Investerarfysikern
Likes
748
Antal inlägg
1372
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Tre år med att investera kvantitativt

I februari 2015 var det jag började på allvar testa att investera kvantitativt i aktier och nu är det lite mer än tre år sedan dess. Det kan vara kul att blicka tillbaka under perioden och se hur utvecklingen varit sedan start. 

 

Först och främst har det varit en riktigt intressant resa och jag är ännu mer övertygad idag än jag var när jag började i att investera kvantitativt och systematiskt. Åren har också lett till försök att slå de kvantitativa portföljerna på egen hand (som jag tog upp i tidigare inlägg här på bloggen), testande av nya strategier och mycket läsning om aktieinvesteringar i allmänhet. Från att vara inbiten värdeinvesterare har jag under åren insett att det finns flera sätt att lyckas på börsen och få bra avkastning, bland annat via momentum och trendföljning. Extra kul har det varit på senare tid då jag kunnat genomföra genomgående tester via Börslabbet som bekräftat många amerikanska studier på kvantitativt investerande här i Sverige.

 

Jan på RikaTillsammans intervjuade nyligen två aktiva fondförvaltare i sin podd och de fick frågan om hur man på ett bra sätt kan utvärdera en aktiv förvaltare. De sa som svar att 3-årig utveckling är ett bra sätt att utvärdera detta, vilket är också den tid sedan jag startade mina kvantitativa strategier som gör att det passar att utvärdera dessa nu. (Kan i övrigt rekommendera att lyssna på avsnittet då de har vettiga idéer om förvaltning och utgår mycket från liknande principer som man många gånger kommer över på bra aktiebloggar). 

 

Utvecklingen för mina egna aktiestrategier för de senaste tre åren visas nedan (vilka inkluderar de svenska kvantitativa portföljerna, globalt trendande värde och net-nets). Helt okej överavkastning mot index till inte en direkt mycket högre risk. Aktiestrategierna har slagit alla utom 3 av 1299 fonder på Avanza (99,8 %), vilket gör att det helt klart varit ett bättre alternativ än fondsparande. Att kvantitativa strategier tenderar att slå 99 % av alla aktiva investerare över tid och detta stämmer bra överens med denna period.

 

 

Det har varit allmänt en bra period att ha exponering mot småbolag som denna portfölj haft och det skulle vara förvånande om liknande avkastning fås kommande 3 åren. Sen är också avkastningsgrafen inte lika imponerande som vissa andra på Twitter och bloggar och vissa visar på att de kan vara bättre aktiva förvaltare än kvantitativa strategier. Däremot med tanke på att förvaltningen tar minimalt med tid och är systematisk gör det att man inte kan vara annat än nöjd med avkastningen. 

 

Jag är ändå imponerad till hur enkla dessa strategier är att implementera och läsa sig till. Det finns en hel del litteratur om dessa strategier och de har tagits fram efter detaljerade studier om vad som fungerat. Trots detta är det få som tillämpar dessa och det finns fortsatt många skeptiker. Men avkastningen talar för sig själv och har visat att under i alla fall denna period har de fungerat.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Golden (ej registrerad)

Jag tror att det inte är så populärt eftersom de flesta investerare får en större kick av att vara aktiva. Det är mer som ett spel, en tävling, gambling.

Ska bli spännande att se hur det går när vi kommer in i en björnmarknad också.

Appropå Jan på Rika Tillsammans. Ett av hans argument för sin passiva och mera riskundvikande filosofi är Warren Buffets regel nr 1 never loose money och regel 2 never forget rule number one. Hans grafer om hur mycket avkastning man måste ha för att ta igen en förlust är övertygande. Man kan lätt dra slutsatsen att det är bättre att fokusera på att inte få negativa år. Men högriskportföljerna slutar ju ändå på bäst avkastning över tid. Hur går det ihop? Är det så enkelt att det handlar om att om man måste realisera en förlust så kan det vara mera förödande i en högriskportfölj? Jag har stor respekt för Jan på Rika Tillsammans men hans filosofi kommer ur att han förlorat mycket pengar flera gånger och nu fokuserar han på att undvika det helt. Vilket jag kan förstå. Han verkar inte heller ha behov av stor tillväxt och då är det klart att man kan ha ett annat perspektiv.

 

Anonymous's picture
keckepro (ej registrerad)

Hej

Kan du inte skriva lite mer om din globala kvantportfölj?

Investerarfysikern's picture
748
1372
139
0
Investerarfysikern

@Golden Bra inflik och kommentar. Det är exakt vad som jag också noterat under åren. Många godtar inte en enkel lösning eller tror att något så svårt går att göra så enkelt. Bra för oss kvantitativa investerare att många ser det som ett spel eller har en allmän skeptism. 

Angående Jan så tror jag att han insett hur jobbigt det är att förlora mycket pengar flera gånger samt att han efter flera år på börsen insett att det inte gått så bra för honom att slå börsen genom att vara aktiv. Om man har den inställningen, att man hellre lägger sparandet i indexfonder och inte får högre avkastning än börsen kan man dra ner risken ganska rejält. Som du säger har riskfyllda tillgångar som aktier också högst avkastning. Men genom att vara smart kan man ha en diversifierad portfölj som gett samma avkastning som aktier men klart lägre risk. Tycker denna tabell på Investingforaliving är bra: https://i0.wp.com/investingforaliving.us/wp-content/uploads/2017/01/CAGR... Under de senaste 40 åren har du fått nästintill lika bra avkastning (0,6 % lägre) som S&P 500 om du använt en standardportfölj på 60 % aktier och 40 % räntor. Man uppofrar ca 1 % avkastning med Ray Dalios All Season och Permanenta portföljen som Jan rekommenderar. Samtidigt minskar sämsta årsavkastningen från -40 % till -4 %. Tycker att det är klart att föredra mot 100 % aktier om man accepterar en indexlik avkastning. Samt om du kollar "SWR" = Safe Withdrawal Rate, är denna högre än för endast aktier för permanenta portföljen. Du har bra illustration här: https://portfoliocharts.com/portfolio/permanent-portfolio/

@keckepro Ska uppdatera portföljen nu i mars så kommer med uppdatering då. Är det något mer specifikt du undrar över? Kan lägga till det i inlägget i så fall.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (10)

Taggar