Investerarfysikern
Likes
748
Antal inlägg
1370
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Skapat en ny hemsida: Momentum Invest

I helgen har jag lekt runt lite med att testa skapa en ny hemsida som jag döpt Momentum Invest. Denna är tänkt som en informativ hemsida om dual momentum för mer eller mindre aktieintresserade personer då jag tyckt att informationen på min blogg varit ganska svåråtkomlig eftersom jag skriver ganska vitt och brett.

 

Sidan är ganska simpel och har övergripande information om dual momentum och aktuella marknadssignaler. Den går att komma åt här:

http://momentuminvest.weebly.com/

 

I och med skapandet av hemsidan så gjorde jag också ett Google-docs dokument där jag regelbundet framöver tänkt uppdatera marknadssignaler efter dual momentum. Det går att komma åt här:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1H5BnnexMLAZv1owUxh-B3WhRqqVP_3ML...

 

Framöver så kanske jag utökar hemsidan med lite flera funktioner och mer information. Det skulle vara kul att ha en prenumerations-tjänst där man kan prenumerera på marknadssingaler via mailen på ett automatiskt sett. En tanke är kanske också lägga till information om kvantitativa investeringar alternativt skapa en separat hemsida för det.

Taggar (blogg): 
zlaskarn's picture
239
360
24
1
zlaskarn

Hej IF! Tycker det är mycket intressant med dina dual momentum-inlägg. Funderar på att börja köra på detta. En fråga, kör du hela din portfölj enligt denna strategi eller hur stor del och i så fall vad gör du med resten?

Investerarfysikern's picture
748
1370
139
0
Investerarfysikern

Roligt att du gillar dem. Det var efter mycket letande som jag till slut fastnade för Dual momentum. Om du väl ska använda det så rekommenderar jag dig att läsa boken "Dual momentum investing" för att förstå strategin till fullo. Boken är helt underbar, går igenom den forskning som har gjorts i området och varför dual momentum fungerar så som den gör. I övrigt finns det mycket i den boken som ger en bra insikt i finansmarknaderna.

För tillfället har jag hälften av aktieinnehavet i denna strategi i amerikanska ETF:er. Jag har funderat på att applicera det på mina kvantitativa aktieportföljer genom hedgening, har sett tester på det men det sänker avkastningen med några procent. Däremot så skulle det innebära att jag skulle vilja allokera mer i aktier och mindre i räntor. Idag kör jag fördelningen 70/30 i aktier/räntor på resten av innehavet, med hedgening skulle liknande nedsidarisk fås och en högre avkastning. T.ex. om strategierna ger 18 % per år och räntor ger 3 % per år så blir det 13,5 % per år med nuvarande fördelning och ca 15 % med hedgening. Så det tåls mer att fundera på.

vapidomu's picture
5
21
3
0
vapidomu

Enkel och informativ sida!

Vet att du har skrivit om det lite tidigare, men hur ser du på USD-exponeringen när man ligger i den amerikanska varianten? Gör man regelbundna insättningar snittar man ju såklart ned/upp sig.

Investerarfysikern's picture
748
1370
139
0
Investerarfysikern

Roligt att du gillar den. Den fick igång tänket, har börjat fundera på att förbättra den ännu mer. 

Ja, det är min tanke. Mitt tidigare sparande låg investerad i en global indexfond som jag månadssparat i så för mig var USD-exponeringen redan gjord i den portföljen. Men med ett månadssparande så tror jag det är lätt att snitta in sig. Plus att efter några år kommer ingångsläget knappt spela roll, speciellt då också svenska börsen är nära knuten med USD-kursen.

vapidomu's picture
5
21
3
0
vapidomu

Kul, ser fram emot förbättringarna!

Jämför Vanguard FTSE All World Ex US ETF (VEU) med SPP Aktiefond Global och noterar en jätteskillnad i performance mellan dem. VEU ligger +6% senaste 3 åren mot 58% för SPP AG. En del kan förstås härledas till valuta, men knappast allt?

vapidomu's picture
5
21
3
0
vapidomu

Inser att en stor skillnad är att SPP AG till stor del innehåller amerikanska aktier, vilket ju inte VEU gör. Upplever ändå att VEU har underpresterat.

zlaskarn's picture
239
360
24
1
zlaskarn

Investerarfysikern: Roligt att du gillar dem. Det var efter mycket letande som jag till slut fastnade för Dual momentum. Om du väl ska använda det så rekommenderar jag dig att läsa boken "Dual momentum investing" för att förstå strategin till fullo. Boken är helt underbar, går igenom den forskning som har gjorts i området och varför dual momentum fungerar så som den gör. I övrigt finns det mycket i den boken som ger en bra insikt i finansmarknaderna.För tillfället har jag hälften av aktieinnehavet i denna strategi i amerikanska ETF:er. Jag har funderat på att applicera det på mina kvantitativa aktieportföljer genom hedgening, har sett tester på det men det sänker avkastningen med några procent. Däremot så skulle det innebära att jag skulle vilja allokera mer i aktier och mindre i räntor. Idag kör jag fördelningen 70/30 i aktier/räntor på resten av innehavet, med hedgening skulle liknande nedsidarisk fås och en högre avkastning. T.ex. om strategierna ger 18 % per år och räntor ger 3 % per år så blir det 13,5 % per år med nuvarande fördelning och ca 15 % med hedgening. Så det tåls mer att fundera på.

Grymt. Strategin låter ju dock extremt enkel att applicera, är det viktigt att läsa på mycket om ämnet? Orkar aldrig läsa böcker :)

Investerarfysikern's picture
748
1370
139
0
Investerarfysikern

@vapidomu

Ja, dels är det valutan och så bör du jämföra med Vanguard Total World Stock (VT) för SPP Global. Det går också att kolla på Avanza och jämföra SPP Global med DJ World index så ser du lätt skillnaden. Här är t.ex. senaste 3 åren:

@zlaskarn

Nej, tänkte bara som tips. Den är riktigt bra och det står mkt där om varför det fungerar etc och varför man bör använda det. Det mesta står på hans hemsida och blogg ändå så det är bara att läsa där (och på min blogg ;) ):

http://www.optimalmomentum.com/

http://www.dualmomentum.net/

guld och gröna skogar's picture
51
54
11
0
guld och gröna ...

Hej IF!
Spännade och intressant info som vanligt. Jag har en undran angående allokering av dual momentumportföljen som följer här;
Först den aktuella utv.
SPP global +5%
Kort ränta runt +/-0%
SPP Sverige +3,5%.
Senior Draghi lovade att lättnader skulle behållas och marknaden tog ett skutt men trots allt är vi i en Beartrend. Nu är det ett par dagar kvar till månadsskifte men låt säga att det var månadsskifte och en utvärdering skulle göras för att bestämma investering och föregående månad visar att vi hade talen ovan. Jag förstår att i en "vanlig" marknadssituation utan lättnader skulle man blint följa strategin men nu känns det som att jag hellre ligger kvar i kortränta än viktar över i SPP Global? Jag, som inte heller har en aning om vart vi är om 30 dagar, upplever det som att det är en större risk än reward att allokera om portföljen.

Vad är ditt inspel? Tack på förhand!

Investerarfysikern's picture
748
1370
139
0
Investerarfysikern

Hej,

Så roligt att du skrev denna kommentar precis idag. Jag läste den då jag skulle publicera ett inlägg som jag skrev tidigare idag, nämnligen denna:

http://www.tradevenue.se/Investerarfysikern/p%C3%A5-v%C3%A4g-mot-k%C3%B6...

Jag kommer gå in igen efter fredag om marknaden stänger positivt på årsbasis. Det finns en del som talar för att vidare uppgång och att vi inte kommer se en bear market nu, det finns många liknande tillfällen som årets där det hänt för liknande signaler (1998, 2006 och 2011).

Visst, vi kan se en nedgång igen, men då kommer man förhoppningsvist ut innan botten vilket gör att den totala nedgången inte blir så stor. Fortsätter vi uppåt nu så missade man en del avkastning, men det är smällar man får ta med en sådan här modell. Huvudsaken är att nedsidan är begränsad. Sen är också SPP Global och SPP Sverige upp med + 15-20 % i årstakt i kronor räknat, vilket enligt en sådan modell skulle legat investerad hela tiden. (Endast den amerikanska som skulle gått över till räntor, tyvärr gjorde jag också det i min svenska modell som vanligt går dåligt när man försöker outsmarta något.)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (10)

Taggar