Investerarfysikern
Likes
748
Antal inlägg
1376
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed
3 dagar

Amerikansk trendande värde-portfölj

Förra veckan lanserade jag amerikanska aktier på Börslabbet och då det är dags att uppdatera min globala trendande värde-portfölj kommer denna nu att uppdateras efter den nya screenern. Det innebär att den nu återgår efter ett år till att vara en amerikansk portfölj (se tidigare inlägg om den globala varianten här).

 

Det finns flera anledningar till varför jag går över till en amerikansk variant vilket också är kopplat till varför det är blev en amerikansk screener på Börslabbet:

 

 • Dels vill jag att portföljerna jag skriver om ska vara lätta att följa via flera olika mäklare. Det globala utbudet är fortfarande magert och varierar från aktör till aktör. 
 • Minimera courtaget. USA och Norden är fortfarande de marknader där det är lägst courtage.
 • 70 % av aktierna på de marknader som den globala portföljen tidigare täckte är amerikanska, vilket gör att man i stort sett får samma täckningsgrad med Börslabbets varianter. 
 • 50 % av världens börsvärde täcks av den amerikanska börsen. 
 • Jag gjorde också en likadan screen som förra året och 8 av 10 aktier i den globala varianten var i år amerikanska. 70 % av topp 50 var amerikanska i likhet med hela screenern. 
 • Flera av aktierna som kom upp i den globala screenern går inte att köpa i mäklarnas online-utbud, vilket gör att man inte kan följa en global strategi i sin helhet.
 • Småbolagseffekten är stor i strategierna och det är främst mindre bolag man inte kommer åt på Europeiska börser, därav går en viss del av synergieffekterna av att man tidigare använde USA och Europa förlorad.
 • Kan nu använda sammansatt momentum istället för 6-månaders momentum och framöver bättre momentum-mått.
 • Har själv full kontroll över screening-proceduren. 

 

Portföljen var främst investerad i USA under mitten av 2015 tills mitten av 2017. Därmed återgår portföljen att vara investerad i USA igen, så skillnaden är inte så stor. Förra årets inköp går att se här.

 

Inköpen skedde tidigare i år jämfört med förra året, dels för att utnyttja säsongseffekten och dels för att göra nya inköp nu när de flesta rapporter kommit ut. Utvecklingen är på + 12 % under perioden mot + 4 % för en global indexfond, så 8 procentenheter bättre utveckling. Bäst gick flygbolagen under perioden. Som syns gick portföljen upp mycket till årsskiftet för att sedan gå ner en del i början av detta år. Nu vid ombalanseringen har den åter gått upp lite. Totalt sett har det varit högre volatilitet i portföljen än övriga börsen då den är ganska koncentrerad.

 

 

De nya innehaven köps in efter topp 10 i Börslabbets trendande värde-strategi (bli medlem). Därmed visas de inte heller publikt här på bloggen. Nu får vi se om denna portfölj fortsatt går bra, hittills har utvecklingen för min amerikanska/globala kvantitativa portfölj varit bra sedan start (se nedan) mot USA börsen som är upp +37 % under samma period.

 

 
 
Taggar (blogg): 
12 mars

Amerikanska aktier och strategier på Börslabbet

Idag lanseras amerikanska aktier och strategier på Börslabbet. Det har varit något mycket efterfrågat och nu äntligen kan Börslabbet erbjuda denna tjänst. I och med denna nylansering läggs också en ny medlemskategori till på Börslabbet, pro-medlemskap, som inkluderar de amerikanska aktier utöver alla Börslabbets tidigare tjänster. Det tidigare Börslabbet medlemskapet kallas premium och kommer fortsatt att inkludera allt det som tidigare erbjudits.

 

 

Databasen för USA är heltäckande och inkluderar nära 5000 noterade aktier. Dessa sorteras efter noga utvalda strategier som genomgående har testats på den amerikanska börsen. De olika strategierna som inkluderas är:

 • Trendande värde
 • Sammansatt värde
 • Företagsmultiplen, EV/EBIT
 • Sammansatt momentum
 • Net-nets

I de alla strategierna utom net-nets används en gräns på 50 miljoner dollar i marknadsvärde i likhet med den svenska screenern. För mer information om de amerikanska strategierna se Börslabbets nya informationssida för detta.

 

Framöver hoppas jag också på att bjuda på tester på andra strategier här på Börslabbet då vår nya databas nu inkluderar 10 000 aktier (inklusive avnoterade) med underliggande fundamentaldata från år 2000 tills idag.

 

För att ta del av de nya strategierna kan man antingen uppgradera sitt medlemskap på Börslabbet under "Mitt konto" -> "Subscriptions" eller köpa ett nytt medlemskap under "Bli medlem". Börsdatamedlemmar har fortsatt rabatt på det nya medlemskapet. Bli pro-medlem och investera på den börs som motsvarar halva världens börsvärde!

Taggar (blogg): 
11 mars

Räntekänsligheten i nyproduktion

I och med avkylningen på bostadsmarknaden har jag börjat titta närmare på att köpa en bostad, ett tema som kommit upp flera gånger här på bloggen tidigare. Nu senaste halvåret har jag fått ordentlig koll på vad för objekt som ligger ute på marknaden i Uppsala och vad prisnivåerna legat på samt de nya prisnivåerna efter prisfallet. Skillnaden är inte alltför markant, men allmänt ligger prisnivån några hundratusen kronor lägre än för ett år sedan och budgivningarna är inte lika hektiska.

 

Det jag däremot inte hunnit sätta mig in i mycket är att analysera bostadsrättsföreningarnas ekonomi. Nu nyligen kom Riksbanken ut med en ekonomisk kommentar om räntekänsligheten genom bostadsrättsföreningarna. Det är något som legat i bakhuvudet, men känns svårt att kvantifiera, och i mina egna räntekänslighetsanalyser har jag endast räknat på hur min egna räntekostnad kommer öka vid ökande räntor. Som det nu verkar är känsligheten mycket hög i nyare produktion och jag förstår nu mångas kritik mot glädjekalkyler i nyproduktion.

 

Exempelvis är det inte helt ovanligt här i Uppsala att nya 3:or på 80 kvm har en avgift på endast 4 000 kr i månaden, trots att bostadens andel i föreningen motsvarar ett lån på 1 miljon (12 000 kr/kvm). En ekonomiska plan jag kollade upp visade det sig att anledningen till denna låga avgift är flera:

 

 • Räntan antas vara 3 % på sikt (i snitt kommande tio åren).
 • Avsättningar till underhåll görs motsvarande 0,6 promille av fastighetens värde.
 • Amorteringen är på 1000 år omräknat till rak amortering.
 • Avskrivningar räknas inte med i resultatet då denna ses som "fiktiv". 

 

I den ekonomiska planen visas också att för varje procentenhet ökning av ränta över 3 % innebär det en ökning på årsavgiften med 130 kr per kvm (i likhet med Riksbankens rapport), vilket innebär 850 kr per månad i avgiftsökning för 80 kvm. Alltså ganska räntekänsligt. Utöver denna räntekänslighet verkar det också som att man vida underskattar fastighetens underhåll och avskrivningstid i den ekonomiska kalkylen för att få ihop till en så pass låg avgift. Det löser sig i dagsläget då räntan ligger under 3 %, vilket gör att nybildade föreningar tenderar att gå på plus då många får förmånliga lån på 1-2 % (vissa ner till 0,5 %).

 

I en förening som var 10 år gammal sänkte de till och med avgiften på grund av att räntan var så låg (trots fortsatt höga lån i föreningen och minimala avsättningar till underhåll). Bra för de som ska sälja, då de kan få mer ut för lägenheten (var ganska många lägenheter i föreningen till salu för tillfället). Situationen är liknande för den flesta nya bostadsrättsföreningarna (byggda efter 2000) och i vissa föreningar hade de en linjär avskrivning på fastigheterna på 333 år. Många har fortsatt marginal för ökande räntor, men skulle dessa gå över 2-3 % blir avgiftsökningen närmare 100 kr per kvm/år. 

 

Skillnaden mot äldre produktion är i alla fall stor och i många äldre fastigheter där man till och med gjort det mesta omfattande underhållet så som stambyte och fasadrenovering är räntekänsligheten liten. Flera av dessa föreningar har fortsatt med liknande avgifter, vilket gör att räntan kan dubblas eller tredubblas innan de ens behöver öka avgiften. Också med låga lån på 1000 - 2000 kr per kvm gör att avgiftshöjningen blir begränsad med ökande räntor (10-20 kr per kvm/år för varje procentenhet vilket innebär ca 70-130 kr i månaden för 80 kvm). 

 

En sak är i alla fall säker efter denna genomgång och det är att jag kommer undvika nyare produktion och satsa på äldre. Jag bor för tillfället i en fastighet från 60-talet och helt nöjd med denna standard (trots att köket och badrum är original och fastigheten inte är stambytt). Bostäderna med låga lån i föreningen, genomförda stambyten och nyrenoverade kök/badrum och låg avgift ligger dessutom lägre i pris än nyare produktion utan samma risk för avgiftshöjningar framöver (snarare att avgifterna kan sänkas om den låga räntan håller i sig). 

 

Det var i alla fall intressant att se att räntekänsligheten var så stor i nyproduktion och att ökande räntor kan slå ut med flera tusentals kronor i ökade månadsavgifter. Utöver det kommer det framöver tillkomma ökande kostnader i form av underhåll då många tillämpar progressivitet i denna beräkning. Många är nog medvetna om att avgifterna kan höjas vid ökande räntor men inte med så mycket. Sen kvartstår givetvis frågan om räntorna kommer vara fortsatt låga eller öka framöver.

 

Har ni tips på några andra varningsflaggor i bostadsrättsföreningarnas rapporter?

Taggar (blogg): 
26 februari

Tre år med att investera kvantitativt

I februari 2015 var det jag började på allvar testa att investera kvantitativt i aktier och nu är det lite mer än tre år sedan dess. Det kan vara kul att blicka tillbaka under perioden och se hur utvecklingen varit sedan start. 

 

Först och främst har det varit en riktigt intressant resa och jag är ännu mer övertygad idag än jag var när jag började i att investera kvantitativt och systematiskt. Åren har också lett till försök att slå de kvantitativa portföljerna på egen hand (som jag tog upp i tidigare inlägg här på bloggen), testande av nya strategier och mycket läsning om aktieinvesteringar i allmänhet. Från att vara inbiten värdeinvesterare har jag under åren insett att det finns flera sätt att lyckas på börsen och få bra avkastning, bland annat via momentum och trendföljning. Extra kul har det varit på senare tid då jag kunnat genomföra genomgående tester via Börslabbet som bekräftat många amerikanska studier på kvantitativt investerande här i Sverige.

 

Jan på RikaTillsammans intervjuade nyligen två aktiva fondförvaltare i sin podd och de fick frågan om hur man på ett bra sätt kan utvärdera en aktiv förvaltare. De sa som svar att 3-årig utveckling är ett bra sätt att utvärdera detta, vilket är också den tid sedan jag startade mina kvantitativa strategier som gör att det passar att utvärdera dessa nu. (Kan i övrigt rekommendera att lyssna på avsnittet då de har vettiga idéer om förvaltning och utgår mycket från liknande principer som man många gånger kommer över på bra aktiebloggar). 

 

Utvecklingen för mina egna aktiestrategier för de senaste tre åren visas nedan (vilka inkluderar de svenska kvantitativa portföljerna, globalt trendande värde och net-nets). Helt okej överavkastning mot index till inte en direkt mycket högre risk. Aktiestrategierna har slagit alla utom 3 av 1299 fonder på Avanza (99,8 %), vilket gör att det helt klart varit ett bättre alternativ än fondsparande. Att kvantitativa strategier tenderar att slå 99 % av alla aktiva investerare över tid och detta stämmer bra överens med denna period.

 

 

Det har varit allmänt en bra period att ha exponering mot småbolag som denna portfölj haft och det skulle vara förvånande om liknande avkastning fås kommande 3 åren. Sen är också avkastningsgrafen inte lika imponerande som vissa andra på Twitter och bloggar och vissa visar på att de kan vara bättre aktiva förvaltare än kvantitativa strategier. Däremot med tanke på att förvaltningen tar minimalt med tid och är systematisk gör det att man inte kan vara annat än nöjd med avkastningen. 

 

Jag är ändå imponerad till hur enkla dessa strategier är att implementera och läsa sig till. Det finns en hel del litteratur om dessa strategier och de har tagits fram efter detaljerade studier om vad som fungerat. Trots detta är det få som tillämpar dessa och det finns fortsatt många skeptiker. Men avkastningen talar för sig själv och har visat att under i alla fall denna period har de fungerat.

Taggar (blogg): 
14 februari

Gav mitt aktiva sparande högre avkastning än ett kvantitativt?

Under åren 2015-2016 sparade jag aktivt en del och tyckte jag var ganska lyckosam och lyckades få hög avkastning. I den aktiva portföljen (som nu är min globala trendande värde-portfölj) lyckades jag få hela 95 % avkastning under två år:

I portföljen som helhet var avkastningen något lägre då jag haft en ganska diversifierad approach. Avkastningen blev totalt 40,3 % under 2015-2016. Då Stockholmsbörsen och de globala börserna var upp med 20,6 % under samma tid var jag mycket nöjd med min prestation.

Trots detta har jag över tid valt att gå över till en helt kvantitativ approach, dels för att spara tid, för att få bättre sinnesro och för att jag tycker det är svårt att vara insatt och aktivt slå börsen i längden. Jag insåg ganska snabbt att min analys i flera fall inte gav mycket mervärde än att investera kvantitativt och insåg att mycket av min framgång låg i just att jag förlitade mig på kvantitativa strategier. 

Nu i efterhand tänkte jag att det skulle vara kul att utvärdera hur utfallet hade blivit om jag investerat helt kvantitativt under denna period på samma sätt som jag gör i min nuvarande portfölj. Jag har kunnat testa nuvarande svenska portföljer och har lite data på annat håll för amerikanska portföljer (se här) som ett substitut för globala portföljer. 

 

Den hypotetiska portföljen som jag skulle investerat i skulle varit följande:

27,5 % Börslabbets strategier med kvartalsvis ombalansering (inkl momentum)

27,5 % Amerikanska kvantitativa portföljer

30 % GMOM

10 % Sparkonto

5 % Guld

 

Avkastningen under perioden är enligt tester och reell data 2015-2016:

Börslabbets strategier: + 102 %

Amerikanska kvantitativa strategier: + 42,3 %

GMOM: + 11,8 %

Ränta: 0 %

Guld: + 12,7 %

Totalt: 43,9 %

 

Det innebär alltså att om jag redan i början av 2015 valt helt att investera kvantitativt hade jag haft högre avkastning än med min aktiva investering. Det kom lite som en överraskning för mig, då jag trodde att min avkastning senaste åren varit högre på grund av att jag varit aktiv och haft tur i vissa inköp. Det gör övergången till rent kvantitativa strategier mer motiverbar. 

Det är intressant ändå hur man lätt kan förledas av grafer och utveckling. Också kan det vara bra att nämna att det skiljer sig mot vilket index man mäter sig. Under perioden gick exempelvis småbolagen upp med 62 % på Stockholmsbörsen (därav den goda utvecklingen i Börslabbets strategier). Så i relation med detta är inte resultaten så avsevärda. Trots detta är det betryggande att veta att det inte har spelat så stor roll hur jag sparat utan skulle fått i stort sett liknande avkastning oavsett om jag använt den utformning jag har i dagsläget eller det jag har haft.

Taggar (blogg): 
8 februari

Global trendföljning med svenska ETF:er

Idag publicerade jag ett längre backtest på en global trendföljande strategi med svenska ETF:er på Börslabbet. Studien finns att läsa i sin helhet här (premium). Jag tänkte här kortfattat dela med mig av mina resultat till bloggens läsare som inte är medlemmar på Börslabbet och är lite nyfikna på strategin och vad den innebär.

 

Den stora anledningen till att ta fram strategin är på grund av att det blev förbud att köpa amerikanska ETF:er nu med nya Mifid-regelverket vid årsskiftet. Det innebär att vi nu behöver rikta in sig på vad som erbjuds här i Sverige och de marknader som man kan komma åt här. Då det inte finns riktigt test ur svenskt perspektiv på liknande strategier har jag genomgående undersökt en sådan strategi som ska vara enkel och implementera. Jag har arbetat med att ta fram strategin sen årsskiftet och det är kul att äntligen få dela med mig av resultaten. 

 

Studien utgår från tester på data för följande index och tillgångar; Sverige, USA, Europa, Japan, Pacific ex Japan, Guld och Obligationer. Alla går att komma åt via olika svenska ETF:er och har månadsdata från 1970. Nedan visas resultatet för denna strategi under perioden 1970-2017. Topp 1-3 innebär att man håller de tillgångar som rankas högst på 3, 6 och 12-månaders momentum och innehaven uppdateras varje månad. Som syns har alla alternativ gett hög avkastning till lägre risk än index. I testet på Börslabbet går jag också bland annat igenom hur det skulle varit att ha flera tillgångar och resultat för olika momentumperioder. 

 

 

Nedan visas avkastningen för strategin som håller topp 2 tillgångar varje månad (notera logaritmisk skala). 

 

 

Resultaten är mycket liknande de som många andra sett för globalt trendföljande strategier/taktiskt tillgångsallokering och mycket i likhet med exempelvis Meb Fabers resultat, vilket gör att testets avkastning inte är så förvånande. Nu har man lite svart på vitt att en trendföljande strategi enkelt går att implementera också här i Sverige med svenska ETF:er.

 

Själv kommer jag att gå över till denna strategi med mitt eget sparande som tidigare var i ETF:en GMOM. Notera också att alla resultat ovan är i SEK så man slipper den extra dollarrisk som många var oroliga över med GMOM. På Börslabbet finns nu också trendverktyg för de som vill enkelt följa strategin och i den fulla studien går jag igenom mer om implementering och implementeringskostnader.

 

Framöver kommer det flera tester tillgångsstrategier på Börslabbet och hur en portfölj bestående av Börslabbets strategier historiskt presterat. Det har blivit en hel del tester och jag håller på för fullt att sammanställa dessa, så det är bara hålla utkik framöver. 

Taggar (blogg): 
6 februari

Bullmarknader som gått över till baisse

Det har varit en intressant utveckling vi haft på senare tid nu på världens börser, i Bitcoin och i bostadspriserna. Sentimentet har verkligen vänt i flera av marknaderna och vi ser nu breda prisfall på många håll. Trots att det nu kan vara lite för tidigt att ropa varg i aktier är vi ändå klart i en björnmarknad i bostadspriser och i Bitcoin. Som investerare och marknadsobservatör är detta riktigt intressant att bevaka, dels för sin egen skull men också för att studera marknadspsykologi.

 

Börsen

Senaste dagarna har börsen riktigt vänt över till baissehumör och vi såg största dagsnedgången sedan 2011 på USA börsen igår med -4,1 %. Här i Sverige har börsen nu gått ner med -7 % på två veckor. Kollar vi däremot i längre perspektiv är det inte en större nedgång vi sett ännu, utan börsen handlas fortfarande i toppnivåer, se nedan. Däremot är vi klart under MA200 nu på första gången sedan år 2015-2016, också efter ett år med trevande börs som inte velat göra klart högre toppar.

 

 

 

I USA har utvecklingen på senaste tid varit bättre och det var kanske inte så förvånande att vi nu såg en sättning efter 1 år med nästan konstant stigande kurser. VIX har haft lägstanoteringar, samtidigt som värderingen nu är rekordhög. Shiller P/E är över 30 och var endast högre under IT-bubblan och EV/SALES är på högsta nivån någonsin i USA. Flera gånger tidigare har det hänt att det sker en ordentlig korrektion i marknaden när värderingarna bygger upp sig och VIX är låg, senast i augusti 2015 som syns nedan.

 

 

 

Under 2015-2016 då storbolagen på Stockholmsbörsen gick sådär hade småbolagen riktigt bra år. Nu har dessa vänt ner och de har nu till skillnad mot innan haft en sämre utveckling. Senaste halvåret har de gått klart sämre och i morse var reaktionen klart starkare i småbolagen:

 

 

Det är intressant med dessa svängningar på börsen och viktigt som långsiktig sparare att inte reagera på dessa kortsiktiga signaler. Snarare är det viktigt att ha färdiga strategier som man utgå ifrån. Sett många som försökt tajma börsen på egen hand senaste 4 åren utan större lycka. Det kan mycket väl bli så att reaktionen är fortsatt uppåt nu framöver och endast idag var svängningarna stora, liksom efter Brexit-omröstningen (då börsen gick ner med -8 %) som satte start på senaste 1,5 årens tjurmarknad.

 

Trots detta sjunger nog börsen på sista versen. För cirka tre månader sedan gick jag igenom börs- och marknadssignaler här på bloggen och vi har nu sett nedgångar sen dess. Konjunkturbarometern har nu sjunkit och är nära att gå ner under 110 efter varit i över ett år i överhettat läge. 10-åriga räntor världen över är nära 3-årshögsta och ser ut att öka framöver. Amerikansk arbetslöshet är på rekordlåga nivåer och här i Sverige är det nu lägsta nivåerna sedan 2008. Vi får se hur länge denna marknad fortgår, det kan vara mycket väl något år till eller så har vi nu sett början till en mer pessimistisk börs.

 

Bostäder

Efter höstens prisfall verkar det i allmänhet som att nedgångarna verkar ha avtagit i januari på flera områden (se senaste utvecklingen från Booli via Penates och Husmask). Trots detta är vi fortsatt i nedåtgående trend och decembers statistik visar värden nu under 12 månaders glidande medelvärde (MA12) som varit bra indikator för bostadspriserna. I Uppsala är priserna på den nivå som rådde för 3 år sedan och i Stockholm för 2 år sedan. Priserna är i årstakt ner -10 % i båda områdena.

 

 

Kollar man statistiken på vad för lägenheter som är mest drabbade i storstadsområdena är främst mindre lägenheter (<40 kvm) mer drabbade än större (>60 kvm). Troligtvis beror detta på grund av minskad köpkraft bland förstagångsköpare som blir mer drabbade av det nya amorteringskravet. Nu ska det bli intressant om försäljningen och priserna går upp innan kravet eller fortsätter gå ner.

 

Trots avtagande nedgångar är det fortsatt så är det rekordutbud på bostadsmarknaden. Som intresserad köpare framöver följer jag annonserna noga här i Uppsala och har observerat att i vissa områden finns det nu lika många lägenheter ute till försäljning som det sålts i området senaste året. Senaste veckan har kommit in 25 slutpriser på Booli medan det kommit in 100 nya annonser. Dessutom kommer året vara ett rekordår med hur mycket nyproduktion som kommer ut på marknaden och flera av de som köpt kommer vara i behov av att sälja sin gamla lägenhet. I och med detta tror jag inte vi sett slutet på nedgångarna ännu.

 

Bitcoin

Bitcoin har verkligen gått över till baissemarknad och har nu tappat 2/3-delar av sitt värde sedan toppen i december. Allt tyder nu tydligt på att vi haft en bubbla, vilket var ganska självklart i och med den eufori som skedde. Visst kanske det lyckas på sikt, men just nu sker det blodbad i Bitcoin och kryptovalutor, se nedan.

 

 

 

Det är också intressant att se vilka värden som "skapats" och "försvunnit" i Bitcoin och kryptovalutor. Som mest värderades alla kryptovalutor i likhet med alla Sveriges fastigheter. Nu efter nedgångarna har vi sett värden motsvarande Sveriges BNP som försvunnit. Så det har varit riktigt stora svängningar i dessa valutor. Det ska bli intressant och se om nedgångarna blir liknande som efter Bitcoin-bubblan under 2013-2014. Då gick Bitcoin ner med -80 % efterföljande året. Vi är redan ner -65 %, så det kan vara troligt att det kanske blir ännu värre denna gång.

 

Sammanfattning

Det har varit mycket upp och ner i olika tillgångsslag senaste åren och vi får se nu framöver hur det utvecklar sig. Även om det är roligt att allt går upp kan det vara minst lika intressant i en björnmarknad och det uppstår klart bättre lägen att hitta bra köptillfällen. Det viktiga är bara att ha en plan i förväg och inte ta för mycket risk. Samtidigt så är det viktigt att inte vara för pessimistisk, många kastar in handduken långt i förväg och missar också uppgångarna. 

 

2018 kan komma att bli ett riktigt intressant år och vi får se om utvecklingen håller i sig. Jag har under åren utvecklat en fascination att studera stora svängningar i marknaden och hur man själv reagerar på dessa. Speciellt i Bitcoin där värdet kan dubblas eller halveras inom loppet av några veckor har det varit mycket intressant. 

Taggar (blogg): 
29 januari

Investera aktivt efter egen analys

Att investera aktivt efter egen analys och slå börsen är något som många vill göra. Det finns en fascination i att bli nästa Warren Buffett och känna sig riktigt smart. Trots det är det få som lyckas att kontinuerligt slå börsen, men man kan via bloggar och sociala medier följa flera som lyckas göra det och med bra marginal. Man blir lite fascinerad av de som lyckas så bra och vid årsskiftet var det flera som delade sin utveckling som i vissa fall kan vara riktigt hög.

Det kan vara motiverande att se andras avkastningsgrafer och eggande. Kan de borde jag kunna. Men det kan också vara omotiverande. Om andra lyckas få så hög avkastning, varför kan inte jag?

För att sätta det i perspektiv tog jag fram lite statistik från Shareville som öppet delar användarnas portföljer. Det fanns totalt 23 600 svenska Shareville-portföljer med över 5 innehav. Av dessa hade ca 160 (0,7 %) över 100 % avkastning och 640 (2,7 %) över 50 % avkastning. Det innebär att man behöver vara bland topp-procenten för att fått så en riktigt hög avkastning. Troligtvis är det också många av dessa som hade tur och inte kommer ha samma utveckling nästa år, alternativt att det är portföljer som utgör ett nisch-sparande. Detta är också under ett år då man kunnat lägga 10 % av portföljen i Bitcoin och fått 100 % avkastning (de flesta portföljerna i toppen har just Bitcoin i portföljen).

Egna reflektioner

Under de senaste åren har jag på sidan av mina kvantitativa portföljer investerat aktivt i olika case. Det har varit intressant att göra för att få koll på företag och marknader, men också tidskrävande och utmanande. Under åren har jag minskat på mitt aktiva sparande och valde nu att sluta med det helt ett tag framöver.

För att sammanfatta överskådligt valde jag avsluta det på grund av följande punkter:

 • Tidskrävande. Dels tar det mycket tid. För att analysera ett bolag behöver man sätta sig in i deras årsredovisning, kvartalsrapporter och förstå deras affärsidé. Det kan vara skoj, men den tiden kan också spenderas på många andra värdeskapande aktiviteter. För att ge mervärde behöver den aktiva analysen också vara bättre än ett rent kvantitativt tillvägagångssätt. Visst kan det vara viktigt om man förvaltar en koncentrerad portfölj, men om man satsar endast någon procent av den totala portföljen i varje innehav som i mitt fall är det svårmotiverat.
 • Osäkerheter. Bra investeringar har jag märkt genom åren är oftast omgärdade av mycket osäkerheter. Ett av de bästa aktievalen jag gjort senaste åren var Oriflame och detta var under 2015 då ingen ville röra i bolaget. Ett av de sämsta aktievalen var att köpa H&M och som enligt alla var en självklar aktie. Men det gör det också svårt att köpa de aktier jag kollat på nu senast då det finns mycket osäkerheter kring dessa. Därmed är det helt klart enklare att köpa rent kvantitativt, eftersom man vet också i förhand att vissa kommer gå bra och vissa kommer gå dåligt.
 • Beslutsångest/god nattsömn. Att investera aktivt kan också ge upphov till många grubblerier. Jag har märkt att med systematiskt sparande bygger man upp en strategi och kör på det. Efter en tid så visar sig avkastningen och man är medveten om att det kan underprestera emellanåt. Investerar man aktivt vet man inte om det är man själv som har fel eller marknaden. Det gäller att ha riktigt bra koll på företaget man investerar i och dess verksamhet. Sen är det lätt att bli lurad av slumpmässiga beteenden som marknaden är full av.

Trots att det är kul att följa bolag, sektorer och känna sig "smart" genom att göra aktiva aktieköp som drar till skyarna är det också något som kan vara riktigt svårt och tar tid. De flesta professionella analytiker arbetar heltid med detta och det är svårt att lägga tillräckligt med tid för att vara bra insatt. Dessutom tar det lång tid att lära sig för att bli riktigt bra och många av de som delar med sig på sociala medier har lagt 10 + år och tusentals timmar på att läsa på om bolag och branscher. Det tar en ganska lång tid att bli bra på det, liksom det tar med mycket annat.

Det jag jämför med är alltid att investera rent kvantitativt efter liknande regler som jag skulle investera efter aktivt. Det är intressant att så många jämför sig med index när man egentligen är införstådd i de olika felprissättningarna på marknaden och att man skulle kunna använda dem rent mekaniskt. Om man i stort sett skulle kunna uppnå samma resultat med en timmes arbete varje år som med flera hundratals timmar är ju den förstnämnda mer motiverbar. Också har vi människor svårt att slå enkla modeller, även proffsen, vilket gör att kvantitativa strategier tenderar att slå 98-99 % av investerarna över tid. Därför ser jag det som svårt att motivera att investera aktivt efter egen analys.

Roligt nog är det också just detta som är den stora anledningen till varför det fungerar bra att investera kvantitativt. Dels av de stora svårigheterna med just analysarbetet och att förutsäga framtiden. De flesta litar inte heller på en "enkel" modell, speciellt eftersom analys-arbetet är så svårt. Man känner större trygghet i en analytiker som kan allt om företaget än en lista av aktier genererat från en strategi. Däri ligger också möjligheterna för den kvantitativa investeraren då det är en underutnyttjad nisch.

Analysera utan att ta aktiva beslut

Att inte investera aktivt efter egen analys behöver inte heller betyda att man slutar följa företag och dess branscher. Själv kommer jag att fortsatt läsa på om bolag och dess underliggande verksamheter, men utan kravet på att vara fullt insatt och investerad. Dels är det intressant att läsa på om de bolag som finns i de kvantitativa strategierna och dels om bolag som lyckats historiskt. Apple, Amazon, Facebook, Netflix och Tesla är ju alla exempel på riktigt intressanta företag som lyckats men där det kan vara svårt att hitta en egen edge. Det kan också vara intressant att kolla på de bolag som lyckats bäst senaste 3-5 åren på Stockholmsbörsen. Det är intressant att se vilka som det är som tjänar pengar i dagens ekonomi och hur det påverkar ekonomin framöver.

För min egen del ligger beslutsfattandet nu i de kvantitativa strategierna. Det är skönt då jag vet att de är utifrån sunda principer som investerare framgångsrikt implementerat i årtionden. Att läsa på om de bolag man äger via strategierna är fortfarande utvecklande och intressant, speciellt är det kul att veta vad man äger, även om man investerar kvantitativt. Många gånger när marknaden agerar kortsiktigt kan det vara bra att gå tillbaka till rapporterna från bolagen och se att deras verklighet inte ändrats avsevärt. 

Över tid kommer man också lära sig se mer vad det är som fungerar och vad som inte gör det. Det känns som de mesta har fungerat bra de senaste åren då vi är i högkonjunktur. Det ska bli intressant att se vad som överlever nästa lågkonjunktur och björnmarknad. Efter en tid är jag kanske villig att testa på att investera aktivt igen men det kan ta några år till dess.

Taggar (blogg): 
16 januari

Börslabbet på Nordnet Live 2018

Jag kommer vara på Nordnet Live nu den 15:e februari och ha ett bord där jag kommer stå och prata om Börslabbet. Eventet kommer vara på Stockholm Waterfront och Börslabbet kommer att vara på balkongen inne på Waterfront. Anmälan är gratis och görs här. Det är perfekt tillfälle för den som vill träffa mig i person och ställa frågor om Börslabbet eller systematiska strategier. Utöver det kommer det att komma en massa intressanta talare. Jag hoppas att jag får träffa några läsare av bloggen där!

 

 

Taggar (blogg): 
4 januari

Börslabbets strategier i mina privata portföljer

Jag tror verkligen på att om man skriver om ekonomi, investeringar och strategier bör man vara investerad efter sina egna tips och strategier, alltså "eat your own cooking". Det har varit ett ledord för bloggen och nu efter att ha investerat i kvantitativa strategier på svenska börsen sedan början av 2015 har jag valt att gå över till Börslabbets strategier. Börslabbets strategier är framtagna förra året från utförliga tester om vad som fungerat på Stockholmsbörsen och är information jag inte hade när jag skapade mina tidigare kvantitativa portföljer. Så nu vid årsskiftet tyckte jag att det var lämpligt att göra om i portföljerna.

 

Skillnaden kommer inte bli så stor. Hittills har jag investerat i aktier efter låga EV/EBIT, EV/EBIT + momentum samt trendande och sammansatt värde som på Börslabbet. Trendande och sammansatt värde kommer att vara kvar, medan EV/EBIT och EV/EBIT + momentum kommer att bytas ut mot Börslabbets två andra strategier; Trendande utdelning och Trendande kvalitet. Utöver dessa fyra strategier har jag valt att lägga till sammansatt momentum.

 

Jag kommer att investera i topp 5 aktier i varje strategi och uppdatera portföljerna varje kvartal enligt samma princip som Börslabbets kvartalsportfölj. Den 1:a januari valde jag att balansera om alla portföljer, sen byts de därefter ut löpande under året. 

 

Stora skillnaden är just att EV/EBIT-strategierna byts ut mot Trendande utdelning och kvalitet, då de senare visat sig fungera klart bättre på Stockholmsbörsen än EV/EBIT. EV/EBIT är fortfarande bra strategi och helt okej att använda över tid, men flera procent bättre avkastning per år motiverade till bytet.

 

Hittills har avkastningen för portföljerna varit följande:

 

 

Alla aktier har sedan start redovisats i detta Google Docs. Nu efter årsskiftet kommer jag sluta uppdatera denna då aktierna är desamma som de i Börslabbets screener för den aktuella månaden (se schemat ovan). 

 

Detta upplägg kompletterar bra till de andra som är presenterade på Börslabbet, bland annat den nyligen publicerade kvartalsportföljen som är mer koncentrerad och uppdateras oftare. Båda har sina för och nackdelar, där denna typ av ombalansering är mer diversifierad och de trendande strategierna uppdateras mer sällan. Mer utförliga backtest på dessa portföljer kommer snart på Börslabbet.

 

EDIT: Efter inlägget skrevs valde jag att investera kvartalsvis i topp 5 aktier efter strategierna på samma sätt som Börslabbets kvartalsportfölj. Inlägget är nu uppdaterat med detta.

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (11)

Taggar