Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed
10 september 2017

Höjd ISK skatt: Skaffa boxmodell istället?

Igår gick regeringen och vänsterpartiet ut med att man ska höja ISK skatten från att vara 30 % av statslåneräntan + 0,75 % till statslåneräntan + 1 %. Höjningen är inte jättehög (effektivt 0,075 %) men sänder ändå ett felaktigt signalvärde att det är dåligt att spara och äga kapital. Speciellt i dagsläget där ISK och KF är det som passar för privat pensionsspar och långsiktig buffert. Men samtidigt vill också vänsterpartiet slopa PPM till förmån till en högre allmän pension, så det passar i deras motiv att motverka aktieägande. 

 

Själv gillar jag schablonskatt och tycker det är en riktigt bra form. Speciellt är det en bra form då det gör användningen av kapital mer effektiv. Detta då pengar behöver investeras i ekonomin för att växa och inte stoppas i madrassen. Plus att det motverkar inlåsningseffekter. Ett förslag som föll mig i smaken är "boxmodellen" som presenterades på DN Debatt i veckan. Tanken är att schablonbeskatta alla tillgångar i en så kallad box, något som bland annat används i Nederländerna. Det skulle också inkludera både bostad, aktier och sparkonto och kvittas mot lån. 

 

Skatteunderlaget beräknas utifrån en tillgångssida och en skuldsida. Tillgångssidan skulle inkludera följande:

 

- Marknadsnoterade finansiella instrument

- 50 % av nominellt sparande (banksparande)

- Privata kapitalförsäkringar

- Bostäder: Taxerade byggnadsvärdet för småhus och andelen av fastighetens taxeringsvärde för bostadsrätter och ägarlägenheter. 

 

På skuldsidan tas 50 % av alla skulder. Nedräkningen av skulder är främst på grund av att det taxerade byggnadsvärdet för småhus i snitt uppgår 57 % av taxeringsvärdet (som utgör 75 % av bostadens värde). 

 

Tillgångar minus skulder skulle i så fall ge skatteunderlaget, vilket schablonbeskattas som en kapitalinkomst på 4 %, alltså 30 % skatt på 4 % = 1,2 %. Detta skulle också ersätta alla reavinstskatter. Effektivt skulle det innebära ca 0,4 % skatt på boende, 0,6 % skatt på banksparande, samt 1,2 % skatt på finansiella instrument. 

 

Fördelarna med en sådan beskattning är att öka rörligheten just på bostadsmarknaden, då många väljer nu att inte sälja sitt boende då det kan vara billigare att bo kvar än att skatta på vinsten. Ett problem är bara att återigen kommer dyra villor i Stockholm att premieras mot billigare villor i övriga landet, då byggnadsvärdet är lägre andel av priset i Stockholm (kan vara endast ca 20 % på exempelvis Lidingö). Det togs upp på bloggen Ekonomistas som snarare skulle se att hela taxeringsvärdet tas med.

 

Boxmodellen är ett intressant förslag och det skulle kunna motverka inlåsningseffekter och så vidare på bostadsmarknaden, vilket tillsammans med byggandet gör att vi har de problem vi har idag på bostadsmarknaden. Ett förslag som kommit upp på aktiebloggar är också att ha ett grundavdrag för denna typ av inkomster, så t.ex. att ha ett sparande upp till några hundratusen skattefritt för att premiera sparande. 

 

Vad tycker ni om boxmodellen och skulle det vara ett vettigt sätt att beskatta kapital?

Taggar (blogg): 
9 oktober 2015

Anledningar till att ha investeringssparkonto

För mig har investeringssparkonto (ISK) blivit en fullt naturlig del av mitt sparande. Den sparformen är så självklar för mig idag så jag ofta glömmer bort att ge kommentarer om varför man ska ha ett ISK. Nästan alla strategier jag skrivit om här på bloggen baserar sig på att man har den flexibilitet med beskattning som ett ISK innebär, något som är fördelaktigt även om man har en enkel allokeringsstrategi som en 60/40-portfölj (60 % aktier och 40 % räntor).

 

Skillnaden på att spara i ISK mot att spara i en traditionellt aktiedepå är att värdet blir schablonbeskattat. Det innebär att varje år sker en beskattning av innehavet, både vid vinst eller förlust. I en traditionell depå så beskattas endast vinster när man säljer och köper, vilket kan skapa inlåsningseffekter på sikt då stora skatteeffekter sker vid försäljning. Detta påverkar avsevärt avkastningen i en strategi så som dual momentum eller en kvantitativ värdeinvesteringsstrategi. Tidigt i mitt bloggande så gjorde jag beräkningar på en normalnivå på skattesatsen på ca 1-1,5 % per år och endast vid innehavstider över 30 år så lönar sig en traditionell depå.

 

Skatteformen har funnits ett tag i form av kapitalförsäkring, men detta sorts sparande är oftast låst till en viss bank och formen av ägande skiljer sig mot ett ISK. Dessutom så tas det många gånger en avgift för kapitalförsäkringar, vilket det oftast inte görs för ISK.

 

Nu när man också har tagit bort avdraget för det individuella pensionssparandet så är då ISK ett bra alternativ att använda för privat pensionssparande. ISK finns därför nu hos ett flertal pensionsförvaltare, bland annat hos SPP som erbjuder ett investeringssparkonto med fonder med en etisk och hållbar profil.

 

Detta inlägg är sponsrat av SPP och när de kontaktade mig så tvekade jag inte att skriva det då SPP är en av mina favoriter inom kapitalförvaltning. De erbjuder bra och billiga indexfonder med etisk inriktning och Storebrandskoncernen är ett av de få hållbara företag som varit 15 år på Dow Jones Sustainable Index. Bloggen Etisk investering har skrivit en del om SPP och deras fondutbud. Ett av mina mest lästa inlägg är ett test av Dual momentum på SPP:s indexfonder, där tanken var att skapa en hög stabil avkastning på ett enkelt sätt. Just denna strategi tillämpar jag i mitt tjänstepensionssparande med just SPP:s fonder. Deras globala indexfond är också en av de få som inkluderar hela världen inklusive tillväxtmarknader till en låg avgift, något som gjort att den blivit Placeras rekommendation på en bred basfond.

 

Detta inlägg är sponsrat av SPP.

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar