Investerarfysikern
Likes
734
Antal inlägg
1308
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed
28 augusti 2015

Långsiktig värdeinvestering?

Det som är bland de mest populära bland diverse aktiebloggare är långsiktig värdeinvestering. Tanken är att investera i bolag som själva ska växa och skapa värde och långsiktig avkastning. Helst vill dessa bloggare leva på utdelningen och flera kallar sig utdelningsinvesterare. Själv har jag alltid sett mig tudelad till detta, då jag gillar tanken av att vara en långsiktig investerare som köper en andel i ett företag men har svårt med tanken "buy-and-hold-forever" då man aldrig vet framtiden.

Min egen aktiva strategi är att köpa billiga och bra företag, hålla dessa på medellång sikt (1-2 år) för att sedan hoppas att de har gått bättre och byta ut dessa. Det är ganska inspirerat av Joel Greenblatt som verkligen visat på att en sån strategi fungerar om man letar på rätt ställen. Sedan starten i februari så är nu portföljen 10 % över index. Däremot känns det som denna strategi tar mycket tid och har själv börjat bli mindre motiverad att lägga ner denna tid med endast 10-20 % av innehavet i denna portfölj. Därför känns det roligare att gå över till en mer långsiktig värdeinvestering, alltså köpa billiga och bra företag och hålla på lång sikt och inte sälja i första taget. På så sätt blir detta min "långa" portfölj. I stort sett skulle alla mina innehav utom två platsa i en sådan portfölj (VSS och Proffice). 

En anledning till att ändra strategin till att bli mer långsiktig aktieägare är också att tänka som en investerare, så pass att man går in i företaget som en sådan. Då mycket om aktiehandel handlar om psykologi så känns det vettigt att anse sig som en långsiktig ägare som inte berörs av marknadens svängningar. Det känns också att framöver kommer det att komma gyllene tillfällen att bygga upp en sådan portfölj om börsen faller.

Hur ser ni på långsiktig värdeinvestering? Har ni en lång portfölj?

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2017 (112)
Nov (9)

Taggar