Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Svårigheten med kvalitetsbolag

Det finns många som förespråkar att man ska följa trender på aktiemarknaden, köpa kvalitetsbolag samt hålla dessa under lång tid, alternativt byta mellan olika kvalitetsbolag. Kända Twitter- och bloggprofiler som Kavastu, Snåljåpen, ValueWizard, Investeraren etc har denna approach och de har lyckats ganska bra på börsen de senaste åren. Själv har jag också kollat på denna slags strategi, men det gäller att man har känslan för det, hoppa på rätt trender och följa dessa. Det är något som är allmänt svårt och kräver också ganska stor bevakning av börsen, samt att man tror på sina beslut.

 

För att testa just denna approach så valde jag för ett år sedan skapa en bevakningsportfölj via Di Trader. Den innehöll då bolag som hade presterat bra åren innan och ansågs som fina kvalitetsbolag av resten av börsen. Sedan starten den 22a september 2015 har den nu gått plus minus noll medan börsen (SIX Return Index) är upp med 9 %. I jämförelse är Magic Formula upp med 49 % under samma period, så kan ju säga att jag är nöjd att välja Magic Formula framför dessa kvalitetsbolag.

 

 

Det visar svårigheten med att välja kvalitetsbolag och bolag som de flesta säger är bra. Oftast är det inprisat i aktierna, vilket gör att avkastningen inte kommer till de som köper bolagen. De som lyckas ganska bra med kvalitetsbolag är mer lagda åt trendföljning på vad som är populärt på börsen, än att äga kvalitetsbolag för evigt. Det gör bland annat nämnda Twitterprofiler ovan, men också kan man se det i t.ex. bland Carnegie Småbolags innehav, då de hade både Betsson, Unibet och Byggmax i topp 10 för ett år sedan där alla är utbytta nu.

 

Trender kommer och går på börsen, och något jag märkt efter studerat börsen i detalj senaste åren är att trender fortsätter gärna länge. Bra måttstock är MA200 (200 dagars glidande medelvärde), vilket gör att man kan hoppa på kvalitetsaktier som trendar uppåt och sälja de som trendar nedåt. Bland några intressanta aktier så har trenderna varit följande:

 

Trender som slutat:

Betsson

Unibet

NetEnt

Byggmax

Hennes & Mauritz

Fingerprint

 

Trender som fortsatt:

Vitrolife

Kopparbergs

AQ Group

Bahnhof

Victoria Park

 

Trender som vänt:

Lucara

Oriflame

 

För rent nöjes skull så valde jag att starta en ny portfölj på Di Trader som ska vara lite en trendföljande strategi i kvalitetsbolag. Helt enkelt, köpa de tio aktier som är populära och anses vara kvalitet och har trenden med sig. Ingen djupare analys är gjord, utan jag litar blint på diverse Twitter gurus och att de kan sin sak och rekommenderar rätt sorts aktier. Nu får vi se om denna går bättre (igår var ju lite av en besvikelse):

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
JFG (ej registrerad)

Hej!
Har ju själv lite anekdotisk erfarenhet av detta. Som sagt svårt är det,.Även om själva verksamheten i bolaget går bra så är det inte säkert att det avspeglarsig i kursen för det är ju inprisat såväldigt mycket..Jag har väldigt svårt tex att se vad det är för skillnad i kvalite mellan PE 25 och PE 30: om man köper ett bolag med PE 30 kan man mycket väl bli bestraffad med multipelförminskning utan att något väsenligt händer..

Är därav väldigt skeptisk till bloggosfärens hyllande av axfood..

Själv sitter jag med IAR efter en avknoppning och kan ine säga att jag förstår mycket av dess kursrörelser senaste tid... PE ligger på drygt 30....

Skulle vara kul att se tabellen1 ovan " kvalitetsbolag 2015"

med Pe tal 2015 och Pe tal nu om det går att fixa enkelt (eller något anna värdemått om du hellre fördrar det). 

Vänligen JFG

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Hej! Håller med dig om allt som du nämner faktiskt. Haft exakt samma svårigheter när jag försökt göra liknande analyser. Hur är detta pris motiverat mot ett annat etc? Testar man göra någon slags DCF analys eller Graham värdering så slår tillväxttalen enormt mycket och nästan vilken värdering som helst kan motiveras. Oavsett mycket svårt och många gånger blir det till att gissa vad andra investerare kommer tro. 

Intressant förslag. Kollade på Börsdata och fick följande info:

  • Axfood - P/E 2015: 21,1, P/E idag: 21,4
  • Betsson - P/E 2015: 20,7, P/E idag: 15,5
  • Intrum Justitia - P/E 2015: 16,6, P/E idag: 15,8
  • Lagercrantz - P/E 2015: 22,3, P/E idag: 22,7
  • Lifco - P/E 2015: 20,2, P/E idag: 25
  • NetEnt - P/E 2015: 42, P/E idag: 38
  • Nobia - P/E 2015: 18, P/E idag: 16
  • Skistar - P/E 2015: 17, P/E idag: 17
  • SOBI - P/E 2015: 433, P/E idag 52
  • Unibet - P/E 2015: 27,5, P/E idag: 23,5

Allmänna trenden är att P/E talet oftast går ner, antingen i takt med att vinsterna ökar eller att kursen går ner. Många gånger skedde samma sak. Så man kan säga "mean reversion" har varit i gång i aktierna ovan, vilket gjort att de inte gett så bra avkastning. Svårt det här med kvalitetsaktier. Tror inte många hade sett att Skistar och Lagercrantz hade gått ut som vinnare, medan Betsson och Unibet som förlorare, för ett år sedan.

Anonymous's picture
Daniel Knudsen (ej registrerad)

Jag gillar också kvalitetsbolag, men värderingarnar gör mig i allmänhet tveksam till att köpa dom. Man skulle ju alltid ha varit ute långt tidigare och håvat in dom

Min egen approach är att kombinera KPIer för kvalitet med värde och momentum. Lite grand som Magic Formula på steorider, eftersom momentum delen gör att man fångar upp de aktier som börjat röra på sig.

Hittills i år är jag upp ca 25 %, detta med en protfölj med ca 20 aktier. Skapligt, om jag får säga det själv... Kolla gärna på www.indicatum.se

tack

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar