Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Tester av Magic Formula på de nordiska marknaderna

Under åren har jag kommit över ett antal uppsatser som stödjer tesen om att Magic formula fungerar i Sverige och Norden. Valde att sammanställa alla studier jag hittat på Uppsatser.se om Magic formula. Det är den mest testade strategin här i Norden och visar sig att ha fungerat bra, liksom många tester visar. Det är extra intressant att se då flera har bekräftat det oberoende av varandra, på lite olika marknader och under olika perioder. Dessa är uppsatserna:

 

Värdeinvesterande - Historiskt test av Magic Formula på den nordiska marknaden 

Victor Kask, Marcus Löfgren, Petter Werner, Lund 2009

Testar Norden, alla listade aktier.  Visar på 20,8 % CAGR under 1994-2009 (MSCI Nordic ca 5 % CAGR).

 

Back testing “The Magic Formula” in the Nordic region

Victor Persson, Niklas Selander, Stockholm 2009

Testar Norden, alla listade aktier. Visar på 14,68 % CAGR under 1998-2008 mot 9,28 % för MSCI Nordic. Efter kostnader 11,98 %. 

 

Value Investing and The Magic Formula - a method for successful stock investments

Andreas Goumas, Peter Källström, Lund 2010

Testar Stockholmsbörsen, alla listade aktier. Totalt 15,04 % CAGR under mars 1999 - januari 2010 (OMXSPI ca 4 % CAGR).

 

Effektivisering av Magic Formula Investing - En studie över investeringsstrategier på den svenska aktiemarknaden

David Gustafsson, Johan Selling, Uppsala 2014

Testar Stockholmsbörsen, alla listade aktier. Totalt 15 % marknadsjusterad överavkastning under åren 2006-2013. Testar också F-score som visar sig vara bra för undvika dåliga bolag (låg F-score). 

 

Värdeinvesteringar på Stockholmsbörsen - En tillbakablickande studie av The Magic Formula och Benjamin Grahams senaste strategi.

Henrik Färdig, Stefan Hammarling, Uppsala 2016

Testar Stockholmsbörsen, alla listade aktier. 2005-2015, 19,37 % avkastning per år (ej CAGR) för Magic Formula och 10,71 % för Graham efter skatter och courtage (OMXSPI 9,44 % per år). Kommenterar Gustafsson och Selling och påpekar att de utökar studien med skatter och längre period vilket gör att de får 10 % marknadsjusterad överavkastning mot 15 %.

 

Andra tester:

Börsdata

Under åren 2001-2016:

Mid och large cap: 18,7 % per år

Stockholmsbörsen, alla aktier: 15,9 % per år

Hela Börsdata: 14,4 % per år

 

Värdebyrån

Testar hela Stockholmsbörsen under 2002-2012, gav 23,8 % per år.

 

Så totalt sett har vi ett flertal studier som bekräftar att Magic Formula har funkat de senaste 20 åren på Stockholmsbörsen och på de Nordiska marknaderna. Som det verkar spelar det inte så stor roll om vilken börs man investerar på och vilken storlek. De flesta har inkluderat alla bolag som är listade på Stockholmsbörsen (men inte First North etc) och på de nordiska börserna. Det som talar för att investera på alla nordens börser är diversifieringen, medan det som talar emot är valutarisk och extra kostnader. Resultaten är tvetydiga om vad som är bäst att investera i av Sverige vs Norden ovan, så bästa rådet är nog att göra det man är mest nöjd med. På sikt har resultatet varit ganska likvärdigt.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

Måste säga att strategin Magic Formula + momentum är väldigt tilltalande. Den innehåller de tre komponenterna värde, kvalitet och momentum. Det gör den ovanligt komplett, utan att förlora enkelhet.

Anonymous's picture
serpo (ej registrerad)

Did any of these simulations take into account real life costs and limitations? Taxes, commission and spread eat easily a third of the gross return. Adding a liquidity constraint decreases returns as well (e.g. if 10% of average daily volume for the last month is smaller than purchase amount).

G-ice's picture
9
71
2
0
G-ice

Vet du hur de har gjort dessa studier? Varifrån har de fått datan?

Tänker högt* Hur gör man en Trending value-studie med bolag från stockholmsbörsen de senaste 20 åren? :)

Anonymous's picture
Tompamannen (ej registrerad)

Började 1 sep med 3st portföljer med en kombination av Graham och MF. Jag lyckades hålla fingrarna borta i 1,5mån innan jag sålde ett par bolag. Hjärnan skriker "sälj-sälj-sälj" när man ligger -10% på en aktie. Naturligtvis ska man köpa på dippen i en stigande trend, men det är så grymt svårt att hålla diciplinen. Självfallet så steg bolagen jag sålde dagen efter.

Så, någon som har tips på hur man löser det diciplinära? Köpa och låta frugan byta lösen på inloggningen:-)

 

Anonymous's picture
Utdelningsnissen (ej registrerad)

Jag skulle löse det disciplinära genom att investera små summor tills jag övertygat mig själv om att det funkar bättre än hjärnan tror, om det nu funkar bättre än du initialt tror. Så kör någon utsatt tidsperiod med en låg summa, och vänj dig med rörelserna i portföljen. Och om resultatet är önskvärt, så har du ju "historik" av att det funkar och då är i alla fall jag lättare att övertala! //Utdelningsnissen

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

@Henrik Den har funkat bra, men endast EV/EBIT + momentum har funkat bättre. Du kan kolla tester på http://www.quant-investing.com/strategies Men viktigt är att ha en strategi man tror på.

@serpo The last study "Värdeinvesteringar på Stockholmsbörsen" did account for that and still found excess return. They actually did repeat study right above but accounted for transaction cost and study other things as well. It decreased the excess return from 15 % to 10 % per year. 

@G-ice Tror de flesta använt databaser som Thomson Reuter och liknande. De standardbibliotek som de flesta högskolor har access till. Men det kan variera, de är i alla fall tydliga med det i sina uppsatser. 

Förstår din tanke. Fått några frågor om kandidatarbeten från intresserade läsare och har pushat för den idéen. Vet inte om någon nappat än. Du får ta en kandidat i ekonomi och göra en själv. Undrar om jag som universitetsanställd har tillgång till dem? Vore intressant att testa.

@Tompamannen Jag håller med Utdelningsnissen, gjorde själv så och min första portfölj var totalt 10 000 kr som jag investerade i 10 aktier, sen skalade jag upp allteftersom. Tyvärr är man tvungen att genomlida förluster om man ska investera aktivt, både i individuella aktier och i portföljen som stort. Har haft aktier som gått ner med -50 % i portföljen, men har man många försvinner de i mängden. Men sen kan portföljen gå ner brett, se t.ex. ETF:en QVAL https://finance.yahoo.com/chart/QVAL . Det är Alpha Architects ETF som investerar i amerikanska värdeaktier, liknande MF. Gick ner -30 % från 1:a maj till 11:e februari. Sen dess upp 27 %. Så man får tyvärr genomlida en hel del volatilitet. Det enda man kan göra är att acceptera det och se den i vitögat (de gånger jag observerat börsen som mest senaste året har varit i de extrema fallen, för att träna sinnet att inte reagera på förlusterna). Eller ge lösenordet till frugan.

Donkenstein's picture
4
13
1
0
Donkenstein

Hm, Var hittar man lämpligast en bra fruga? Kanske en tjänst som Avanza.eller Nordnet kan plocka upp. :-)

Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

@investerarfysikern Jo, det är ju sant att EV/EBIT är bättre. Jag funderar på MF+M för att EV/EBIT redan ingår bland mina strategier (EV, ValueComp och Qi Value) och jag är svag för diversifiering generellt. Hjälper mig att sova bättre.

Men det kanske är ett misstag... man kan ju överdiversifiera också :) 

Anonymous's picture
Ceden1 (ej registrerad)

Henrik hur har Qi valur funkat? Hur lägger dddu upp inköpen osv i den? 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar