Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed
22 december 2017

Mål med sparandet

Nu är det snart jul och tid för ledigheter för de flesta vilket för tankarna till det heta ämnet på sparbloggar som är att bli fri och bli ledig på heltid. Det är kul att se hur flera går över till att bli "fria" och vi har sett ett antal bloggprofiler figurera i media i och med detta i år. Årets trend har verkligen varit att bli fri och Fantastiska Farbror Fri och Onkel Toms Stuga är två familjer som blivit fria genom att leva med små medel och sparat under längre tid. Miljonär innan 30 arbetar sin sista dag idag och Utdelningsseglaren ska pensionera sig inom en månad. Det är kul att se hur de uppfyllt sitt mål efter att ha följt dem länge på deras bloggar.

 

Andra personer är inte lika "snålbloggiga" á Mr Money Mustasch även om de lever på sitt kapital. RikaTillsammans frågade på Twitter om olika personers finansiella mål efter en middag med Kavastu som hade berättat hur han samlat ihop till 10 miljoner. Såg detta svar av Framtidsfeministern där hon skrev om sin pengamaskin som hon räknat fram. Också RikaTillsammans har delat på sin blogg sitt synsätt om detta där hans fokus inte är att gå i pension så snabbt som möjligt.

 

I början av mitt bloggande var målet med sparandet något jag funderade en del på. Genom att läst finansiell ekonomi och Thomas Pickettys Kapitalet fick jag bra insikter i hur inkomsterna är fördelade i samhället och hur man kan leva på kapital. Min slutsats då var att i och med ytterligare effektiviseringar kommer det vara gynnsamt klimat att äga och förvalta kapital. Det var en ganska teoretisk synvinkel, men fick ändå upp mina ögon för att man kan ha betydande inkomster från kapital och att det utgör ca 30 % av Sveriges inkomster.

 

Därefter har detta utvecklats och målet är nu inte att sluta jobba så snart som möjligt. Istället är målet att bli fri i form av att ha tillräckligt pengar att klara sig mellan olika anställningar. Taleb beskrev det i form av att ha "fuck you money", vilket gör att man inte behöver vara i beroendeställning. Lyssnade på en intervju med en som arbetade med finans i USA som beskrev hur han tänkte igenom sina livsval när han hade sparat ihop 100 000 USD. Han menade då på att han kunde flytta till ett billigt land och leva på avkastningen av detta. Det gjorde att han utvärderade mer vad han ville göra sitt liv, hitta ett jobb som har mening.

 

Min gräns för detta har varit under åren drygt 2 miljoner kronor. 2 miljoner är inte mycket pengar att leva på sikt men tillräckligt mycket för att få ut drygt 8 000 kr i månaden. Det motsvarar det minimum jag tänkte behövdes för att kunna klara sig. Har roligt nog haft 2 miljoner som mantra och kan ibland säga det för mig själv för att få fokus på målet.

 

Fokuset har däremot gått över till vad man vill ge för mervärde och vad man tycker som är skoj. En bra ekonomi ger möjligheter och det är det främsta målet med mitt investerande i dagsläget. Jag vill göra det jag verkligen gillar och jag ser faktiskt inte min nuvarande dagliga rutin som några måsten. Det är riktigt kul att forska i fysik, driva företag och följa finansmarknader, även om det tar upp min det mesta av min vakna tid. Att gå över till att sluta jobba fullständigt ser jag inte som ett mål i sig.

 

Det är ändå kul hur man utvecklas i dessa tankar och inser hur kul det är att jobba. Trots det är det också trevligt med en egen penningmaskin som arbetar när man också jobbar.

 

Vad är ert mål med sparandet? Bli fri, miljardär eller jobba med vad ni vill?

Taggar (blogg): 
25 september 2017

Löning och inköp i portföljen

Idag var det löning och dags för att köpa lite i portföljen. I och med min kurs i diversifierade portföljer på Börslabbet fick jag frågor om hur jag balanserar om en diversifierad portfölj och investerar månadsvis i denna. Tänkte här illustrera hur jag själv gör och resonerar i detta.

 

Varje månad sedan januari 2014 gör jag en sammanställning över hur mitt sparande ser ut. Det gör att man kan få fram en fin fördelning som nedan. Utifrån den utgår jag sen för att bestämma vad jag ska spara någonstans. Denna månad valde jag att investera i ETF:erna GMOM (trendföljning) och IAU (guld). Detta dels eftersom de var underviktade och det kändes som ett bra läge att göra inköp där. Fördelningen efteråt blir som visas nedan:

 

 

Fördelningen sedan början av 2014 är som nedan och det har varierat under åren. Åren 2014 och 2015 var då jag började investera successivt i aktier för att det i stort sett varit liknande sedan början av 2016. En vanlig fråga är just om man ska investera allt på en gång eller successivt. Tror det är bäst att göra det man känner sig mest bekväm med, för mig fungerade successivt sparande men i efterhand så hade jag tjänat mer på att investera allt på en gång då börsen gick upp under perioden.

 

 

Mitt sparande är inte helt jämnt varje månad och det kan bero mycket på situation. Det är många portföljer som balanseras om under året och dessutom efter sommar och semester kan sparandet vara lite tunt. Hösten brukar däremot vara snålmånader och det märktes inte minst denna månad då sparkvoten var hög (> 50 %). Senaste månadernas inköp har varit på aktiefronten och är anledningen till att det blir andra inköp denna månad.

 

Trots det ojämna sparandet har kapitalet växt sig ganska kontinuerligt sedan jag började spara seriöst för snart fyra år sedan. Nedan visas utvecklingen för sparandet och det är den främsta anledningen till att jag gör en sammanställning, så man på snyggt sätt kan illustrera sina besparingar. Man får gissa sig till vad de horisontella linjerna representerar.

 

 

Mycket av inspirationen för att göra en excelsammanställning har jag fått från andra bloggare och kan mycket rekommendera att göra en sådan. Dels för att hålla koll på sitt eget sparande, men också för att motivera sig själv.

 

Extra kommentar angående ombalanseringen är att det finns studier som visar att man kan balansera om endast baserat på utdelningar och räntor. Lägger man till månadssparande borde det fungera ännu lättare. Har nu gjort så i några år och det har fungerat utmärkt. Vi får se framöver då kapitalet växer lite, men misstänker att det kan smidigt framöver också.

Taggar (blogg): 
28 april 2017

Investeringsalternativ om man skulle vara rik

Ett roligt tankeexempel som kan hjälpa en när man ska investera är att tänka sig vara ordentligt rik, t.ex. ha 100 miljoner. När jag utformat min portfölj har jag oftast utformat den dynamiskt så att det ska fungera upp till den nivån. Det är också på en nivå på börsen då man fortfarande är en så pass liten aktör att man inte är markant begränsad att handla vissa aktier och så vidare, så länge man vet vad man gör.

 

I detta inlägg tänkte jag gå igenom de olika alternativ man skulle ha att investera i, mycket likt de som gemene man skulle ha idag. Stora skillnaden är att man slipper tänka på belåning och man har mycket fler alternativ att välja på.

 

Räntepapper

Första alternativet är att investera i räntepapper. Om man har 100 miljoner så får man inte lyxen att investera i ett sparkonto med nollränta, utan behöver många gånger köpa statspapper som ger negativ ränta eller på annat sätt betala för att pengarna på banken. Om man istället ger pengarna till en skicklig obligationsinvesterare kan man få 2 % avkastning med en löptid på 4 år, vilket kan ses som det mer säkra alternativet i jämförelse med andra investeringar.

 

Aktier

Stockholmsbörsen har ungefär en direktavkastning på 3,5 % och värderas till P/E 20. Med en långsiktig vinsttillväxt i linje med BNP-tillväxt som kan uppskattas till 3-4 % nominellt fås en avkastning på ca 7 % per år. Det är helt klart mer volatilt än räntepapper, men ändå okej avkastning. Här finns också det mer möjlighet att få både högre och lägre avkastning, beroende på hur skicklig man är på börsen.

 

Fastigheter

Kontor och affärslokaler uppskattas ge en hyresavkastning på runt 4 %, i likhet med Stockholmsbörsen. Logistik kan ge något högre, medan här i Sverige ger boende något lägre avkastning (närmare 1,5 %). Senaste 30 åren har hyresavkastningen för kontor och boende ökat med 2 % per år, vilket gör att en avkastning kan uppskattas vara 6 % per år med hänsyn för eventuella fluktuationer av värdering på grund av ränteläge och värdering.

 

Skog

Skog är ett alternativ att investera i här i Sverige och uppskattas ge en avkastning på 4-6 % per år, dels via värdetillväxt (2-3 %) och dels via avverkning (2-3 %). Det är ju helt klart ett alternativ om man skulle sitta på mycket pengar.

 

Summering

Om vi kollar skillnaden mellan de olika alternativen, där vi jämför med räntepapper som den säkra tillgången fås ca 5 % extra per år genom aktier, 4 % mer i fastigheter och ca 2-4 % mer i skog. Ändå helt okej i dagens läge. Sen säger ju inte det vad avkastningen kommer att bli framöver, men det ger lite ljus på värderingen av olika tillgångsslag här i Sverige och något man kan dra nytta av som småsparare.

Taggar (blogg): 
16 februari 2017

Bluffmakeri inom finans

När man är insatt i finans och aktievärlden inser man hur svårt det är att vara aktiv men också insatt. När man tar på sig att aktivt slå börsen sätter man sig vid pokerbordet och ska tävla med de andra spelarna runt detsamma. Också när man väljer fonder så gör man detsamma, men väljer ut en pokerspelare som spelar åt en. Tyvärr öppnar detta också upp för att diverse bluffmakare kan sno åt sig pengar. Ännu värre är det när det sker i statligt subventionerade system, där bluffmakarna utgör sig för att ha investerarnas intressen i första rummet när de mest skor sig själva. Flera sådana exempel har kommit upp på senaste tiden där Allra är ett av de mest kända (länk till SvD:s artikel och Hembergs blogginlägg).

 

Man inser att det ännu är långt för de flesta att gå från dåligt och dyra aktiva fonder till billiga indexfonder, något som de flesta tjänar på. Där gör sparekonomer som Hemberg och bloggar som RikaTillsammans ett riktigt bra jobb i att upplysa att de flesta tjänar på att investera i indexfonder. Speciellt de som vet minst är detta bästa lösningen. Tyvärr är däremot finansindustrin uppbyggd på aktiva lösningar som tar betalt och vill gärna att det förblir så.

 

Allra och PPM-säljare är bra exempel på detta. Jag har nära släktingar som råkat ut för just Allra. De ringer och säger att de ska hjälpa en att investera bättre än standardlösningen och hjälpa till att fixa ens pension. Om personen inte har någon koll på detta, vilket de flesta inte har, låter detta som en riktigt bra plan. Utöver att ta avgifter på flera procent av kapitalet tog också dessa PPM-förvaltare en avgift på 1000 kr per år. I relation med det insatta kapitalet var det helt klart en klar förlustaffär i jämförelse med det statliga alternativet som är nästan gratis. Därefter förbjöds PPM-förvaltare att ta en avgift utöver den i sina fonder, men då många av personerna inte är insatta ligger de kvar i dessa fonder.

 

Ännu värre är det att dessa så kallade PPM-förvaltare och andra rådgivare frågar om vilken risknivå man vill ta. Vad svarar de flesta på detta? Inte så hög givetvis. Man vill ju inte riskera spela bort alla sina pensionspengar. Därmed hamnar också pengarna i ett lågriskalterntiv med lite avkastning, trots att investeringshorisonten är 20 år eller mer.

 

Tyvärr är inte bankens rådgivare så mycket bättre, utan de rekommenderar det ena efter det andra. Flera som jag vet som gått till banken har fått rådet att investera i den ena fonden eller det andra, ofta med dåliga resultat. Tråkigt nog finns det inte så många bra helt fristående förvaltare som rekommenderar billiga indexfonder där man inte aktivt gör några beslut eller betalar för dyra aktiva fonder. Många har fått diverse tips av att investera i Ryssland, Afrika och liknande mer speciella marknader istället för breda fonder till dåligt resultat.

 

Min lärdom av det hela är att det bästa man kan göra är att istället göra det själv och läsa in sig i det hela. De enda tipsen jag kan ge till mina nära och kära är att PPMs och tjänstepensionernas standardalternativ är helt okej. För de flesta passar det att helt enkelt investera i billiga indexfonder, svenska och globala, och inte bry sig något mer. Det är fortfarande milsvids bättre än att investera i dyra Afrikafonder och dyra PPM-förvaltare. 

Taggar (blogg): 
2 januari 2017

Årsrapport 2016

Nu har vi sett ännu ett börsår passera, vilket varit ett mycket intressant börsår där börsen gick ifrån en initialt inledd bear trend till återigen en bull trend. Efter helgens kavalkad av årsrapporter och grafer från diverse bloggare och twitter-profiler verkar det som det varit ett år som gått ganska bra för många. Vissa stjärnor sticker ut, men kollar man runt bland populära aktiebloggar ligger de flesta på en avkastning runt 10-25 % för året, där många fått en revansch efter ett dåligt 2015. Värde och speciellt utdelningsaktier har gått bra under året, vilket varit fördelaktigt för många bloggares strategier.

 

Aktieportföljer

För min egen del så har utvecklingen varit bra, speciellt då jag lyckades pricka botten i råvaror i början av året. Nedan visas utvecklingen för alla mina depåer hos Avanza, vilka består av 80 % aktier och 20 % räntor. Utvecklingen är på + 27 % för året vilket slår index som är upp med + 9,5 %. Sharpekvoten för portföljen är på ganska höga 2,28.

 

 

Mitt sparande ligger uppdelat på ett antal individuella portföljer som alla gått olika. Först och främst investerar jag i ett antal ETF:er efter olika strategier världen över, vilka är för tillfället fördelade i GVAL (lågt värderade marknader), IVAL (internationella värdeaktier) och IMOM (internationella momentumaktier). Denna portfölj gick nästan exakt som index, + 9,76 % för året.

 

Mina egna aktiestrategier, där jag själv köper och säljer aktier, har däremot gått mycket bättre. Nedan visas utvecklingen för alla dessa. De är upp med totalt + 38,73 % för året.

 

 

De individuella portföljerna är upp med följande:

 

 

Det är allmänt ganska likvärdig avkastning för alla svenska portföljer och sedan start skiljer sig det inte mycket mellan alla portföljerna. De amerikanska portföljerna har däremot gått mycket bättre i år. Net-nets portföljen som är nystartad för i år är upp med över 30 % i somras, vilket är riktigt bra. Den amerikanska value composite portföljen var mer aktiv tidigare i år och har gått bra på grund av bra satsningar i dels gruvbolag, råvaror och basindustri, vilka alla varit bra sektorer i år. Ett helt klart okej börsår för de olika aktieportföljerna.

 

Taktisk tillgångsportfölj

Totalt är 70 % av mitt sparande i portföljerna ovan, medan resterande 30 % är i en taktisk tillgångsportfölj. I början av året bytte jag ut dual momentum mot GTAA aggressiv och i somras mot ETF:en GMOM. Efter själv skött min taktiska portfölj insåg jag att det både blev billigare och bättre att göra det genom ETF:en GMOM. Utvecklingen har inte varit så stark för GMOM, utan är upp med 3 % i år. Jämförelsevis är GAA, vilket investerar i världens alla tillgångar, upp med 6 % för året.

 

 

 

I år var alltså buy-and-hold bättre än taktisk portfölj, vilket är något som går periodsvis, se detta inlägg. Värt att notera är också att då GMOM handlas i dollar är den upp med 11 % i SEK för året, vilket slagit Stockholmsbörsen.

 

Sammanfattning

Året har varit ett bra år för aktier, speciellt i diverse värdekategorier och utbombade sektorer, vilket gjort att det varit ett helt okej aktieår. Breda index är upp och vi fortsätter på förra årets trend med en avkastning på ca 10 % för index och ca 20 % för diverse värdestrategier här i Sverige. Nu får vi se vad kommande år bjuder på, vi har i alla fall sett tre års utklassning av buy-and-hold mot trendföljning/GMOM och det kan mycket väl vända under nästa år. Något jag inte nämnt ovan är också mina innehav i guldbolag och uranbolag, samt att jag spanar in tillväxtmarknader för tillfället. Dessa marknader kan också gå mycket bra nästa år, då mycket talar för mean reversion kommande år. För tillfället har senaste årets trender med att satsa på den amerikanska börsen och småbolag varit fortsatt gynnsam, men det kan mycket väl ändras nästa år.

 

Det ska bli ett spännande år som kommer och vi får se hur utvecklingen ter sig. 2016 har i alla fall varit ett riktigt bra år att vara kvantitativ investerare.

Taggar (blogg): 
14 december 2016

Innehav i portföljen

En stor del av målet med denna blogg är att vara öppen med det jag har, dels för att skapa inspiration åt andra och för att diskutera innehav etc. Själv får jag inspiration av att veta vad andra gör och hur de agerar. Det visar också på lite facit på hur man agerar och att det inte är något man bara skriver.

 

Följande är min nuvarande fördelning av sparandet:

 

14 % Sparkonto

27 % GMOM (Taktiskt tillgångsallokering)

4 % Guldbolag (GDX, GDXJ)

11 % Net-nets (USA)

11 % Value composite + F-score (USA)

4 % EV/EBIT (Sverige)

4 % EV/EBIT + momentum (Sverige)

4 % Magic formula (Sverige)

4 % Value composite

4 % Value composite + momentum

4 % IVAL (Internationella värdeaktier)

4 % IMOM (Internationella momentumaktier)

4 % GVAL (Globalt billiga aktiemarknader)

 

Som syns är det en hel del olika strategier och ETF:er som jag är investerad i, men totalt sett kan man se det som 14 % räntor, 27 % tillgångsstrategier, 4 % guldbolag och 55 % aktier. Aktierna är fördelade på ett antal olika kvantitativa strategier med fokus i Sverige, USA och resten av världen, där ETF:erna längst ner är ett sätt att få global exponering. Som syns ovan är det ganska diversifierat och jag historiskt ligger den historiskt största nedgången på ca -30 %, vilket är i linje med min risknivå.

 

Målet har varit att bygga upp en portfölj som går att skala upp och man är bekväm med från några hundra tusen till tiotals miljoner. Tanken är att det ska finnas utrymme för tillväxt, men också skydd mot nedgångar så man inte behöver genomlida stora förluster. Visst kan man ha 10 % på sparkonto och ha 90 % i aktier, som många gör, men det skulle vara surt om nu en större börskrasch kommer. Själv satsar jag därför på 50-60 % i aktier, ha lite guld och kontanter som skydd och sen resten i tillgångstrategier som gett likvärdig avkastning som aktier men till lägre risk, se mer i inlägget om Treenighetsportföljen.

 

Målallokeringen för tillfället är ungefär 50 % aktier, 30 % tillgångsstrategier, 5 % guldbolag och 15 % räntor, vilket gör att fokus är på att köpa annat än aktier för tillfället. Om vi ser någon större nedgång på börsen kan jag tänka mig öka aktiedelen, men fokus kommer oavsett då bli att köpa aktier eftersom den delen behöver vägas upp. Tills dess tycker jag att det är bäst att vara på den säkra sidan. Notera, min lärdom av de senaste åren är att göra små förändringar i portföljen och endast ändra några procent hit och dit. På så sätt minimerar man ånger av att man gjort fel, vilket man definitivt kommer att göra flera gånger. Men det är alltid bra att spara på sig lite kassa för att använda under nedgångar, märkte man inte minst i augusti förra året (flash krasch), januari i år (råvarubust), juni (brexit) och november (Trump) om man ändå planerat att handla aktier eller andra tillgångar.

Taggar (blogg): 
23 november 2016

Ett stabilt simpelt sparande

De flesta man träffar är bara ute efter ett stabilt simpelt sparande och för många är det fullt tillräckligt. Man förstår varför Rikatillsammans är en av de största bloggarna när det kommer till privatekonomi, där redovisas endast enkla lösningar på ett stabilt simpelt sparande. Här på denna blogg har jag också skrivit om det en hel del och tänkte här summera lite om hur man kan tänka när man vill ha ett stabilt simpelt sparande.

 

För det första? Vad är ett stabilt simpelt sparande? Ett stabilt simpelt sparande uppfyller följande kriterier:

 

  • Det är passivt.
  • Det kräver inte mycket underhåll.
  • Det ska göra att man sover gott om nätterna.
  • Det ger en bra och stadig avkastning.

 

Det underbara är att hemligheten för detta har funnits där ute länge och används av de flesta professionella förvaltare. Det finns till och med böcker som visar på att bara man kombinerar ett antal olika tillgångar har man över tid fått likvärdig avkastning till en likvärdig risk.

 

Receptet är helt enkelt följande; ta en näve aktier, ta en näve räntepapper och ta en näve reella tillgångar. Den sista kan man skippa om man vill det, men har funkat bra att lägga till ibland. Om man vill göra det ännu enklare för sig så finns det till och med fonder och ETF:er som gör detta åt en.

 

Här är några alternativ. Dels finns de populära blandfonderna:

AMF Balansfond, avkastning 7,6 % per år sen start (1998)

Swedbank Robur Access, avkastning 8,7 % per år sen start (1994)

 

De har båda gett en stabil avkastning (AMF Balansfond något högre än Swebanks fond efter 1998) med en ganska begränsad risk (maximal nedgång på -25 % mot -60 % för aktieindex). Swedbanks fond har gjort det enkelt för sig och säger att de ska efterlikna 50 % i index och 50 % i obligationer vilket också funkat bra historiskt. För den som vill diversifiera sig internationellt finns fonden GAA, som investerar i världens alla tillgångar. På så sätt blir man inte beroende av Sverige på samma sätt, men har då alla tillgångar i utländsk valuta.

 

Ett annat alternativ är att göra det själv. För att illustrera det hela satte jag upp en portfölj på Shareville utifrån konceptet gyllene fjärils-portfölj. Den har gett 8,5 % avkastning per år senaste 20 åren och varit lite mer stabil än fonderna ovan. Den är lik den permanenta portföljen/Rikatillsammans-portföljen, bara med mer aktier. Innehavet är 20 % svenska aktier, 20 % internationella aktier, 20 % guld, 20 % korta räntor och 20 % obligationer. Under senaste halvåret är den upp med 6,51 %. Stora skillnaden med index är att när index gick ner med -10 %, gick portföljen ner med -2 %, så den är extremt mycket stabilare än att investera i enbart aktier.

 

 

Oavsett vad man väljer finns det många sätt att sätta ihop ett stabilt simpelt sparande. Till alla de som är 100 % all-in i aktier vill jag också poängtera att de senaste 40 åren har det gett samma avkastning att investera i all världens tillgångar, t.ex. GAA, som att investera allt i en global aktiefond eller S&P 500. Men detta till mycket lägre risk, då nedgångarna endast varit - 25 % istället för över - 50 % för aktieindex. Så det går att få samma avkastning som aktier med lägre risk om man diversifierar sig på ett bra sätt.

Taggar (blogg): 
5 juli 2016

Mot kvantinvestering och vidare

Jag har insett att jag har börjat bli allt mer av en så kallad "kvant" (engelska quant) när det kommer till investeringar, vilket innebär att jag snarare går på data än att göra egna bedömningar. Senaste förändringarna i den aktiva portföljen har blivit att automatisera den alltmer för att kunna frigöra tid till annat och inte behöva oroa sig för den allt för mycket. Den har nu gått bra sedan start, men trots det har det tagit många timmar och mycket grubblerier, även om det som verkligen gett avkastning varit att köpa efter enkla principer. Till början var det billiga aktier efter EV/EBIT som hade bra momentum (prisuppgång). Därefter gick det över till att mer investera i både svenska och amerikanska bolag och när läge gavs blev det billiga tillgångsbolag inom råvarusektorn med bra F-score. På senare tid har fokus legat på både net-nets och billiga bolag efter mått så som value composite.

 

Den senaste förändringen är nu att jag kommer att dela upp portföljen i två, en net-nets portfölj som kommer investera i net-nets, nu i USA och allt eftersom världen över. Detta görs en gång per år och de mest kvalitativa net-netsen kommer att väljas ut.

 

Den andra delen av portföljen kommer investera i de billigaste bolagen av bra kvalité, främst efter value composite och hög F-score (se checklistan under fliken "Aktiv portfölj"). Det blir helt enkelt att investera i de mest kvalitativa billigaste bolagen som finns och till en början främst i USA.

 

Problemet med att investera i de allra billigaste bolagen är däremot att de kan gå dåligt i en björnmarknad. USA är ännu inte riktigt i en björnmarknad och med resten av världen inne i en så kan det ske när som helst. På grund av detta var jag lite sugen att applicera en hedge beroende på om S&P 500 är under MA200 eller ej (se blogginlägg från förra veckan) i denna portfölj för att eliminera marknadsrisken vid större nedgångar. Däremot ger inte det märkbart högre avkastning i längden och marknadstajmning är då bättre att lämna åt den delen som är sparad i taktisk tillgångsallokering.

 

Ett alternativ är att investera i de bolag med låg värdering men högst momentum, då de brukar klara björnmarknader bättre. Däremot har jag svårt att få till ett bra system för att investera i dessa aktier utan snarare fokuserar på de lägst värderade aktierna av bäst kvalitet. Alpha Architect har också visat att billiga kvalitativa bolag kan klara nedgångar bra och momentum inte gör mycket om man redan kollar för kvalitet (deras system är liknande men med EV/EBIT + F-score istället för value composite + F-score). Mer om det i kommande inlägg.

 

Allt eftersom kan man sedan utveckla detta system och se över de kriterier som används för att köpa de billigaste aktierna. Just nu tillämpas F-score där de med F-score under 5 undviks, men där prioritet är fortfarande att hitta de aktier med lägst värdering. Dessutom så kan portföljen breddas när den blir större och ersätta de ETF:er som nu används för att kringå dyrt courtage och få global exponering.

 

Följande är dagens fördelning av det totala aktieinnehavet:

 

20 % amerikanska net-nets

20 % amerikansk value comp + f-score

20 % internationella ETF:er

8 % svensk value comp

8 % svensk value comp + momentum

8 % svensk magic formula

8 % svensk EV/EBIT

8 % svensk EV/EBIT + momentum

 

Fördelningen ovan öppnar upp för lite dynamik i investerandet och kriterierna i de amerikanska portföljerna kommer att förändras eftersom. Målet är att framöver göra de internationella och på så sätt öka den globala exponeringen.

 

 

Nu får vi se hur dessa portföljer går framöver, ovan är utvecklingen för alla portföljer exklusive de internationella ETF:erna sedan start. Fortsatt är det mycket råvarubolag i den amerikanska portföljen som investerar value composite och det kommer det nog fortsatt vara då dessa är billigast i USA. Hittills har inte den exponeringen varit så dålig eftersom den gett + 40 % i år, men om vi ser ytterligare turbulens kanske det inte är den bekvämaste exponeringen, idag är t.ex. portföljen ner -5 %. 

Taggar (blogg): 
1 juli 2016

Halvårsrapport

Nu är första halvåret över och det är dags för halvårsrapport. Trots en dramatisk inledning på året har börsen inte rört sig så mycket och är nu ner - 5 %. Som mest var börsen nere på nästan -15 % i februari, så det har gett ett uppsving sen dess. 

 

 

Utvecklingen för den egna portföljen hos Avanza som sedan årsskiftet bestått av 80 % aktier och 20 % kontanter har gått upp med 8,55 % och därmed slagit index med ca 13 %. På grund av räntedelen och exponeringen mot dollarn så har volatiliteten varit klart lägre än index, något som inte minst märktes av i Brexit. 

 

 

De svenska kvanititativa portföljerna, som investerar helt mekaniskt i aktier efter olika värdemått, är upp totalt 27 % sedan start. Mycket är på grund av det goda år som småbolag ändå haft det senaste året. Det innebär att hittills har de kvantitativa portföljerna slagit index med nästan 30 %, eller 20 % i årstakt. Om nu denna utklassning kommer fortsätta är svårt att veta och en fortsatt björnmarknad kan trycka ner värderingarna i dessa portföljer också.

 

 

Den portfölj som jag aktivt förvaltar och nu främst är investerad i amerikanska aktier har gått upp med 58 % sedan start. Det innebär en överavkastning på 60 % mot index, eller 40 % per år. Den stora överavkastningen är främst på grund av några väl lagda köp i gruvbolag i början av året (se januari-mars i grafen nedan). Nu ligger portföljen investerad i net-nets och billiga amerikanska råvarubolag.

 

 

 

Totalt ligger portföljen investerad till 56 % i aktier, 11 % i räntor och 33 % i taktisk tillgångsallokering. Den taktiska portföljen är nu i stort sett plus minus noll sedan årsskiftet och sedan flytten till DeGiro i höstas. Den tuffar på och ligger nu investerad i långa obligationer, guld och REIT:s. 

 

 

Fortsatt har strategin att investera successivt efter beprövade metoder fungerat bra för det totala kapitalet investerat. Det är nu fyra gånger större än starten av denna blogg i början av 2014 samt växt med 65 % i årstakt.

 

 

Vi får se nu vad kommande halvår kommer ge, antingen ett fortsatt fall där det bara är att fortsatt fynda på börs och marknader, eller kanske vidare uppgångar. Ska bli spännande. Oavsett kommer det förhoppningsvis ge belöning åt den långsiktiga investeraren.

Taggar (blogg): 
20 juni 2016

Att hantera flertal portföljer och strategier i praktiken

En läsare skrev till mig och frågade hur jag håller koll på alla portföljer och innehav i praktiken, eftersom det lätt kan bli rörigt med många portföljer och mycket innehav. I detta inlägg tänkte jag visa hur jag klarar av det och får en översyn.

 

Sedan jag startade spara seriöst har jag varje månad bokfört mitt innehav i ett exceldokument. Där skriver jag ner allt mitt sparande och hur det utvecklats sedan januari 2014. Det är helt enkelt en rad för varje månad och en kolumn per portfölj. Genom att skriva ner allt där kan jag få en överblick över den totala exponeringen och innehavet samt göra fina grafer som de nedan.

 

Utveckling av kapitalet sedan starten januari 2014

 

Fördelning av sparande sedan starten januari 2014

 

Nuvarande fördelning i de olika portföljerna

 

Själva sparandet ligger hos Avanza och DeGiro, där jag har ett ISK per portfölj. På så sätt blir det lätt att skapa översikt och få fram grafer för dessa.

 

För att sedan hantera varje portfölj och inköp använder jag mig av de Google Docs spreadsheets som finns under fliken "Innehav". För varje portfölj så finns det klara regler: I den aktiva portföljen ska varje innehav ses över ett år efter inköp. I den taktiska portföljen ska innehaven ses över i slutet av månaden och i de kvantitativa portföljerna ska innehaven bytas ut en gång per år, en portfölj per kvartal. På så sätt är det ett rullande schema som inte tar så mycket tid.

 

I stort sett så är det upplägget på sparandet i dagsläget och det tar kanske något timme att kolla över allt varje månad, vilket också är roligt att göra och motiverande då man ser utvecklingen av sitt kapital. Sedan starten av denna blogg och sparandet så har mitt sparande fyrdubblats på 2,5 år, vilket är en bra motivationsfaktor. Kan verkligen rekommendera alla som sparar mycket att skriva ner sitt sparande i slutet av varje månad för att se utvecklingen. Då kan man också identifiera när man måste göra någon förändring, som t.ex. förra året i september då jag insåg att sparandet stått stilla i ett halvår och jag valde att ställa av bilen. Sen dess har sparandet tagit fart igen och portföljerna har nått nya toppnivåer. 

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar