Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Tankar om guld och guldbolag

Guld och guldbolag är ett återkommande ämne här på bloggen, mycket för att det varit ett intressant ämne nu senaste åren med det trendskifte som skedde efter en långvarig björnmarknad. Jag har skrivit lite om det i och med min mean reversion strategi och sålde nu för ett tag sen ETF:erna GDX och GDXJ. Jag tänkte återkomma lite till mina tankar om guld och guldbolag i detta inlägg.

 

För det första, guld har varit en bra bra komponent i en portfölj och i både permanenta portföljen och Golden Butterfly har den visat sig ge bättre riskjusterad avkastning än att endast ha aktier och räntor. Den stora anledningen till detta är att guld presterar bra under cykler då aktier och obligationer presterar dåligt, se grafen nedan som är tagen ur denna långa genomgång av guld i dagsläget. Som syns ger både aktier och obligationer hög avkastning när inflationen sjunker, som den gjort senaste 5 åren, medan det motsatta sker vid ökad inflation och där ädelmetaller och råvaror ger bra avkastning. Om nu inflationen kommer stiga framöver är det därför bra att ha guld i portföljen. Jag kan också rekommendera denna genomgång om varför stora hedgefondförvaltare köper guld till sin portfölj, det finns många anledningar.

 

 

En annan intressant graf från samma rapport är den nedan. Den visar att reella tillgångar (i USA) är historiskt lågt värderade mot finansiella tillgångar. Därmed dras slutsatsen att på några års sikt så kommer guld utklassa finansiella tillgångar och ge bättre avkastning. Guld ses i många fall som en slags säkerhet i portföljen för just kriser och nedgångar generellt på börsen, vilket kan komma att ske framöver med en länge förväntad lågkonjunktur. 

 

När man intresserar sig för guld så kommer guldbolag upp som en naturlig variant av en guldinvestering. Men jag har insett på senare tid att sektorn är spridd när det gäller värderingar och det krävs att man läser på en hel del för att förstå branschen och de individuella bolagen. Dessutom korrelerar inte guldbolag riktigt med guld på samma sätt, och har en tendens att korrelera mer med aktier. När jag utvärderade olika portföljallokeringar kom jag fram till att guldbolag inte var ett bra komplement till guld, vilket jag nu fick bekräftat efter min senare investering. 

 

Om vi jämför avkastningen de senaste tio åren i guldbolag med en motsvarande i guld fås grafen nedan (guldbolag ETF GDX genom guld ETF GLD) och följande avkastning:

 

Avkastning senaste tio åren: Guld + 84 %, guldbolag -38 % (inkl. utdelningar)

Avkastning sedan toppen 2011: Guld -32 %, guldbolag - 60 % (inkl. utdelningar)

 

Oavsett ger det stor skillnad i förmån till att ha ägt guld istället för guldbolag de senaste tio åren. Dessutom är volatiliteten avsevärt lägre i guld än guldbolag. Under förra halvåret föll guld med -17 %, medan guldbolag (GDX) föll med -40 %. 

 

 

Trots den låga prestationen de senaste tio åren för guldbolagen så kanske det inte ger en rättvis bild då de genomgått en av de största björnmarknaderna någonsin. Nedan visas olika tjurmarknader sedan 1942 och som visar att det kan ge en bra avkastning framöver för guldaktier. Trots det kommer de att påverkas av övriga aktiemarknaden om vi ser en björnmarknad framöver. 

 

 

Vi har också sett momentum vända i guld och den har både brutit sin långvariga nedåtgående trend samt glidande 200-dagars medelvärde. På ett års sikt är guld fortfarande ner, men om vi kollar i år har guldet utvecklat sig lika bra som börsen. Det är som sagt ett bra komplement till både aktier och räntor, speciellt vid detta läge då räntorna är rekordlåga och börsen dyr. Rent guld kan också vara att föredra av denna anledning, då guldbolag är mer volatila och korrelerar med aktiedelen i portföljen i övrigt. Men kan ärligt säga att jag är dåligt insatt i guldaktier och insett att de är ganska komplexa, varpå jag sålde dem tidigare (utöver att mean reversion-caset är utspelat). Jämförde också ETF:erna IAU och GLD för guldposition och hittade denna genomgång som tyckte att IAU var att föredra för småsparare på grund av mindre positioner och lägre avgift.

 

Jag har nu tagit en liten position i IAU i form av inflationshedge och av liknande anledningar som nämns i denna genomgång om varför stora hedgefondförvaltare köper guld till sin portfölj. Jag har många gånger varit till och från just med att ha guld i portföljen, då det är en tillgång som inte ger mycket större avkastning på sikt, men i det klimat med rekordlåga räntor och rekorddyr börs tycker jag att det kan kännas vettigt med 5-10 % allokering till guld ändå. Guld har i de flesta allokeringar jag sett fungerat som ett riktigt bra komplement och kan komma att göra så framöver likaså.

 

För den som vill läsa mer om guld och guldaktier är CS Investing är en intressant sida. Han som bloggar där är en gammal student av Joel Greenblatt och riktigt dedikerad värdeinvesterare. Letar man runt på sidan finns det en massa bra material att komma åt. Förutom att skriva mycket om värdeinvesteringar har han skrivit mycket om just guld och guldaktier. Här är några länkar till hans inlägg om guld:

http://csinvesting.org/2016/12/22/poster-board-on-sentiment-a-contrarian...

http://csinvesting.org/2016/12/20/overconfidence/

http://csinvesting.org/2016/12/16/the-capital-cycle-junior-mining/

http://csinvesting.org/2016/12/03/where-to-search/

http://csinvesting.org/2016/11/17/when-no-one-wants-em-search-strategy/

http://csinvesting.org/2016/10/19/gold-is-the-worst-investment-in-history/

http://csinvesting.org/2016/10/18/seek-out-the-opposing-view-passive-inv...

http://csinvesting.org/2016/10/03/gold/

http://csinvesting.org/2016/09/02/the-mining-clock/

http://csinvesting.org/2016/08/30/perspective-on-the-gold-miners-managem...

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Riktigt bra - som vanligt.

Anonymous's picture
Gruvfyllot (ej registrerad)

Mycket bra inlägg! Jag själv investerar ganska mycket av min portfölj inom mining-sektorn, men då är det fundamentalanalyser av väldigt små gruvbolag som i centrum (vilket är äter upp alldeles för mycket research-timmar för de flesta). Trots detta kan jag intyga att det historiskt sett är mycket bättre att investera i guldtackor än att exempelvis köpa GDX. Knappt 10% guldtackor i portföljen har ett bra empiriskt stöd. Man tittar ofta på dagliga korrelationer mellan olika värdepapper, men guldet glänser kanske snarare allra starkast när man ser till vilken korrelation den har med aktiemarknaden på årsbasis.

Jag tycker att guldaktierna underperformance även är intressant rent akademiskt. I teorin borde GDX ge ett beta mot guld på ca 3,0x (eftersom NPV av gruvprojekten har kraftig leverage mot priset) och därtill ge en riskpremie (eftersom gruvbolagen inte avsikligen investerar i nya gruvor som ger mindre än ca 15% internränta). Så 10 år med +85% för GLD och -43% för GDX borde nog förbrylla aktieägarna...

Problemet är storhetsvansinnet i bolagsstyrelserna och nonchalansen inför de stora cyklerna. Man lånade till hög ränta när guldpriset toppade runt år 2010-2012 för att bygga jätteprojekt som bara marginellt uppfyllde kriterierna. Sen när det vände neråt kom elefant-nedskrivningarna... Barrick Gold år 2013 tog en impairment på 5.1 mdr USD för den påbörjade gruvan Pascua-Lama i Chile/Argentina (motsvarande 2-3 års fritt kassaflöde), för att ta ett av många hårresande exempel. Samtidigt som storspelarna Barrick/Newmont/Goldcorp har förstört enorma värden för sina aktieägare finns det dock lysande undantag, inte minst Franco-Nevada som gett CAGR på 19.4% sen börsintroduktionen för 10 år sen (p.g.a. just cyklisk medvetenhet och bra riskhantering som följd av att man mest jobbar med att förvärva royalties).

ETF:er med hög hävstång mot underliggande tillgång åker oftast på storstryk (med några undantag historiskt, exempelvis produkter som följer S&P 500 de senaste åren). Men tänk då på hur mycket mer stryk de skulle få om de ombalanserade en gång vartannat år istället för dagligen... en inte helt orimlig drawdown på 33% blir en 100-procentig förlust för en 3x ETF i det fallet. Jag tror alltså att gruvbolagen genererar så mycket negativt alpha därför att historiskt sett haft en på tok för aggressiva tillväxtambitioner. Så dessa ska man undvika tills de visat prov på att lärt sig denna läxa.

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Tack för bra svar och tack Gruvfyllot för ett bra utlägg om gruvaktier! Alltid intressant när man får insikter från någon som är insatt. Det var lite det jag kände när jag kollade in guldbolagen i våras när jag valde att sälja. Mycket spridda skurar med deras värdering och de har helt olika tillvägagångsätt med hur de investerar i gruvor. Och guldbolagen i snitt är ju inte så billiga i dagsläget, GDX värderas P/E 37 och P/B 1,5 viktat efter bolagen i ETF:en. Tror att din approach med fundamentalanalys är bäst i detta fallet, något som också Csinvesting jag länkar till förespråkar och de i rapporten jag tagit bilderna ur förespråkar. Så det går inte direkt att likställa guld och guldbolag som samma exponering.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar