och dessa steg upp. Ett alternativ är också att öka och minska exponeringen i portföljen med hjälp av dessa signaler, likt som jag själv gjorde i min aktiva portfölj där jag köpte aktier sista september och minskade min exponering i mitten av oktober (ungefär samtidigt som SWING gav köp respektive sälj-signal). 

 

Jag vet att det råder en allmän skepticism mot teknisk analys och diverse swing-signaler bland investerare, speciellt värdeinvesterare. Detsamma råder mot momentum (har fått ett antal dryga kommentarer om min dual momentum strategi på bloggen). Däremot har jag själv följt dessa personer som använder dessa signaler ett bra tag nu och sett i realtid att de fungerat. Det är personer med lång erfarenhet från börsen och som handlar på daglig basis. Det finns också en lång rad vetenskapliga väl grundade argument till varför de ska fungera, mycket på grund av brister i det mänskliga psyket, något som jag själv upplevt och lätt går att uppleva med tidningsutdrag från olika dagar de senaste veckorna. Därför tror jag på att både momentum kommer att fortsätta fungera samt att tillfällen kommer att ges när aktier och börs är översålda.

Taggar (blogg): 
Investman's picture
65
89
17
0
Investman

Tack för bra tips! Jag har hört talas om Indexinvestering.se tidigare, men har varit allmänt skeptisk till det. Men nu ska jag titta på det igen, blir nog en tetstmånad (ifall det kör utan bindningstid). 

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Bra tjänst, tipsat min bror om det som är noll kunnig. 
Ska se om han blir hooked. :D

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Och om man googlar så finns det rabatt: aktink

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Och om man googlar så finns det rabatt: aktink

Anonymous's picture
Miathan (ej registrerad)

Lite nyfiken. Hur har det gått för dig med den handeln som följer swing från indexinvestering.se?

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar