Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1348
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

"Sverige in i dimman"

I fredags kom en rapport som skrevs om på Di Debatt som jag kommenterade här på bloggen, rapporten går att ladda ner i sin helhet här. Nu har jag läst igenom rapporten och det är några intressanta observationer som kan dras av rapportförfattarna.

 

Dels delas en ordentlig känga ut till både denna regering och den förra. De menar på att de har varit alldeles för populistiska, drivit på hushållens belåning och gjort för lite med reformer för att få bort bostadsbristen och göra så att vi klarar av den höga flyktinginvandringen. De menar på att vi nu är i ett läge långt mycket värre än den vi befann oss i på 90-talet då vi senast hade en skuldkris här i Sverige. Mycket av detta beror av att vi har ett fördelaktigt skatteläge som gynnar höga bostadspriser, hög belåning och hämmar flyttkedjorna. Skillnaden denna gång är att hushållens belåning är dubbelt så hög än den var på 90-talet och utöver det har vi en extra belastning av flera hundratusen flyktinginvandrare som kommer belasta samhällets ekonomi vilka kommer att kunna ha ännu sämre möjligheter att få jobb framöver om inga reformer sker, speciellt om vi ser en utdragen lågkonjunktur.

 

På det stora hela var det ganska dystra utsikter de hade i sin rapport och menar på att vi i Sverige kommer att se en liknande utveckling som i Irland, Spanien och de länder som drabbades riktigt hårt av senaste finanskrisen. Det intressanta är också att de personer som skrivit denna rapport är erkända forskare och ekonomer och inte bloggare som skrivit dessa saker i åratal till den grad att folk börjar bli skeptiska till om det verkligen kommer att ske. De menar att lite ska till för att bostadspriserna ska börja falla, antingen högre räntor, ändrade skatter, ett högre utbud, striktare utlåningsvillkor etc, något som är ganska troligt att komma ske framöver. Om sen priserna faller kan det ytterligare bli en spiral av högre räntor på grund av utländska långivare vill ha mer tillbaka när de lånar ut till krislandet Sverige.

 

En intressant sak för oss investerare är eventuella spekulationsattacker mot vår valuta, likt de som skedde på 90-talet. Rapportförfattarna skriver att detta är ganska sannolikt och att de problem som finns i Sverige är redan internationellt kända vilket gör att spekulanter redan kan vara på hugget om osäkerheter börjar råda. Hösten 2008 stack både euron och dollarn upp med 20-30 % mot kronan på några månader vilket inte helt osannolikt kan hända igen. En djupare svensk lågkonjunktur kan dessutom vidare hålla ner svenska kronan och den snabba förstärkning som vi såg sist behöver inte ske denna gång.

 

Om nu allt detta kommer att ske är det frågan, men man kan konstatera att det finns stora risker i det svenska systemet och att kommande tio år behöver inte vara lika bra som tidigare tio år. Som investerare är A-O att identifiera risker och försöka undvika dem. Det finns ganska klarar risker i den svenska ekonomin och med bostadspriser nära all-time-high och börs som är strax under all-time-high är det bra att vara försiktig och inställd på att det kan komma sämre tider. Med det sagt så kan det som vanligtvis dröja några år innan riskerna blir verkliga, det enda man kan göra är att vara förberedd för att det eventuellt kan komma.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
elsa (ej registrerad)

Minns i början av nittiotalet, det var som om allt skedde över en natt, fast det gjorde det förstås inte. Folk fick gå från hus och hem. Det var ont om jobb. Än idag finns det människor som har skulder hos kronofogden efter vad som hände då

.Riktigt illa var det på trettiotalet med Kreugerkrasch och allt. Kommer inte dröja länge förän det sker igen, tror jag.

Är just nu i valet och kvalet om jag ska sätta mig i en ekonomisk situation som gör mig mer sårbar, men är tveksam. Tror inte det sociala skyddsnäten kommer att vara detsamma som det är nu - i framtiden. Det verkar ju knaka i fogarna ordentligt. Om det vill sig riktigt illa, så kanske vi kommer att få ge oss ut på tiggarstråt.  

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Ja, det är lite där risken finns. Plötsligt är den inte där innan den plötsligt är där. När alla börjar behöva sälja sina hem och jobben blir färre. Minns själv inte det så bra då jag var fortfarande barn då, men mina föräldrar gick med förlust på en lägenhetsaffär, vilket de behövde dras med ganska länge. Skillnaden då var att lägenheten gick på några hundratusen och de kom iväg med några hundratusen i skulder, i dagsläget handlar det om miljonbelopp. Vi får se hur det går, det farliga är när det nya normala är att ta miljonskulder för att köpa tillgångar med maximal belåning.

Anonymous's picture
Patrik Nevell (ej registrerad)

Jag tror också vi kommer få en crash, förmodligen innan 2020, som kommer sammanfalla med en lågkonjunktur. Det är så konstigt att så många  blundar för detta. Till och med min far som precis köpt hus innan 90-talskrisen tror att huspriserna bara ska gå upp.

Känns ibland lite hopplöst på marknaden då den hela tiden upprepar sin historia. Jag kan tycka att ett nyanserat tänkande ofta försvinner när marknaden bara gått upp under ett antal år.

Jag vet att innan börjsen började vända ner 2015, så sa nästan alla jag pratade med att "aktier kan inte gå ner när räntorna är så låga, det finns inga alternativ". Nu när börsen är ner -15-20%, så hör jag aldrig det argumentet längre.

Jag tror att devisen man hör om bostadsmarknaden "Priserna kan inte gå ner, för vi har bostadsbrist i Sverige", kommer bli helt tyst när marknaden vänder ner. Helt plöstligt kommer folk hitta massa bostäder, kompisgäng kommer trycka ihop sig i lägeheter istället för att ha en egen osv. Helt plötsligt har vi inte bostadsbrist längre och priserna fortsätter ner...

Med det sagt tror jag inte man ska vara allt för orolig, har man ett stabilt jobb, ett hus med lån man har råd att betala även om räntorna går upp mot 7%, och man har en stabil familjesituation (så man inte behöver sälja huset, t.ex. p.g.a. skillsmässa) så tror jag inte man ska oroa sig allt för mkt.

Jag tror snarare att det kommer dyka upp "once in a lifetime" möjligheter framöver. Vid en kris är det dåligt för säljare, men oftast mycket bra för köpare. Vill man köpa villa, eller byta upp sig till en mer exklusiv villa så kan man förmodligen göra en riktigt bra affär när ingen vill köpa villor.

Samma sak så kommer förmodligen aktiemarknaden åka på en smäll, lite som Micke Syding sa i sin podcast "Det kanske är så att aktier i framtiden kommer bli mycket billiga, inte bara rimligt värderade utan billiga". Jag tycker man ser historien upprepa sig, efter nu flera decennier där Shiller PE legat över historiska snittet, är frågan: Vad är sannolikast, ytterligare 10 år av högt värderade aktier, eller 10 år av aktier som är värderade lägre än historiska snittet?

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Bra och klarsynt som vanligt Patrik. Håller helt klart med, man ska inte sälja om man inte behöver eller vara orolig så länge man har råd att bo kvar. Tycker också att du pekar på en viktigt grej; lite då och då blir tillgångar billiga, något som är bra att komma ihåg och bra för den yngre generationen då nya möjligheter ges. Perioder av billighet på marknaden bör snarare mottas som något positivt, speciellt för folk som vill in. Själv väntar jag på det läge där det blir billigt igen att köpa en bostad och det ger bra avkastning på insatt kapital, tycker inte det är ett sådant läge nu så därför avvaktar jag. Man måste alltid undersöka alternativen.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar