Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed
20 januari 2016

Senaste björnmarknadernas utveckling

Om man inte lär av historien så är man dömd till att upprepa samma misstag. Därför är det alltid lärorikt att kolla hur tidigare björnmarknader betett sig. Jag gjorde det lite övergripande i detta inlägg om hur en kommande björnmarknad kan se ut. Jag kan också rekommendera Kavastus nya blogg här på Trade Venue där han noga går igenom tidigare björnmarknader. I detta inlägg tänkte jag kolla lite noggrannare på de senaste två björnmarknaderna för att se vad man kan förvänta sig.

 

Både år 2000 och 2007 slutade i stort sett likt förra året. En ordentlig rusch i början av året och sedan en nedgång på runt 15-20 % tills årsskiftet. Däremot så skiljer de två efterföljande åren sig åt mellan de olika nedgångarna och hur nedgången skedde (notera också att börsen var mycket högre värderad år 2000). Så här kommer lite grafer hur det utvecklade sig.

 

Först har vi år 2001. Detta år började med att gå upp 7 % för att sedan totalt vända ner och gå ner med -25 %. Sedan kom det en rekyl, men när den vände så gick börsen ner -30 %. På hösten kom det en uppgång och året slutade däremot endast ner med -17 %. Men ändå så fick man genomlida två fall på 25-30 % under året och ordentliga rekyler efter båda dessa fall, något som måste tärt på investerares tålamod. Intressant att notera är att värdeaktier gick upp med 18 % under år 2001, trots allmänt stora fall på marknaden.

 

 

Sedan kom år 2002. Det var under 2002 det stora fallet kom och också värdeaktier gick ner. Från april till oktober gick marknaden ned kontinuerligt med - 48 % (som att inte det räckte att genomlida två fall på 25-30 % året innan. Återigen vände det på hösten och året slutade på - 37,43 % (värdeaktier gick ner med -22 %).

 

 

Sen har vi år 2008. Det året började mycket likt detta år med en nedgång på -15 % under de tre första veckorna. Därefter hände det inte mycket förrän i början av juni, då börsen återigen gick ner med -20 %. Sedan kom hösten och det stora raset skedde, börsen gick ner med -37 % på två månader, alla trodde att världen skulle gå under och dumförklarade Warren Buffett som gjorde ett stort inköp. Året slutade på -42,64 % och drog även med sig värdeaktier ner i djupet.

 

 

Så nu är frågan hur den kommande börsutvecklingen kommer att se ut. Kollar vi på de senaste två så bevittnar de om några saker: dels så går börsen ner i omgångar där den kan falla 20-30 % varje gång. Efter varje nedgång så kommer sedan ett stillastående läge och det kan gå upp en bit. Vi har redan upplevt den första nedgången på -20 % under april till september förra året. Nu kan vi vara inne i nästa. Efter några sådana nedgångar så kommer en stor nedgång, den nedgång då alla ska ur. Under år 2002 gick börsen då nästan ner -50 % och under år 2008 så gick börsen nästan ner -40 % i denna sista stora nedgång. Detta efter att man fått genomlida tidigare nedgångar på 20-30 %. Det tog totalt 3 år från topp till botten för IT-bubblan, 1,5 år för finanskrisen och 3 år för 90-talskrisen. I alla dessa kriser mer än halverades OMXSPI.

 

Nu är vi nere på -15 % sedan i början av december, vilket innebär att vi är i den andra nedgången från toppen. När denna nedgång är över så kan vi mycket väl se en uppgång eller en sidledes gående börs under ett par månader, för att återigen gå ner med 20-30 % till i några omgångar om denna bear blir liknande de senaste tre. Däremot är det värt att notera att under 1950-1990 så fanns det sex bear markets som alla gick ner endast i en till två omgångar med -20 - 30 % inom loppet av 1-2 år, så att om denna blir lik de senaste tre är inte säkert, vi kanske mer ser en utveckling som lite värre än det under 2011-2012. Totalt är nu OMXS30 ner -25 % från toppen och OMXSPI ner -20 %, så vi är i officiell bear market. Om nu denna kommer fortsätta ner en hel del till eller om vi inte ser mycket större nedgångar är frågan. Det är alltid när det ser som mörkast ut det brukar vända, men kollar vi till momentumfaktorerna visar alla på en fortsatt bear market.

Taggar (blogg): 
15 januari 2016

Vad ska man göra när marknaden slår en på käften?

Vi är nu två veckor in på det nya året och svenska börsen har redan fallit med -10 % och USA:s börs är ner över 8 %. Det är inte den roligaste starten på det nya året och man ser allmän panik där ute på marknaderna där alla försöker komma ur sina positioner. Alla aktier är nu drabbade och momentumportföljen som jag nu bevakat lite i ett halvår har nu gått ner med -15 % i år, se bevakningen här. Det verkar som att nedgången på världens marknader har börjat etablera sig bland den stora massan och att paniken nu börjar sprida sig. Det är detta oftast som driver den så kallade momentumeffekten, då alla ska ur, vilket gör att marknaderna kan fortsätta ner ett tag till.

 

Lite på samma tema som Tobias Carlisle skrev i Forbes igår med sin artikel "What To Do When The Market Punches You In The Mouth" så tänkte jag skriva om vad man kan göra nu om man är orolig för att marknaden ska fortsätta gå ner mer. 

 

För den aktiva investeraren så är ett av alternativen att sitta still i båten, börja leta lägen och köpa på sig av de billiga företag som träder fram i den allmänna paniken. Som jag skrev tidigare i veckan så börjar det finnas en hel del billiga tillgångsbolag där ute och i USA så börjar bolag värderade efter EV/EBIT komma ner i värdering. Själv köpte jag några låga P/B-bolag med bra F-score och Z-score (det gäller att vara noga och analysera så att de inte riskerar att gå i konkurs), börjat köpa QVAL som investerar i EV/EBIT och fallit med -30 % sedan toppen förra året, samt letar efter andra intressanta investeringar. Värdeaktier i USA och resten av världen börjar se allt mer attraktiva ut. Men notera att dessa aktier kan mycket väl fortsätta ner med 30-50 % till, även om de ser billiga ut nu, så det gäller att man klarar en fortsatt nedgång. Ännu är inte svenska värdebolag ner med så mycket, vilket gör att de kan fortsätta ner med resten av marknaden, speciellt småbolagen. Det är i sådana här klimat man kan hitta bra investeringar i värdeaktier, bara man står ut med volatiliteten. 

 

En annan approach är att hedgea sig eller använda marknaders momentum. I Carlisles artikel så skriver han om att man kan applicera en strategi så som att använda en hedge om marknaden är under MA200 eller om 12 månaders avkastning visat sig negativ (absolut momentum). Stockholmsbörsen mätt i SIXRX är nu på + 0,4 % på årsbasis, så man kan applicera en absolut momentumsignal om man så vill där man säljer/hedgear vid negativ avkastning och går in igen vid positiv avkastning. För att minimera signaler kan månadsskiftet användas och det är det som används i Dual momentum som troligtvis kommer att växla till räntor nu vid månadsskiftet. Sätt upp regler, då det annars är lätt att bli känslosam och hamna fel. 

 

Notera att liknande signaler gavs i höstas vilket slutade med att börsen vände och gick upp igen och gjorde att man förlorade några procent i avkastning. Detta påpekar också Carlisle i sin artikel, att den långsiktiga som investerar i värdeaktier kommer belönas av att ligga kvar i marknaden då det oftast tär på avkastningen att följa MA-regler eller absolut momentum. I test av Alpha Architect så dras avkastningen ner med 2-3 % vid applicering av MA och absolut momentumregler på en värdestrategi. Jag testade själv applicera absolut momentum (regler utifrån index) på Carlisles Acquirers Multiple-data och den drog ner avkastningen från 24 % per år till 19 % per år, se nedan. Däremot så var största fallet endast -25 % istället för -50 %. Men kom ihåg att de 20 senaste åren har varit bland de bästa för absolut momentum och MA200 regler sedan 30-talskraschen.

 

 

Ett annat alternativ är att implementera en modell som Dual momentum. Den ger klara signaler, placerar i de marknader som går bäst för tillfället och går annars i räntor. Troligtvis kommer den att gå över till räntor i månadsskiftet. Då är det bara att följa signalerna varje månad och undvika marknaderna helt när de går in i björnläge. Läs mer här om detta. 

 

För den sparare som inte vill vara så aktiv och inte känner för att förlora hälften av sitt sparande så bör fokus ligga på att hitta en långsiktig portfölj som investerar i ett flertal olika tillgångar. Nedan har jag sammanställt tre olika portföljer som alla gått upp med 10 % per år och maximalt gått ner ca -20 %. Det intressanta är att oavsett hur man justerar vikterna är avkastningen och maximala nedgången ganska likvärdig. Den översta portföljen är 60 % aktier och 40 % obligationer. Den andra portföljen är likaviktning mellan amerikanska aktier, internationella aktier, REIT:s, guld och räntor. Den tredje är en portfölj till hälften i aktier, 10 % i guld, 10 % i REIT och 30 % i obligationer. Alla har presterat likvärdigt där portfölj 2 har bäst riskjusterad avkastning och är ganska lik den permanenta portföljen som jag skrivit om här på bloggen tidigare. 

 

 

 

 

Själv så har jag valt att dela upp sparandet i en mer aggressiv portfölj bestående av 80 % aktier (varav en liten del råvaror och guld)  och 20 % räntor och en mer defensiv dual momentum-portfölj. Den aggressiva portföljen kan mycket väl gå ner med - 40 % medan Dual momentum-portföljen är mer begränsad. Det gäller att man väljer en strategi man är trygg med och som passar ens aktivitet. Själv kommer jag bevaka lägen att köpa på fler värdeaktier då allt fler lägen börjar dyka upp. 

 

Nu får vi se vad som händer under resten av året. I dagsläget så är marknaden mycket översåld men det kan också fortsätta ner nästa vecka. Senast vi hade en sån här dyster start på året var 2008 och då så gick börsen ned med -15 % de tre första veckorna innan det slutade. Sen får vi se hur resten av året utvecklar sig, det finns många blandade signaler där ute. Om nu björnmarknaderna efter topparna år 2000 och 2007 kommer att upprepa sig är frågan, det känns lite som att många förväntar sig det vilket kan göra att det inte sker. Om något år har vi svaret.

Taggar (blogg): 
7 januari 2016

Januarirean fortsätter!

Det är riktigt intressant trots allt med aktiemarknadspsykologi. Med fallande kurser så blir ju egentligen aktier billigare och med ökande kurser så blir de dyrare, ändå så agerar vi tvärtom och köper när det blir dyrare och säljer när det blir billigare. Är man en långsiktig investerare bör man snarare välkomna billigare kurser då man i stort sett kan få samma företag till ett billigare pris. Svenska storbolagen är nu -20 % från vårens toppnivåer, vilket innebär en "rea" på 20 %.

 

Däremot är kruxet med en aktierea är att det tenderar att fortsätta. Likt när man går på mellandagsrean så vet man att mycket av det som säljs ut kan komma på januarirean för halva priset istället för 20 % rabatt. Problemet är att om man köpt vid 20 % rabatt så innebär halva priset en ytterligare prisnedgång på -37,5 %. Så man har ju risken att vara för tidigt på bollen.

 

Utvecklingen nu ser ganska lik ut toppen 2007. Då toppade börsen på vår/sommar för att sedan gå ner ca -15 % till årsskiftet, likt förra året. Från 1:a januari 2008 till mitten av mars fortsatte börsen ner med -20 % för att sedan vända upp till sommaren. Därefter gick det utför och året slutade på -39 %. Liksom då så var 2007 ett stillastående börsår för den amerikanska börsen, för att sedan gå ner lika mycket under 2008. Nu får vi se hur denna björnmarknad tar sitt uttryck och om det fortsätter ner till dessa nivåer. Det man kan glädja sig åt är att om det blir liknande utveckling som då så kan det innebära en nedgång på 1 år till för att sedan vända upp igen. I snitt så har björnmarknader pågått runt 1-2 år sedan 50-talet.

 

Intressant nog så fortsatte momentumaktier att gå upp till slutet av 2007 för att sedan störta ner under 2008. Det är likt utvecklingen för 2015 då momentumaktier gick upp med runt 40 % och har nu bara på några dagar gått ner med -10 %, se här. Dessa och småbolagen börjar nu känna av nedgångarna och har nu i början av året tagit stryk.

 

Det är inte enbart här i Sverige som vi är i en björnmarknad. Meb Faber skrev nyligen att runt hälften av världens marknader är i en björnmarknad, varav en tredjedel har redan gått ner med -40 %. Det kan man inte minst märka på hans egen ETF GVAL som är ner med -36 % sedan toppen i juni 2014. Den är investerad i de lägst värderade aktiemarknaderna sett till Shiller P/E och är i dagsläget investerad i Spanien, Italien, Ryssland, Grekland, Österrike, Irland, Portugal, Polen, Brasilien, Tjeckien och Ungern. Shiller själv använder detta mått för att investera globalt sett.

 

Också värdeaktier har börjat bli lågt värdesatta. Som tidigare sagt så är ETF:en QVAL (EV/EBIT + kvalitetsscreenade aktier) nu ner -20 % sen april, historiskt sett har denna strategi varit ner max -40 % och i snitt har värdeaktier som dessa gått ner -30 % under loppet av ett år. QVAL värderas till P/E 11 i dagsläget och består av ett antal lågt värderade företag, flera som jag kollat lite närmare på. IVAL värderas lite högre till P/E men lägre till P/B och ligger till hälften i Japan och resten av världen. Båda dessa kan fortsätta ner med en global björnmarknad, men de är redan ner en bit från toppnivåer.

 

Mest stryk har råvarurelaterade aktier tagit. Mining och metallbolagen i ETF:en XME är ner med -80 % sedan toppen 2011. Guldbolagen (GDX) är ner med nästan lika mycket under samma period. Oljerelaterade aktier (VDE) är ner -45 % sedan toppen i juni 2014. Alla dessa är fortsatt pressade av fallande råvarupriser som inte varit så låga som nu sedan 90-talet. Bolagen i dessa ETF:er gör tillsammans förluster, men värderas i övrigt lågt till sitt egna kapital. Ytterligare fall kan komma, men fyraåriga björnmarknader är sällsynta och oljepriser på dessa nivåer börjar leda till konsolidering i branschen.

 

Pendeln verkar ticka över. Senaste åren har det varit bra att följa momentum, både i aktier och i marknader. Nu verkar det snarare som att det blir dags att leta värde. Historiskt sett så har momentum varit bra att följa i den senare delen av en tjurmarknad och värde under en björnmarknad och i början av en ny tjurmarknad. Det börjar öppna upp sig för allt mer värde där ute, så att gå över till en värdekoncentrerad strategi känns rätt strategiskt i dagsläget. På min inköpslista finns nu ETF:erna GVAL, QVAL och IVAL samt råvaruaktier i form av ETF:erna GDX, XME och VDE. Men björnmarknaden vi ser kan mycket väl fortsätta ett tag till, så månadsvisa inköp gör att risken sprids under det kommande året.

Taggar (blogg): 
20 december 2015

Pessimistisk slut på börsåret?

Förra veckan så höjde FED räntan och det som såg ut att bli ett julenisserally slutade åt andra hållet. I och med denna vändning ska det bli intressant att se vad som kommer att hända framöver. Själv har jag fram och tillbaka sedan i början av sommaren varit inne på att vi kanske är i en slags bear market trots allt, trots att det känns som man efter varje dipp blivit motbevisad med aktieportföljer som nått ATH. Det som har varit intressant i år är att en riktigt stor skillnad har skett i utvecklingen mellan småbolag och stora bolag. Storbolagsindex OMXS30 är ner nu -18 % sedan toppen den 27:e april, vilket kan klassas som en mindre bear market. Samtidigt är MSCI Sweden Small cap upp med 3,6 %, vilket gör att skillnaden i avkastning är runt 20 % bara sedan i april. 

 

Något som slagit mig är likheten i mönstren med de två senaste börstopparna, de år 2000 och 2007. Under båda dessa år så drar Stockholmsindex ifrån S&P 500 och toppar runt ett halvår innan den amerikanska börsen. Se nedan hur det såg ut år 2007. Det toppar lagom till vår/sommar för att sedan vända ner under höst och vinter. Notera väl att den amerikanska börsen var ungefär plus minus noll för året vid årsskiftet 2007 efter att inte riktig tagit en riktning ett tag, för att sedan braka ner under början av 2008. Den svenska börsen å andra sidan hade redan gått ner markant under hela halvåret och fortsatte rakt ner i början av nya året. 

 

 

Kollar vi på utvecklingen för de senaste åren är den ganska lik. En svensk börs som dragit ifrån den amerikanska, för att sedan vända ner och gå före den amerikanska neråt. Samtidigt har den amerikanska svårt att välja riktning och nu i årsskiftet så verkar de både gå ner.

 

 

Så kommer vi in i en bear market nu? Kommer nu centralbankspolitiken vara istället för IT-bubblan och finansbubblan? I så fall så kan en räntehöjning från FED varit en utlösande faktor som avslutat beroendet av amerikanska kvantitativa lättnader och utlöst kursras. Det är alltid svårt att säga och vi får endast veta detta i efterhand. Än så länge har vi inte sett några större kursras på den amerikanska börsen.

 

Andra pessimistiska signaler på marknaden är råvarumarknaden i fritt fall. Priset på råvaror är tillbaka på nivåer från 90-talet, vilket tyder på att det inte är sån hög efterfrågan på råvaror vilket kan rimma dåligt i en växande världsekonomi. Vi får se vart fortsatt fallande råvarupriser tar oss.

 

En annan signal är high-yield marknadens fall, som till stor del beror på att allt fler högt belånade råvaruföretag har blivit tvungna att göra default. Spreden har stuckit iväg i skyarna och det finns en allmän oro i high-yield marknaden, något som Jesse Felder skrivit om och redovisat grafen nedan:

 

 

Ytterligare en signal är skillnaden i prestation mellan värdeaktier, likaviktade index och S&P 500. I grafen nedan så visas två passiva ETF:er i dels värdeaktier och dels likaviktat index mot S&P 500. Dessa är nu ner med -8 % sedan i maj, medan S&P 500 endast är ner med -4 %. I USA nämns det ofta att vändningen i höst är främst på grund av momentumaktier och aktier så som Amazon med enormt höga P/E-tal. 

 

 

 

Utöver det så befinner vi oss i ett klimat där huspriserna toppar nästan varje månad, nya aktieintroduktioner värderas upp med flera hundra procent och en allmän dyr börs. Ännu är det få bolag som har vettiga P/E-tal om man jämför med snittet de senaste 5 åren och det är svårt att hitta vettiga värdecase (även om det finns några). Frågan om man ska se haussen i småbolag som ett tecken på en överhettad börs eller en vettig framtidstro? När pengarna flyr från stora stabila företag så känns det som att småbolagen inte är helt riskfria de med. 

 

Nu får vi se hur året avslutas och hur nästa år kommer att bli. Det kan både gå över till en riktigt bear market, men det kan också på grund av centralbanksinterventioner ligga runt denna nivå och inte utvecklas någonstans. Tillväxtmarknaderna drabbades av ett sådant stillestånd de senaste åren. Detta kan bli en prövning för modeller så som dual momentum som kan gå över i räntor när som helst vid dessa nivåer, om utfallet blir en sidledes gående marknad så kommer det tära på avkastningen. Själv tycker jag det är en risk värd att ta för att skydda sitt kapital. 

 

I övrigt tycker jag att vid en osäkerhet om hur börsen kommer att utvecklas framöver så lönar det sig att ha modell att gå efter. Jag har märkt det senaste halvåret att trots en tro på börsnedgång så har det varit svårt att ta ett aktivt beslut att ändra portföljen och många gånger har då börsen agerat motsatt det jag tror. Därför är jag i dagsläget endast mer försiktig med insättningar och låter modellerna göra jobbet åt mig.

 

Vad tror ni om börsen framöver? Kommer 2016 att bli ett rött år?

Taggar (blogg): 
25 augusti 2015

Börsoro

Det blev en ordentlig nedgång på börsen idag vilket jag följde lite halvsporadiskt. Är på konferens i Stockholm och var på föreläsning av Stephen Hawking, så hade inte mycket tid över till att kolla på börsen. Nu på kvällen kom jag hem och såg att mina aktieportföljer har tappar runt - 4-5 % i snitt (som börsen) och allt lyste rött. Själv deppar jag inte så mycket för det, utan målet är att vara långsiktig och låta strategierna ta över.

På grund av detta börsras så innebär det att min position på S&P 500 kommer att gå ur vid månadsskiftet enligt Global equity momentum då avkastningen varit sämre än för räntor senaste året. Detta innebär att halva mitt aktieinnehav kommer att säljas av, medan andra halvan är buy and hold i mina kvantitativa/aktiva strategier. Intressant nog kommer jag att uppdatera alla mina kvantitativa strategier vid månadsskiftet. Senaste månaden har i alla fall enkla aktieportföljen gått bättre än index, medan testportföljerna har gått som index.

Själv har jag varit skeptisk till börsen ett tag nu och de senaste fallen bekräftar endast detta. Jag tror att en börsnedgång kommer, även om vi kommer se rekyler uppåt ibland, som den vi hade nyss i juli. I höst kommer jag köpa guld och det ska bli spännande och se vad som händer nu på börsen.

Taggar (blogg): 
21 augusti 2015

Hur långt ner kan en kommande börskrasch gå?

Världens börser faller för fullt och allt fler tror att det kommer en kommande börskrasch. Om nu vi kommer att se en kommande börskrasch kan det vara intressant att fundera hur mycket börsen skulle gå ner med från dagens läge. Hittills har börsen, OMXSPI, fallit med -11 % från toppen den 27:e april på 565. Kollar vi på tidigare börskrascher så fås följande data:

 

Börskrasch 2000: ca - 65 %

Börskrasch 2007: ca - 55 %

 

Då en börskrasch på mer än -50 % är ganska sällsynt så är det inte så troligt att det kommer ske igen. Så därför kan en kommande börskrasch kanske bli ca -30 - 50 %. Om vi kollar vart det skulle leda oss så fås följande värden:

 

Börskrasch - 30 %: 395,5 (oktober 2014 och december 2013)

Börskrasch - 50 %: 282,5 (hösten 2011, efter förra kraschen)

 

Kollar vi i grafen ser vi att en börskrasch på -30 % skulle slänga oss tillbaka till 2013-2014, sträcket vid 400, och en börskrasch på -50 % skulle leda oss tillbaka till 2011-2012, sträcket vid 300.

 

 

Ett historiskt normalt börsfall (amerikansk data) är -30 %. Det skulle inte vara avsevärt stort och endast radera 2 års uppgång borträknat utdelningar, från dagens läge är det -20 %. Ett större börsfall skulle radera ut hela bull-marketen sedan botten 2011. Senaste två börskrascherna har varit exeptionella och mycket talar för att vi inte kommer se lika extrema börsfall, men det är fortfarande scenarion man bör vara beredd för. Min gissning är att vi kommer ner på någon nivå mellan 300-400, alltså ett fall på - 30-50 %.

 

Vad tror ni?

Taggar (blogg): 
10 juli 2015

Det börjar lugnt

Blev inspirerad av Kavastus inlägg igår om hur likt denna nedgång är de tidigare stora nedgångarna. Här är inlägget:

http://arnetalving.se/2015/07/09/havet-blogg/

Det intressanta är hur lugnt allt börjat och hur några väljer att sälja av. Kollade in de senaste topparna under 2000, 2007 och 2011 och fick fram följande grafer med vår nuvarande utveckling sedan toppen längst ner.

Det intressanta är att det börjar lugnt med ett fall på ungefär -10 % och sedan planar ut lite och det är nya förhoppningar om att det kommer vända upp igen. Det är lite det som händer nu med börsen som gått upp flera procent de senaste dagarna. Notera i graferna ovan att vi är ungefär i mitten av de tidigare graferna i månader räknat.

Kollar de falska börstopparna/krascherna under -98 och -06 så fås följande mönster:

Under -98 föll börsen med nästan -40 % under 2,5 månader för att sedan återhämta sig snabbt igen. Under 2006 så föll börsen med -17 % under en månad för att sedan återhämta sig igen. Detta är liknande vad som hände i oktober då börsen föll med -10 % under en månad för att sedan snabbt återhämta sig. Det är inte liknande som det vi ser nu, utan dagens nedgång är mycket mer seg och utdragen. Börsen börjar helt enkelt tappa momentum. Kollar vi S&P 500 som i USD är den ledande börsen är den endast upp +4,4 % i årstakt mot + 19 % året innan. Så världens börser börjar halta till och vända neråt. Däremot kan vi mycket väl se ned och uppgångar på 5-10 % i förhoppningen att börsen kommer att vända. 

 

Vad tror ni? Är senaste dagarnas uppgång en fortsättning på en vändning? Kommer kraschen? 

Taggar (blogg): 
29 juni 2015

Hantering av Greklandskrisen

Börserna faller för fullt på grund av Grekland och då är det intressant att fundera på vilken risknivå man har tagit i portföljen. Det har jag själv gjort här på bloggen, vilket triggades främst av tidigare händelser. För att få en helhetsbild över risknivån har jag nu tagit med mitt ränte/buffertsparande i Fysikerportföljen. Min aktieandel ökat ganska markant sedan jag började spara i aktier under början av 2014:

 

 

Den nuvarande fördelningen är följande:

 

 

Efter mina reflektioner här på bloggen så kom jag fram till att ligga 80 % i aktier är lite väl aggressivt och att en bättre fördelning vore 25 % i varje portfölj. Det är något jag kommer att arbeta mot framöver, främst med insättningar (kanske inte ens behöver för att om mina aktieportföljer går ner med -17 % så sker det automatiskt). 

 

Så vad har jag nu gjort som svar på Greklandskrisen? Suttit still i båten. Jag gjorde en liten insättning i kvantitativa portföljen i fredags och resten sattes in i ränteportföljen (mest för att öka denna andel, vilket troligtvis hade gjorts oavsett börsläge). Börsen måste falla med ca -20 % för att fondportföljen ska byta till räntor och börsen med -6 % innan jag säljer av halva aktiva portföljen efter konjunktur + MA10 strategin. Fram tills dess så är vi fortfarande i en långsiktig bull market. 

 

Som jag ser det så finns det två scenarion som utspelar sig. Antingen får vi en sättning, likt 1987, 1998 eller 2006, för att sedan dra iväg tills konjunkturen och börsen toppar om något år. Eller så var toppen nu i april. 

 

Att Kinas börsbubbla sprack är också oroande. Liknande hände i början av 1990 i Japan och Taiwan och ett halvår efter så toppade den svenska och amerikanska börsen. Allt jag läst så verkar det som vara fullskalig bubbla som nu kraschar. Tänk IT-bubblan i Sverige eller bubblan i Japan 1990. Börsen där har gått ner med - 20 % på några veckor. Här är en bra genomgång av det hela:  

 

http://thefelderreport.com/2015/06/26/everything-you-need-to-know-about-...

 

Såg också ett klipp där CNBC var på den kinesiska landsbygden och intervjuade bönder. De var helt börsgalna och hade satt upp ett mini-tradingcenter och satsat alla pengar på börsen. 80 % på börsen är enligt CNBC privata investerare och tydligen är snittinnehavstiden ca 1 vecka. Om denna börskrasch har spridningseffekter så kan man vara orolig. Klippet går att se här i detta inlägg av den ganska marknadspessimistiska bloggen Zerohedge:

 

http://www.zerohedge.com/news/2015-06-25/chinese-equity-futures-tumble-a...

 

Oavsett så är det mycket som talar för både en sättning eller en krasch, men allt är bara spekulationer. Min hantering av det hela är att sitta vid sidlinjen och kolla på. Mitt val nu var att långsiktigt sitta på 25 % i räntor oavsett om börsen går upp eller ner och vid signal agerar jag i månadsslutet i mina andra portföljer. Fram tills dess är vi i upptrend till motsatsen är bevisad. 

Taggar (blogg): 
25 juni 2015

Björnarna duggar tätt

Jag lyssnade på Fill or kill-bloggen för första gången och deras senaste avsnitt handlade om just det som jag satt in mig i senaste veckorna: allt som kan gå fel. Det var ett riktigt intressant avsnitt och de kom fram till i stort sett liknande saker som jag själv.

 

Lite sammanfattning:

 

  • Centralbankerna trycker pengar för fullt, vilket skapar problem på marknaden med krediter och så vidare.
  • Sverige har undvikit den devalvering av lån som resten av världen sett. Det finns mycket problem med den svenska låneskulden och många låntagare tar en mycket större risk än vad man inser. 
  • Tillväxtmarknaders och kinas ekonomi saktar ner kraftigt. Detta kan spilla över på resten av världsekonomin. 
  • Preffar och junk-bonds är riktigt farliga. De liknar dessa med Ponzi-scheme. Det räcker med att bara läsa "The Intelligent investor" för att inse att man ska undvika sådana investeringar. 

Det är lite kortfattat vad de kom fram till och liknande det som jag skrivit här på bloggen. De kom fram till dessa faror, men tror att det kan dröja ett tag tills konsekvenserna av detta kommer.

 

En annan som har slagit över till björn från att vara tjur hela hösten är Arne Talving aka Kavastu. Han börjar nu anse att det kanske inte kommer att bli så mycket mer av denna tjurmarknad efter nu 6,5 år av denna. Han uppdaterar regelbundet på twitter om att kanske gå ur i juli om inte marknaden vänder. Senast skrev han ett bra blogginlägg om en fiktiv ung sparare, Jens, som förlorar på sina pengar av att satsa på förhoppningsbolag på börsen.

 

Det finns flera björnar jag skrivit om här på bloggen, se inläggen nedan, men än så länge tror jag inte vi kommer att se ett börsfall. Kanske kommer det i slutet av detta år, men kollar vi på var vi befinner oss i konjunkturen kan det mycket väl dröja 1-2 år. Läste Värdebyråns inlägg om Micheal Burry. Han satsade på att den amerikanska bostadsmarknaden skulle gå ner och förutspådde subprime krisen. Han började blanka allt under 2006 och fick ta en -18 % förlust innan han fick rätt under 2007-2008. Så det kan mycket väl dröja något år innan den kris som förutspås av vissa slår in. Dessutom är det otroligt svårt att förutspå sådana kriser, t.ex. har det varnats om en bostadsbubbla sedan innan 2010.

 

Mina inlägg här senaste om tankar om konjunkturstrategin och marknadstajming var mitt svar på dessa funderingar. Mycket talar för att det kan både gå upp och dyka framöver och jag kom fram till att det bästa är att helt enkelt undvika spekulationer och gå på enkla marknadssignaler. Då slipper man oroa sig och veta att det fungerar bra ändå. Dual momentum fixar nedsidan och en mekanisk strategi vet man går bra i längden, speciellt efter en björnmarknad. Jag tänkte ringa i klockan och utlysa björnmarknad om absolut momentum-signalen slår ut och en förvarning skulle vara om konjunkturbarometern går över 110. Fram tills dess fortsätter jag investera som vanligt, men lite mer försiktigt.

 

Hur ser ni på marknaden? Börjar ni bli oroliga, sätter in pengar i räntor?

 

Läs mer:

http://fillorkill.se/avsnitt-12-in-riksbanken-we-trust/

http://arnetalving.se/2015/06/24/jens-blogg/

https://vardebyran.wordpress.com/2015/06/21/vem-ar-dr-michael-burry/

http://investerarfysikern.blogspot.se/2015/06/allt-ar-dyrt.html

http://investerarfysikern.blogspot.se/2015/06/har-vi-en-bostadsbubbla.html

http://investerarfysikern.blogspot.se/2015/06/funderingar-om-konjunkturs...

http://investerarfysikern.blogspot.se/2015/06/tankar-om-marknadstajming....

http://investerarfysikern.blogspot.se/2015/06/kommer-kraschen-nu.html

Taggar (blogg): 
3 juni 2015

Byta från sparkonto till aktier i dagsläget?

Det roliga med TradeVenue är att det känns mer som ett interaktivt forum här och man kan vara mer aktiv. Om man bloggar via en traditionell blogg så är det lätt att man istället börjar skriva långa inlägg och försöker att inte vara så aktiv. Senaste månaderna hade jag satt i system att skriva längre inlägg men inte lägga ut dem på min gamla blogg då det många gånger kan vara avskräckande med en blogg som lägger upp en massa inlägg. Jag har märkt att då blogginläggen blev färre och längre så fick jag mer läsare. Däremot vill man många gånger endast lufta en tanke och skapa en diskussion, något som känns att man verkligen kan göra här på TradeVenue. 

 

Dagens tanke kommer från en mail-konversation jag hade med en läsare. Denna satt med alla sina sparpengar på ett sparkonto och kände att det inte var rätt läge att köpa aktier i dagsläget. Själv så gjorde jag valet under förra året att gå 100 % in i aktier och i mina strategier i min långa portfölj. Däremot är jag mycket väl medveten om att mitt innehav kan minska med 30-50 %. Pratade med min pappa i helgen och sa detta samtidigt som han såg lite oförstående på mig. Min förhoppning är däremot att mina strategier gör så att jag inte kommer att förlora så mycket och snarare komma ut ur marknaden utan några större förluster från i dagsläget. Men att inte ta aktiva beslut i mina strategier är A-O, vilket gör att jag gärna tar risken att min portfölj minskar med 30 % än att jag gör något dumt och sätter in pengarna på ett sparkonto. 

 

Däremot så sa jag till läsaren att jag inte rekommenderar att sätta in alla pengar i dagsläget. Hade jag suttit i samma situation och inte investerat som jag gör så hade jag suttit på de mesta av pengarna på ett sparkonto och endast investerat en liten del i aktier. Detta då jag tror att det kommer ett läge då börsen är lägre värderad än i dagsläget. År 2002 stod börsen lika högt som än under 1996, under 2008 stod den lika högt som 2003. Så om börsen faller de närmaste 2-3 åren så kan vi mycket väl hitta ett billigare läge än idag. Själv tror jag på börstopp under 2016-2017, vilket kan innebära att vi ser att börsen kan handlas till 2012-2013 års värde, vilket är 20-30 % lägre än idag.

Vad tror ni? Kommer vi att kunna se en billigare börs än idag?

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar