Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Världsmetropolerna - New York, London, Paris och Stockholm

New York, London och Paris har de senaste 100-200 åren varit de stora världsmetropoler vi haft i världen med allt vad det innebär; finanscentra, trendsättare, modecentra och så vidare. Det har också gjort att dessa tre städer är bland de dyrare i världen och har enorma fastighetsmarknader. Nu så kan vi fråga oss om vi ska lägga till en stad på listan, nämligen Stockholm? Stockholms fastighetsmarknad har seglat upp som en av världens större fastighetsmarknader i och med dagens priser. Priset på en bostad i centrala Stockholm börjar allt mer närma sig priserna i dessa metropoler och om vi fortsatt sett den utveckling som vi sett de senaste åren kommer Stockholms bostadspriser springa om de andra.

 

Jag valde att göra en liten fallstudie i hur mycket en bostad kostar för en normal person i dessa städer. I Stockholm har priset nu gått upp till 80 000 - 90 000 kr per kvadratmeter för en bostad i storleken 50-100 kvm, över och under den storleken så finns det fall där bostäderna är ännu dyrare än så. I jämförelse så ligger bostadspriserna för liknande lägenheter i centrala Paris på runt 100 000 kr per kvadratmeter, medan på Manhattan i New York på ca 100 000 - 120 000 kr och på runt 120 000 kr i Westminster i London. I stort sett var London dyrast och Paris billigast med New York däremellan.

 

En sak värt att notera är också att till skillnad från Stockholm så behöver man inte betala en avgift till en bostadsförening i Paris, London och New York utan man istället tar hand om de flesta kostnaderna själv. I Stockholm betalar man ca 500 kr per kvadratmeter och år, vilket med 2 % i ränta motsvarar en kostnad på 25 000 kr per kvadratmeter. Med det innebär det att en bostad i Stockholm kostar ca 105 000 - 115 000 kr per kvadratmeter. Det gör att Stockholms bostadspriser i så fall ligger i klass med London och New York och över Paris bostadspriser. Men nu kan man också motivera från diverse ekonomiska kalkyler att bostadspriserna bör ligga på 110 000 kr per kvadratmeter, innan man ens tar hänsyn till avgiften, vilket skulle innebära att Stockholms bostadspriser skulle ligga högre än Londons och New York bostadspriser. Detta har bland annat ekonomiprofessor Harry Flam gjort på Ekonomistas-bloggen.

 

Som en annan jämförelse kan man ta andra städer i Europa, så som Bryssel, Köpenhamn och Berlin. Där ligger bostadspriserna på ca 40 000 - 50 000 kr per kvadratmeter, vilket är ungefär vad priserna ligger på i Uppsala och Göteborg. Så vi har lyckats återskapa Europas bostadsmarknad i våra tjusiga storstäder, där Stockholm ligger i världsmetropolklass och Uppsala samt Göteborg ligger i klass med flera västeuropeiska huvudstäder.

 

Vad bra! Det måste väl innebära att inkomsterna i Stockholm ligger i klass med New York och London? Kollar vi på statistiken ligger medianinkomsterna i Stockholm på 285 000 SEK per år mot 400 000 SEK per år i London. På Manhattan ligger medianinkomsterna på runt 570 000 SEK per år och där medelinkomsterna ligger närmare det dubbla. Så det förklarar inte saken, därmed borde svenskarna vara rikare och ha sparat undan mer. Jämför man med fransmännen och britterna är medianrikedomen i Sverige mindre än en tredjedel, så det förklarar saken inte heller.

 

Slutsatsen är att Stockholms bostadspriser börjar nu komma i klass med Paris, London och New York justerat för avgiften till bostadsrättsföreningen. Går bostadspriserna upp med 30 % till så har vi gått om de andra städerna. Detta trots att mediansvensken överlag är långt mycket fattigare än invånarna i dessa städer och tjänar långt mycket mindre. Men det kanske är så att vår lilla avkrok här i norra Europa är på väg att bli en ny världsmetropol, eller vad tror ni?

 

Läs mer:

Australiens och Hong Kongs bostadspriser faller: http://www.affarsvarlden.se/hem/bostad/article3969685.ece

Sju länder i störtst risk för skuldkris (Sverige är med, surprise surprise): http://www.forbes.com/sites/stevekeen/2016/03/27/the-seven-countries-mos...

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Pragmatikern (ej registrerad)

Många gånger sitter dessutom bostadsrättsföreningen på lån. Gillar hur man i Norge redovisar dels priset du får betala men även priset inkluderande bostadsrättsföreningens lån. 

Anonymous's picture
Anon4 (ej registrerad)

Postade detta även på blogspot men vet ej om det kom fram:

Intressant! Men frågan är hur jämförtbart det är. Som jag förstår det är fastighetsskatten och Co-pay, CC/Maintenance, på exempelvis Manhattan mycket mycket högre än Sverige. T ex denna våning på 200 kvm på Second Avenue på Manhattan: http://www.nytimes.com/real-estate/usa/ny/new-york/upper-east-side/homes...

Den har månatlig skatt på 20 000 kr och avgift till föreningen på 19 000 kr i månaden PLUS att den kostar 22 miljoner att köpa. Motsvarande avgift för Östermalmsvåning ligger ju kanske på 5 000 kr INKL. underhåll och fastighetsskatt. Visst kvm-priset är liknande men månadskostnaden är ju inte ens i närheten.

Sen hittade jag även våningar utan fastighetsskatt men där var avgiften till föreningen nästan det dubbla som ovannämnda, t ex denna:
http://www.nytimes.com/real-estate/usa/ny/new-york/upper-east-side/homes...

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Det stämmer. Förutsättningarna är lite olika, speciellt sticker priserna iväg på lägenheter över 100 kvm. Lägenheterna på Manhattan går på snitt 2 miljoner dollar styck och detta då mindre lägenheter på 50 kvm går för 600-700 tusen USD, vilket gör att det finns klart många fler stora maffiga bostäder där. Sen kan man ta in ränteläge, sätt att amortera etc som andra aspekter. Oavsett så tyckte jag att det var intressant att Stockholmspriserna närmar sig de i London och New York, finans och världsstäder där en stor del av världens mest kapitalstarka befolkning är aktiva.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar