Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed
22 april 2017

Investera sin egen tid

Vi har alla begränsad tid och en viktig del i livspusslet är att bestämma vad man ska göra med sin egen tid, närmare sagt hur man ska investera sin egen tid. Jag har funderat en del på det under senaste åren i och med att man gått över från att vara student till att arbeta på heltid. Speciellt som doktorand i ett teoretiskt ämne har man också en enorm flexibilitet i min egen tid och kan bestämma mycket hur jag själv vill spendera denna. Frågan i hur man ska spendera sin egen tid kommer också upp i form av det som många vill inom bloggarvärlden, genom att bli ekonomiskt oberoende. Vad ska man göra med tiden om man har full valfrihet?

 

Jag har läst och lyssnat på mycket om just hur framgångsrika personer har gjort för att lyckats, dels för att få inspiration och dels för att få idéer vad man själv kan göra. Två podcast som jag kan rekommendera för just detta ämnet är "Invest Like The Best" och "The Investors Podcast", båda två riktigt bra podcast som jag anser är väl investerad tid att lyssna på. Det som varit igenkännande för flera av de som lyckats bra är att de spenderat enormt mycket tid till att lära sig nya saker, läsa böcker och att utveckla sig själva. Några exempel på personer som lyckats väldigt bra på börsen, t.ex. Warren Buffett, Charlie Munger och Ed Thorp, är att de nu fortfarande i 80-årsåldern är aktiva med att lära sig mer, förstå sig på nya saker och utveckla sig själva. Att tänka och reflektera är en oerhörd resurs.

 

Som forskare märker man också att många av de som är framgångsrika inom forskningsvärlden är just de som är hängivna, läser regelbundet, bearbetar informationen och skrider till verket. Det som jag slagits över är att de som det går bra för är oftast de som har en ordentlig struktur och systematiskt genomför alla steg. Samma gäller också de som lyckas bra inom finans, intressanta där är att oftast inkluderar litteraturen mer än bara ämnesspecifika saker, utan också ämnen i personlig utveckling, ledarskap och filosofi. Jag har fått enormt mycket mer än bara kunskap om finansmarknaderna efter jag satt mig in i finanslitteraturen och finansvärlden.

 

Det är alltid en avvägning i tid mellan förberedelse, att lära sig mer och att verkligen utföra själva arbetet och handlingen. Det är något som vi forskare dras med hela tiden, då man behöver vara ordentligt påläst för att utföra forskningen, men också spendera tid på att utföra själva forskningen. Samma är det när det gäller att investera och en stor anledning för att jag inte investerar aktivt längre, då det tar för mycket tid i form av förberedelse. Det är en av de viktiga komponenterna man måste tänka på när man investerar, och om tiden är mer värd att lägga på annat håll.

 

Att satsa på sitt eget jobb eller starta ett bolag kan för många vara en vettigare investering än att försöka att bli börsproffs. Trots det gynnar det en enormt mycket att läsa på om börsen och diverse företag. Jag tror verkligen på det som Warren Buffett sa om att han är en bättre investerare på grund av att han är företagare, och bättre företagare för att han är investerare. Att förstå företag från synpunkten som investerare och som företagare är extremt gynnsamt.

 

Utöver den tid som man investerar i sig själv och sin utveckling kommer också självklart in all annat i livet, som släkt, vänner, familj och så vidare. Jag har försökt minimera slösurfande, onödigt bloggläsande och TV-tittande till förmån för mer värdefulla aktiviteter med släkt och vänner. Att prioritera sin hälsa är ju också riktigt viktigt.

 

Hur investerar du din tid? Har du några konkreta tips?

Taggar (blogg): 
30 november 2015

Allmänna observationer

På senaste tiden har jag gjort lite intressanta observationer på marknaderna som jag tänkte summera i detta inlägg. Index verkar gå lite uppåt och den tidigare turbulens vi sett är ganska bortblåst. Någon större nedgång nu innan jul har vi ännu inte fått och vi får se om det kommer någon nu. Som jag tidigare skrivit så fortsätter momentumaktier att prestera och orosmolnen verkar vara bortblåsta. Det är intressant att se hur bolag sticker iväg dag efter dag, känns ej hållbart men det svåra är att veta hur länge de håller på. Dessutom har också värde haft en comeback efter att börsen bottnade i september. Mina kvantitativa värdeportföljer har gått otroligt bra. Många nämner i dagsläget att det är stock-picking som gäller och det verkar vara åt det hållet nu. De stora företagen i OMXS30 står och stampar och från att ha rört sig lika i över 5 år är nu 7 procentenheter efter OMXSPI på rullande årsbasis. Det märks inte minst i mina portföljer, där vissa når ATH då och då.

 

Det ska bli intressant att se hur länge denna momentumeffekt håller i sig. Själv så har jag min korta portfölj inriktad på att vara sparad i momentum-företag, något som kan mycket väl fortsätta gå framöver. Om vi nu såg ett scenario á 1998 eller 2006 med en nedgång för sedan en större uppgång så kan det mycket väl hända. Det var lite på den linjen Kavastu var inne på under sitt besök på EFN förra veckan, där han nämnde att de sista 20 %:en av en uppgång är i det absoluta slutet av börsuppgången. Som vanligt är det svårt att säga vad som kommer att hända.

 

För den som vill satsa på momentum så lanseras Alpha Architects momentum-ETF på onsdag. Själv så kommer jag skaffa den till årsskiftet, för att ligga investerad hälften i deras värde ETF:er och hälften i deras momentum ETF:er i min ETF-portfölj. På så sätt skapas en enkel exponering mot hela världen i kvantitativa strategier då de har både ETF:er mot USA och mot resten av världen. Mer går att läsa på deras hemsida.

 

En annan sak jag reagerat på är att jakten på utdelning och direktavkastning fortsätter för fullt. Det är ganska populärt att kalla sig själv utdelningsinvesterare och investera i diverse fixed income-produkter. Själv tycker jag inte det är värt risken att placera ett tänkt räntesparande i dessa produkter. Jag tycker att dessa två ETF:er är avskräckande exempel på att jaga de extra procenten som en investering i preferensaktier och REIT:s innebär:

 

iShares U.S. Preferred Stock:

 

 

Vanguard REIT:

 

 

Båda förlorade runt -65 % i finanskrisen, något som inte känns som säkert räntesparande. Tror inte risken heller är lägre i dagsläget än mot finanskrisen på grund av att allt fler har blivit pressade att jaga avkastning. Istället kan man lika gärna placera pengarna i aktier, kollar vi bara på de senaste 10 åren verkar det klart mycket säkrare. En enkel fördelning mellan aktier och räntor (i form av obligationer) har gett en likvärdig avkastning men med lägre risk.

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar