Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1348
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Tio anledningar till varför jag investerar i börsen och inte i en bostad

Efter att sparat nu i några år så har jag tillräckligt för att investera i en bostad. Däremot så väljer jag att inte göra det utan investerar i börsen istället. Här följer de anledningar som ligger till grund för mitt beslut:

 

  1. Har ett förstahandskontrakt till en bra och billig hyresrätt. Detta är den viktigaste punkten, eftersom den möjliggör att jag kan välja att stå utanför eller gå in i bostadsmarknaden.
  2. Har en tidsbegränsad anställning. Som doktorand är min anställning 4-5 år, vilket gör att jag redan på förhand vet att jag kanske måste flytta på mig om några år.
  3. Vill ha friheten. Att inte ha sina pengar låsta i en bostad är en ovärderlig frihet. Skulle jag skaffa en bostad skulle jag försöka se till att inte ha mer än hälften av kapitalet låst i denna.
  4. Den extrema hävstångseffekten. Oftast går man in med 80-90 % belåning i en bostad, vilket gör att vid en nedgång på 10-20 % så är hela ens insats bortblåst och man riskerar att förlora mer än 100 % av sitt kapital.
  5. Den låga historiska värdeökningen. Bostäder har över tid haft 1 % reell värdeökning senaste 150 åren, vilket också går i cykler. Med de senaste två decenniernas höga prisökning så kan man inte förvänta sig så prisökning mycket framöver, snarare tvärtom.
  6. Den låga direktavkastningen. I jämförelse med äldre hyreslägenheter är direktavkastningen på motsvarande bostadsrätter 2 % i Uppsala, medan 4 % mot nya lägenheter och andra hand (direktavkastning = skillnad i hyra och avgift genom värdet på bostaden). Har man lyckats köa till sig ett kontrakt eller fått det på annat sätt kan det vara mer prisvärt än att köpa.
  7. Finner inget behov av att äga min egen bostad. Många vill äga sin egen bostad eftersom det ger dem mervärde. Själv gillar jag att kunna ringa hyresvärden och låta de fixa problem i lägenheten, exempel från sen jag flyttade in; kylskåpet gick sönder, kranen droppade, problem med avloppet, lampknappen gått sönder. Utöver det så tapetserade de om hela lägenheten vid inflytt.
  8. De låga räntorna. Om nu räntorna kommer att ändra på sig framöver, så kan det ha konsekvenser för hela bostadsmarknaden. Avgifterna behöver gå upp och priserna kommer att pressas. 
  9. Diversifiering. Att investera i en bostad är motsatsen till att diversifiera, speciellt om det också är den enda investeringen. Man investerar lokalt, investerar i en enda tillgång etc etc. Investerar man i finansiella tillgångar kan man investera globalt och inte vara beroende av den lokala konjunkturen.
  10. Oroande risktagande. När man diskuterar bostäder med diverse människor så verkar det som att många inte är medvetna om den risk de tar. De är oftast förblindade av den stora uppgången som skett i bostäder och anser att bostäder alltid är en bra investering. Det är oroande att gå in i en sådan marknad.

 

Med detta sagt så är anledningarna till hur man investerar mycket beroende på sig själv och sina egna prioriteringar, men jag är lite emot standardrådet att man ska investera i sin egen bostad, speciellt när det också blivit ett standardråd och alla anser att det är en självklar investering och tar en stor risk när de köper. Tyvärr har vi en dissfunktionell hyresmarknad här i Sverige, men lyckas man väl få en billig hyresbostad kan det vara bättre än att köpa. Men står man i läget att hyra dyrt i andra hand, har bra med besparingar, ska bo länge i ett område och så vidare, är det klart intressant att köpa. I så fall kan jag rekommendera detta inlägg av Besser. Ännu är också trenden upp på bostadsmarknaden. 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
K (ej registrerad)

Tack för ett väldigt bra inlägg!

Anonymous's picture
Boo (ej registrerad)

Bravo!
Helt rätt och riktigt, fint inlägg

Anonymous's picture
Utlandsutdelaren (ej registrerad)

Tack! Håller helt och fullt med dig på samtliga 10 punkter.

Kommenterade mer utförligt senast men att äga sin bostad som investering är ganska mycket nys. Stod i valet och kvalet att köpa för 10 år sedan men valde att inte göra det. Visst hade bostaden stigit men när jag räknade på räntekostnaderna och amortering under tiden blev det inte så stor vinst netto som det låter. Det där är något som banker och mäklare tutar i sina kunder ur egenintresse.

Jag känner två person i bekantskapskretsen som faktiskt har tjänat stora belopp på bostadsaffärer. Gemensamt är att de har tagit hem vinsten genom att flytta in i hyresrätt. Intill dess man är beredd att bo kvar på 30+ års sikt eller flyttar till hyresrätt är det bara omfördelning av kapital...

Jag kommer kanske köpa någon gång men är också på punkt 2 där jag vet att jag måste flytta. Mitt fokus är att köpa ett fritidshus som jag vill ha livet ut och då ska det vara helt rätt när man väl köper. Har tid att vänta och tjänar pengar under tiden. Har också noterat att marknaden är ganska iskall, oavsett vad mäklarna vill förmedla. Senaste spekulationerna fick jag utan problem ned med 1 miljon men tyckte fortfarande att jag ville vänta.

G-ice's picture
9
71
2
0
G-ice

Med tanke på vilka kunskaper om investeringar du har så är det självklart helt rätt beslut. Dina kvantitativa strategier är ju helt klart att föredra om man nu ska investera pengar. Skatten på ISK är lägre och den förväntade långsiktiga utvecklingen är mycket bättre. Men många har ju inte en aning om aktiestrategier och därför framstår ju ofta bostadsköp som en investering. Att bankerna kan tuta i bolånetagare en massa dravel är ju såklart sånt som gör att ännu fler går på det. Plus att folk lätt glömmer bostadskrascher som den på 90-talet.

Att "investera" i en bostad är för de flesta, som ovanstående skriver, bara omfördelning av kapital. Visst, sätter man sig i hyreskö och är beredd att sälja om 10-20 år bara för att tjäna pengar (oavsett läge och trivselnivå i ny hyreslgh) så kan det bli en bra affär. Det är och kommer de närmaste åren att vara en stor efterfrågan på bostäder. Men hur sen räntan utvecklas får vi se...

Anonymous's picture
Tompamannen (ej registrerad)

Att säga att det ena är mer rätt än det andra är upp till var och en att bedöma. Hur lätt var det  att övertyga vanligt folk att köpa aktier efter Lehman? Så länge man kan intala sig själv att man gör rätt, oavsätt syftet med det man gör, så gör man ju det som man upplever som bäst. Personligen så kan jag hitta 10 påståenden som gör mitt fastighetsköp rätt ur min synvinkel där den ekonomiska aspekten enbart är en bonus som jag inte ens reflekterade över när jag köpte. 

Lycka till!

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Tack för alla kommentarer! Tycker att ni alla tar fram viktiga poänger. Investeringar är självklart väldigt personligt och det finns många anledningar till att vissa investerar på ett visst sätt och andra inte. Det bör inte heller vara standardråd att investera i kvantitativa strategier, enbart aktier, stoppa alla pengar på sparkontot, utan vill poängtera mer att det finns många sätt att investera på och att ett sätt är självklart. Många har sagt åt mig att investera i en bostad, men nästan ingen att investera i aktier, så detta är liten motreaktion till detta. Som alltid, det viktigaste är att vara kritisk till sin investering och se till att det passar i sin egens portfölj. För många är och har bostaden varit sin bästa investering, och det är något som man bör ta hänsyn till. Förr eller senare kommer jag nog också köpa min bostad.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar