Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Treenighetsportföljen aka The Trinity Portfolio

Meb Faber är en återkommande inspirationskälla och han har nu börjat med en podcast där jag snart har lyssnat på alla hans avsnitt. I avsnitt 15, som jag verkligen rekommenderar, pratar han om en portfölj som bygger på tre grundläggande byggstenar, Treenighetsportföljen aka The Trinity Portfolio (avsnittet finns här, och för den som inte vill lyssna finns allt summerat i artikel-form här). Grundstenarna är att dels ha en global exponering, dels ha en tilt mot värde och momentum, och dels använda en trendföljande strategi för de tillgångar man är investerad i. Alla dessa delar har jag skrivit en hel del om här på bloggen och är saker jag inkluderat i min egen portfölj.

 

I avsnittet pratar Meb om det viktiga i att investera globalt och att genom att efterlikna all världens tillgångar, bestående av aktier, obligationer, guld, fastigheter och råvaror över hela världen, kan få en bra avkastning till lägre risk än en simpel portfölj med aktier och obligationer, så som 60/40-portföljen. Portföljen kallas Global Asset Allocation och visas i tabellen nedan, där man ser att både Sharpe kvoten och maximal nedgång är lägre än för portföljerna med aktier och obligationer.

 

Som läsare av denna blogg vet, så kan man använda värde och momentum för att få bättre avkastning i olika marknader. I den andra delen av podcasten berättar han om att med en tilt i världsportföljen mot dessa faktorer så kan man öka avkastningen med några procentenheter. Just denna approach används i ETF:en GAA, som endast har en avgift på 0,3 % och med en tilt mot värde och momentum. Portföljen kallas Global Asset Allocation Plus och visas nedan.

 

I den tredje delen av podcasten, berättar Meb om hur man kan öka avkastningen genom att använda en trendföljande komponent. Den innebär helt enkelt att köpa de tillgångar i Global Asset Allocation Plus som är i topp 50 % efter prisuppgång/momentum och befinner sig över MA200, mycket likt aggressiv global taktiskt tillgångsallokering jag skrivit om tidigare här på bloggen. Det skulle gett både en högre avkastning och lägre nedgångar än för världsportföljen plus. Det är ganska likt den approach som används i ETF:en GMOM som de har och nedan visas resultaten.

 

 

Allt som allt så har global trend gett bäst resultat. Trots det så rekommenderar inte Meb att använda endast global trend, just därför att den inte alltid går bättre än vanlig köp-och-behåll. Nedan visas skillnaden när global trend går bättre än världsportföljen plus:

 

 

På samma sätt som att värde och momentum är bra faktorer att kombinera, eftersom de presterar olika i olika perioder, så är trendföljande portföljer och köp-och-behåll bra att kombinera. Inte minst har man märkt det senaste tiden då en trendportfölj har haft en av de största nedgångarna sedan år 2000. Nedan visas utvecklingen för Fabers globala tillgångsallokering som investerar i topp 3 tillgångar efter momentum och som jag implementerat senaste året (data från Extradasch):

 

 

Så att kombinera trendföljande strategier med köp-och-behåll tenderar att vara bra i längden, speciellt då vissa aktiestrategier har gett en bra avkastning på närmare 20 % per år.

 

Det finns ett problem med trendföljande strategier däremot, och det är den aktivitet som krävs av dessa. Oftast kräver trendföljande strategier att man ska se över kontot och signalerna i slutet av varje månad, vilket kan vara drygt att göra. Det har jag märkt det senaste året då jag haft en mer aktiv variant av en taktisk portfölj. Man vill oftast handla tillgångarna samma dag och samma tid som man får signalerna, vilket många gånger kan krocka med andra planer. I sommar på semestern missade jag att handla vid utsatt tid och när jag insåg det någon dag senare hade priserna ändrat sig så jag förlorade ca 0,5-1 % vilket alltid är surt. Utöver det har det totalt kostat mig 1 % av kapitalet i courtage, en avgift man gärna vill minimera.

 

Av dessa anledningar har jag tagit valet denna månad att låta Meb Fabers Cambria Investment Management sköta det åt mig. Deras ETF GMOM tar en avgift på 0,59 % för att växla mellan de olika ETF:erna, plus att de också investerar i sina egna ETF:er med en värde och momentum tilt. Jag insåg att min avkastning har följt deras avkastning ganska nära och den i grafen från Extradash ovan. Det får också bort mig själv ur ekvationen och tar bort stressfaktorn att se över signalerna och handla dessa vid en viss tidpunkt varje månad. Billigare och bättre helt enkelt.

 

Jag kollade också på GAA, men anser att man kan göra bättre själv med kvantitativa portföljer. Dessa kräver inte på samma sätt att man kollar varje månad, plus att det är mycket roligare med att köpa billiga aktier än att köpa tillgångar efter en trend. Visst är dessa mer riskfyllda än GAA, men med ett högt nettosparande i relation mot totala kapitalet är det inte så farligt att ta på sig mer risk. Den trendföljande delen finns alltid som en bra buffert på mellanlång sikt, så om man är beredd på nedgångar i aktieportföljerna bör det inte skada.

 

Oavsett är konceptet med Trinity portfolio riktigt starkt och jag rekommenderar verkligen att lyssna på podcasten eller läsa artikeln. Utöver det har Meb Faber sammanställt alla sina populära artiklar på en och samma sida, alla riktigt läsvärda, och nyligen la han upp en riktigt bra sammanställning till verktyg för taktisk tillgångsallokering/trendföljning.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Johan J (ej registrerad)

Kan bara instämma i lovorden kring Faber. Tycker att hans böcker är väldigt bra och strukturerade (även om han ibland ger en uppsjö olika idéer utan att riktigt knyta ihop säcken) och podcasten är den bästa jag hittat för kvantitativa strategier.

Har nyligen läst hans bok om klonportföljer (Invest with the House) och tänkte testa en liten sådan portfölj när 13F släpps för tredje kvartalet.

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Hej! Intressant med olika kvantitativa strategier, och tillgångsstrategier.

Börjar tro på att ett enkelt regelverk och disciplin är det som man privat investerare ska satsa på  om man slå index (har tidigare försökt köpa kvalitetsbolag) .. har väl gått som index överlag...

Har du någon egen favorit av alla strategier som du nämner? Själv tyckte jag att dina "simpla regler" var mest tilltalande..men man kanske ska hålla en viss andel av portföljen ändå i obligationer för att få bäst allokering?  

Förstod att de inte var syftet med ditt "simpla regel inlägg" men skulle vara intressant att höra vad du tycker att simpla regler ska kombineras med för tillgångslag och vilken %...

Vänligen JFG   

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Johan: Skoj, också velat läsa hans bok "Invest with the House", verkar riktigt intressant. Hoppas att det går bra med portföljen!

JFG: Jag gillar själv kombinationen av olika strategier och mina tankebanor går så att jag har ca 50-60 % i aktiestragier, 30-35 % i trendföljande strategi (GMOM) och resten på sparkontot (10-20 %). Ser kombinationen av trendföljande strategi + sparkonto som min obligationsdel, nu när man får så dålig ränta. Sen när det kommer till aktiestrategi så håller jag med om att skapa sina egna simpla regler är den mest tilltalande och verkligen börjat gilla den strategin själv.

Simpla regler är ju däremot bara hur man kan lyckas bra på börsen med aktier, och alla aktieportföljer är oftast lika riskfyllda som aktieindex så man bör ha samma tankesätt där som alltid med aktier. Så det är upp till hur stor risk man själv vill ta, med aktier ska man tänka att det alltid kan sjunka med över 50 %. Sen kan man sätta upp en helhetsportfölj bestående av räntor, reella tillgångar och så vidare i övrigt eller en trendföljande del som i mitt fall. Du kan kolla här på bra alternativ: https://portfoliocharts.com/portfolios/ Det är ytterst personligt med hur mycket risk man vill ta. Själv är jag medveten att med min uppsättning så kan portföljvärdet mycket väl sjunka med -30 %, så det är bra att vara mentalt förberdd för detta. 

Anonymous's picture
V (ej registrerad)

Intressant. Länken till artikeln verkar dock inte fungera.

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Ok, de verkar ha ändrat adressen. Men denna bör funka: http://www.cambriainvestments.com/wp-content/uploads/2016/07/Trinity_DIG...

Anonymous's picture
Kapten (ej registrerad)

Jag är också ett stort fan av Faber, men har vissa problem med att som svensk följa strategierna.

Ska man handla ETF:er som följer t ex GTAA13 eller för den delen Trinity så blir det många amerikanska ETF:er där man har ett courtage på 0,25 % och en växlingsavgift på 0,25% vid varje köp sälj + spreaden i ETF:en (oftast mkt låg dock) och förvaltnignsavgiften. Dessutom får man därigenom en dollarexponering som kanske inte är önskvärd. Hur har du tänkt kring detta? Själv har jag tittat på alternativ i form av svenska ETF:er och svenska fonder som handlas på dagen men har inte riktigt nått hela vägen fram.

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Ja, det är lite ett problem och där får man göra som man själv känner. Har inte testat något själv på en exakt lika variant av GTAA13, men testat Dual momentum i Sverige och det har fungerat bra. Inaudible här på TradeVenue har gjort tester på liknande strategier: http://www.tradevenue.se/Inaudible Oavsett så får man vara medveten om att det inte går att göra på exakt samma sätt här i Sverige.

Själv handlade jag GTAA13 sedan årsskiftet med amerikanska ETF:er, men insåg att det var bättre att gå över till Cambrias GMOM istället eftersom det blir billigare och mindre tidskrävande. Kommer också dollarn att sjunka, går GTAA över till andra tillgångar i övriga delar av världen. GTAA är ju exponerad mot hela världen och investerar i alla världens marknader, så bästa att tänka det som en globalfond som investerar över alla tillgångsklasser.

Anonymous's picture
KL (ej registrerad)

Har försökt titta lite på GMOM ETFen. Förstår det som att den alltså följer strategin för GTAA13? Finns det någon motsvarande ETF som följer GTAA AGG3 resp AGG6? De är ju något enklare att följa själv med färre ETFer men vore ju förstås skönt att slippa om nån kan göra det åt mig för en rimlig kostnad...

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Nja, det stämmer inte riktigt helt. GTAA13 investerar i alla tillgångar, så länge de har positiv trend. GMOM investerar i en tredjedel av tillgångar med högst trend så länge den är positiv. Så det är ett mellanting mellan AGG3 och AGG6 och som man ser så har GMOM utvecklat sig som ett mellanting av Top 3 (AGG3) och Top 5 på denna sida sedan starten november 2014: https://extradash.com/en/strategies/models/11/faber-tactical-asset-alloc... Därför gick jag över till den efter att investerat i AGG3 själv, då prestationen var likvärdig men till mindre kostnad och tidsåtgång.

Du kan också jämföra innehaven här: http://www.cambriafunds.com/gmom-holdings.aspx med toppinnehaven enligt AGG6: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Cr7wvFrtRhtAlhuBIMWG5_aLnf-fp0Ei...

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

För att tolka GMOMs innehav (ca) så är det dessa:

 • 12 % Emerging markets
 • 12 % REIT
 • 12 % råvarubolag (global)
 • 12 % långa obligationer (USA)
 • 6 % guld
 • 6 % tech (global)
 • 6 % consumer staples (global)
 • 6 % small cap value (USA)
 • 6 % infrastruktursbolag (global)
 • 6 % sovereign high yield (global)
 • 6 % corporate bond (USA)
 • 6 % mortage REIT
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar