Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Småbolagsbubbla?

Konjunkturen går på högvarv och småbolagen likaså. Något som de studerat marknaderna senaste åren har märkt är att på grund av global oro har storbolagen inte gått markant bra, utan ligger nu på samma nivå som för 2 år sedan. Däremot, på grund av en lokal högkonjunktur här i Sverige har småbolagen gått otroligt bra, vilket gjort att de gett en avkastning på 100 % senaste tre åren. Nedan visas avkastningen för Mid Cap, Small Cap och Aktietorgets index senaste tre åren.

 

 

 

Zoomar vi ut lite märker vi att detta är inget vanligt fenomen de senaste tio åren, utan något som endast skett nu på senaste tid. Under perioden 2007-2015 gav storbolag och småbolag samma avkastning, vilket kan ses i grafen nedan. Alltså är det en klar skillnad i utvecklingen senaste två åren.

 

 

 

För att illustrera det med lite statistik från Börsdata har jag tagit fram följande:

 

Large cap:

Totalt 89 bolag

Varav 82 bolag går med vinst.

Varav 73 bolag gått med vinst senaste 3 åren. (82 %)

Köpt bolagen som gått med vinst senaste året: 17 % avkastning

 

Mid och Small cap:

Totalt 209 bolag

Varav 158 bolag går med vinst.

Varav 140 bolag gått med vinst senaste 3 åren. (66 %)

Köpt bolagen som gått med vinst senaste året: 44 % avkastning

 

First North och Aktietorget:

Totalt 373 bolag

Varav 112 bolag går med vinst.

Varav 66 bolag gått med vinst senaste 3 åren. (18 %)

Köpt bolagen som gått med vinst senaste året: 54 % avkastning

 

Vi ser att en klar majoritet av large cap går med vinst har har gått med vinst senaste 3 åren. Sen finns det två klara skillnader bland småbolagen; de på Stockholmsbörsen (Mid och Small cap) samt de på First North och Aktietorget (inte lika reglerade börser). Endast 18 % av bolagen på First North och Aktietorget har gått med vinst senaste 3 åren. 

 

Det som man också kan se är att endast genom att köpt de som gått med vinst har man fått närmare 50 % avkastning senaste året. Inte undra på att diverse bloggare och Twitter-profiler slagit index med råge senaste året. Många är oftast fokuserade på just bolag på smålistorna som går med vinst. 

 

Vad tror ni? Har vi en småbolagsbubbla?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
JonasKommenterar (ej registrerad)

Antagligen, dels driven av bloggar & twitter samt ökande antal av personer som är "proffs" som har valt rätt aktie för 2502957321% vinst per år och postar om det (men som helt enkelt bara har haft tur). Blir intressant att se hur många bloggar som forsätter över nästa kraftiga nedgång (de flesta som jag ser/läser verkar ha kommit in efter senaste 2007/2008 krashen) också.

Den andra delen tror jag är att personer har börjat tro mer på mindre bolag efter Fingerprint och vill vara med på den resan (vilket pumpar in mer pengar) samt personer som på allvar tittar ner i listorna efter mindre (men bra) bolag. Överlag tror jag dock att små bolag kapitalet kommer stanna på en högre nivå efter nästa krash jämfört med förra.

vapidomu's picture
5
21
3
0
vapidomu

Tack för fortsatt intressanta inlägg! Den här kommentaren är inte direkt kopplad till inlägget, utan jag har en allmän fundering kring momentum som jag vill vädra:

Det är ju allmänt känt att aktier med positivt momentum överpresterar. Det vanliga är då att definiera momentum som senaste årets kursuppgång, eller t.ex. snittet mellan 1 år, 6 mån, 3 mån, 1 mån utveckling. Volatilitet kan med fördel också tas med för att ta hänsyn "momentum-kvaliteten". 

Min teori är att det också kan vara fördelaktigt att väga in "utveckling sedan IPO". Om vi exempelvis har två olika bolag:

Företag A har haft en stark utveckling sedan IPO (säg 20%/år)
Företag B har haft en medioker uveckling sedan IPO (säg 5%/år)

Givet samma momentum senaste året, tror jag att Företag A har högre sannolikhet att överprestera gentemot Företag B.

Sedan kan man självklart också väga in diverse värdekriterier.

Känner du till någon forskning som tar hänsyn till "utveckling sedan IPO" eller liknande?

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Intressant fundering. Däremot så fungerar inte momentum på lång sikt. Testade det själv med en portfölj bestående av 3-årig momentum här: http://www.tradevenue.se/Investerarfysikern/att-investera-i-fina-f%C3%B6... Det gäller att vara snabb i vändningarna med momentum. Har nu bevakat momentum i två år och kan säga att om man inte uppdaterade sin momentumportfölj var tredje månad eller oftare funkar det inte bra. Sen när det kommer till forskning på långårig tillväxt, som de på de tidigare 5 åren är det oftast dåligt korrelerat med kommande fem år.

Förstår din grundtanke i alla fall, att hitta bolag som Apple, Bahnhof, Kopparbergs, Starbucks etc är ju riktigt trevligt. Tror däremot inte att det är så lätt och vi har sett flera exempel på fallna vinnare senare åren (H&M och Betsson bland annat). Finns en bra lista sammanställd av Investeraren. Du kan kolla där om du hittar något samband: http://blogg.ekonomikunskap.com/marknadsforing/totalavkastning/

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar