Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Tyda marknaden med värde och momentum

Hittills i år har rena värdestrategier inte gett så bra avkastning vilket kan observeras i mina testportföljer för 2015:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1proj5VPdE6TVbhKClISxLW97Yn-KIDjhskWqlb0m1Rs/edit#gid=0

Ingen har presterat bättre än index sedan årsskiftet om vi kollar till pris och exkluderar utdelningar. Bäst har det gått för Magic formula som är närmast index.

 

Däremot så har momentum gått riktigt bra i år, något som jag uppmärksammat och vill se hur bra det går framöver genom att skapa en momentumportfölj. En sådan portfölj skulle ha gett en bra mycket högre avkastning än index. Samma fenomen har också observerats i USA där momentum har klart gått bättre än värde:

http://thereformedbroker.com/2015/07/16/stop-the-presses-blackrock-has-a-passive-index-outflow/

 

Som nämns i artikeln så brukar momentum gå bäst mot slutet av en bull market, vilket det nu har gjort. Då är frågan om vi kan utnyttja värde och momentum genom att förutsäga åt vilket håll marknaden kan gå? Jag kollade nyligen in backtestet av The Acquirer's Multiple, en lite annorlunda variant av EV/EBIT utvecklad av Tobias Carlisle:

http://acquirersmultiple.com/2015/01/comparing-the-acquirers-multiple-in-three-universes/

 

Kollar man på utvecklingen för Acquirers multiple det senaste året så har också den knappt gett någon avkastning. Samma skedde 1999 och 2007, precis innan de andra stora börskrascherna de senaste 15 åren.

 

Det hela tyder lite på att vi genomgått slutspurten på en bull market och marknaderna kan vara på gång för en vändning. Det finns också många andra signaler man kan rabbla upp. En av de starkaste signalerna ännu svag: konjunkturen. Konjunkturbarometern är fortfarande strax över 100 och visar inte på någon högkonjunktur än. Den kan mycket väl inställa sig om först 1-2 år. Så det är mycket som talar för både en nedgång eller uppgång, vi kan vara i ett läge som sommaren år 2006 likaväl som år 2007 nu. Sedan är frågan hur stor nästa bear market kommer vara? Förhoppningsvis kommer den vara mildare än de senaste två, som varit bland de värsta sedan 30-talet. Dessutom kan vissa aktier ge bra avkastning trots en bear market, värdestrategier gav bra avkastning under 1990-1993, 2000-2003 och 2011-2012 trots en annars svag marknad.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar