Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Tail-hedgea portföljen

Nyligen kom ett intressant inlägg upp på Jesse Felders blogg om hur man kan tail-hedgea sin portfölj. Det innebär helt enkelt att man skyddar sig mot så kallade svarta svanar eller oförutsedda händelser, så kallade fat tails. Anledningen till att det heter fat tails är att det mesta på börsen följer en standardfördelning som visas nedan, men i verkligheten är väldigt osannolika event mer sannolika än denna fördelning.

 

Källa: The Felder Report

 

Dessa osannolika event händer alltså mer oftare än vad man tror och resulterar i oväntade händelser, så som t.ex. Lehman kraschen och efterföljande volatilitet, men också som förra augusti då det plötsligt blev riktigt volatilt i USA. Passande nog läser jag i dagsläget boken "The Black Swan" av Nicholas Taleb som specialiserat sig i detta område och arbetar med just att hedgea sin portfölj mot sådana fat tails, så kallad tail hedge.

 

Det som Taleb gör och som Jesse Felder tipsar om är att använda optioner, eftersom de inte är optimalt prissatta. För de som läst lite om finansiella derivat och optioner vet att de prissätts med Black-Scholes formel, vilket utgår från antagandet att utvecklingen är normalfördelad. Då "svansarna" inte är det så finns därmed det ett arbitrage på marknaden. Upplägget gås igenom i detalj i detta inlägg och det hela innebär att man köper säljoptioner på index 30 % under dagens pris med sluttid om 2-3 månader och håller dessa en månad för att sedan byta ut. Anledningen till att man håller dem mellan dag 60 till dag 30 eller dag 90 till dag 60 och inte till slutdatumet, är för att en ökad volatilitet och sjunkande kurser kommer ändra priset drastiskt. Om man gör det för 0,5 % av kapitalet och har resten investerat i index fås följande risk-avkastningprofil:

 

Källa: Piononline.com

 

Alltså har det gett nästan dubbla avkastningen mot index till en risk motsvarande obligationer under perioden 2004-2014. Speciellt intressant är att det i perioder med stora nedgångar, så som oktober 2008, hade gett en avkastning på + 55 % istället för nedgångar på 20-30 %, se nedan.

 

Källa: Piononline.com

 

Nu ska man notera att under hela tiden 1900-2013 så har detta främst gällt när Tobins Q är hög, vilket den varit sedan mitten av 90-talet och fortfarande är. Det innebär att den höga värdering vi har idag ökar risken för så kallade svarta svanar och motiverar mer för en användning av tail hedge.

 

Nu är inte allt positivt med så kallad tail hedge, utan det innebär också långa perioder av förluster då den halva procent man satsar kommer gå till noll om börsen går upp. Utöver det är det också ganska dyrt att handla med optioner, på Avanza kostar det 99 kr och på DeGiro kostar det 5 kr per kontrakt (1000 st), vilket i fallet med billiga kontrakt blir mycket.

 

Om man vill applicera en sådan strategi så verkar det som att det bästa att satsa på är optionerna om två månader, i dagsläget den 21:a oktober, och de som är på lägsta nivån 1130 vilket är 20 % under dagens nivå. Dessa värderas till 2,4 i dagsläget vilket stämmer bra med Option-price.com och en implicerad volatilitet på 30 %. Om volatiliteten ökar till 45 % så ger ett fall på -10 % närmaste månaden totalt 7 gånger pengarna och i fallet -20 % nedgång totalt 25 gånger pengarna.

 

Som sagt, detta är en strategi där man kommer förlora de flesta månader för att vinna endast några få månader. Dessutom är den ganska dyr att implementera och frågan är också om 20 % under dagens nivå är tillräckligt. Däremot så kan det vara bra att använda i dagsläget och kommande åren med rekordhöga värderingar i S&P 500, låg volatilitet och nedåtgående börser på mellanlång sikt. I alla fall hade strategin varit lönsam senaste året.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

Hej,

inte apropå svanshäckning då, men vad tänker du om den här kvantstrategin?:

http://www.quant-investing.com/blogs/general/2014/11/01/quality-value-mo...

Ombalansering efter 6m är ju visserligen inte så tilltalande, om man inte investerat stora belopp..

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Hej, 

Tycker den är intressant som många andra liknande strategier där man kombinerar tre olika grundpelare; kvalitet, värde och momentum. En kvantstrategi går att utforma lite hur man vill och oftast lönar det sig att lägga ihop de tre komponenterna, lite liknande tanke jag haft bakom mina amerikanska kvantportföljer.

BkkBanker's picture
62
81
21
0
BkkBanker

Intressanta grejer det här! Har backtestat en del enklare hedgingstrategier gällande valutahedge samt hedgea med hjälp av indexfutures. Det största problemet (förutom att hedgen aldrig blir lika perfekt i verkligehten) är som du nämner, kostnaderna. I USA, och säkerligen i Sverige, går det att hedgea mkt till rimligt pris.

I Asien där jag har praktisk erfarenhet är det inte lika lätt. Valutahedge pa exemelvis ASEAN är inte värt det, det kostar mycket mer än det smakar, och i slutändan är det bättre att köra utan hedge. Gällande att hedgea aktieportfäljer med indexfutures ser det dock ut att vara mer prisvärt. Futures-minifutures är relativt billigt att använda, men hedgen blir inte perfekt. I mitt tycke dock fortfarande värt det om man vill skydda sig.

Kan rekommendera att läsa Talebs andra böcker, Antifragile tycker jag personligen är den bästa. Fooled by randomness är en bra start för att förstå vart han och hans ideer rotar sig.

Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

Hej,

antar att du syftar på din aktiva portfölj då.. Ja, gillar också det där med att lägga samman olika perspektiv så det blir nog att jag gör en liten testportfölj.  

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

BKK: Kul, har också kollat på valutahedge mot USD då mycket ligger i det, men det är alltid en extra kostnad och svårt att få till på ett bra sätt. Minifutures är nog ett av de bättre alternativen för sådan hedge, men det händer lätt att man måste binda upp en del kapital i så fall. Ett problem är också att man många gånger missar uppsidan för resten av kapitalet, vilket inte riktigt sker med optioner.

Nackdelen med optioner är att många gånger går till noll. Testade nu lite smått och bara på en vecka halverades optionsvärdet. Nu kostar ett kontrakt ca 100-150 kr och man betalar 5 kr i courtage per kontrakt hos DeGiro, så det blir ganska dyrt. 

Tack för tipset! Är nästan precis klar med "The Black Swan" och gillar verkligen Taleb, så det blir garanterat att läsa hans andra böcker.

Henrik: Jo, den aktiva. Kolla gärna in dagens inlägg på bloggen, skrev lite hur man kan kombinera olika mått på värde, kvalite och momentum.

Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

Ok. Japp, har redan läst ditt senaste inlägg. Var intressant det med. Blir mer o mer säker på att lejonparten av mitt kapital kommer ligga i kvantstrategier i framtiden.

Anonymous's picture
Miljonär i Zimbabwe (ej registrerad)

Intressant, fast köpa och rulla puts forever låter spontant inte som en arbitrageinbringande strategi. Banker ställer inte optionspriser med antagande om normalfördelade utfall och BS används som konvention för att backa ut en implied vol. 

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Miljonär: Ja, det är lite min misstanke också varför man inte kan köpa så avvikande puts två månader från nu, så som i USA (max 20 % under dagens pris). Tror de undviker tail-risken här i Sverige genom att inte ge ut dessa. Däremot kan det fungera liksom MA200 eller liknande hedge-regler vid högt värderade lägen och i volatila marknader. De flesta incidenterna ovan hände under bear markets, också då som volatiliteten skiftar mest.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar