Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed
29 december 2017

Bloggåret 2017

2017 är snart över och det kan vara kul att se tillbaka vad som hänt under året. Det har hänt mycket i och med min nya tjänst Börslabbet som fått ett riktigt trevligt mottagande. Utöver det har jag också varit och besökt lite olika seminarier och föreläst. Det är skoj att också träffa flera av bloggens läsare utanför bloggen och sprida budskapet om kvantitativa investeringar och systematiska strategier. Dessutom är det kul att se att det arbete jag lägger ner på bloggen och Börslabbet är uppskattat.

 

Bloggen närmar sig nu 4 år och jag tog fram lite kul statistik för dessa år. Under tiden har jag både bloggat via Blogger och Tradevenue och de flesta av inläggen går nu att komma åt via båda plattformarna. Totalt har jag publicerat nästan 900 inlägg under denna tid, vilket innebär ca 20 inlägg per månad. Frekvensen har sjunkit under åren och senaste två åren har jag snittat runt 10 inlägg per månad. Varje inlägg är i snitt runt 600 ord, motsvarande en A4 eller två boksidor. Det innebär att jag skrivit närmare 1800 boksidor av material. Det är längre än Sagan om ringen-böckerna inklusive Bilbo (totalt 1500 sidor). Det har blivit en hel del material genom åren om alla möjliga olika ämnen med ett fokus på kvantitativa och systematiska strategier.

 

Det roligaste är ändå att det uppskattats av läsare och jag är mycket tacksam för all den feedback och kommentarer jag fått under åren. Totalt har det varit 138 800 unika användare som gjort 429 000 besök som resulterat i 860 000 sidvisningar. Endast senaste året har 60 000 unika besökare gjort 180 000 besök in på min blogg. Det har också varit ett jättebra forum att diskutera nya idéer. Bloggen har varit främst ett redskap för att utvecklas och lära mig nya ämnen och det har varit mycket givande att göra så under kritisk granskning.

 

Det för mig in på två böcker jag läst senaste tiden; Deep work och Talent is overrated. Det handlar om vikten att göra fokuserat och disciplinerat arbete med utmanande uppgifter och hur det avgör ens framgång i området. Jag har insett att bloggandet har varit en del av det genom åren när det kommit till finans och investeringar för min egen del. Det har också varit ett genomgående tema i min akademiska karriär. Själv kommer jag från en icke-akademisk familj, men där hårt arbete varit högt på agendan. Disciplinerat och fokuserat arbete har gjort att jag kunnat gå från att varit ganska medelmåttig i grundskolan till att snart disputera i kvantfysik. Genom att fördjupa sig, reflektera och förstå sig på koncepten kan man gå långt i de ämnen om man väl försöker.

 

Nu under det kommande året kommer nog jag minska på bloggandet något. Fokus kommer att bli mer på Börslabbet, som under året växt till sig och kräver allt mer av min tid. Det är hela tiden nya projekt och idéer att testa och jag uppskattar den positiva feedback jag fått för tjänsten. Fokus blir att fortsatt leverera material av hög kvalitet och nya funktioner. 

Taggar (blogg): 
23 augusti 2016

Bloggen flyttar till Trade Venue

Efter en tid av bloggande parallellt på Trade Venue och Blogger flyttar nu hela bloggen till Trade Venue. För de som inte vet är Trade Venue en bloggplattform för aktieintresserade och har under det senaste året växt sig allt större med bloggare så som Mikael Syding, Per Penning, Spartacus, Aktieinkomster, Fantastiska Farbror Fri, Vägen Till Frihet och många andra. Som en av deras mest aktiva bloggare så kommer jag nu gå över till att endast blogga här, också för att samla alla kommentarer på ett ställe. Uppmuntrar verkligen till kommentera här på bloggen.

 

Jag vill också tipsa läsare om att delta i det community som finns på Trade Venue genom den enkelhet som finns att starta en egen blogg här. Fyra läsare av denna bloggen som gjort just detta är NördenInaudibleHSB Ingenjören och Lord Metroid, som alla skriver intressanta bloggar och gör intressanta studier. För de som är intresserade att starta igång en kvantitativ/automatiserad strategi kan jag verkligen rekommendera deras bloggar. Då all aktivitet syns på förstasidan så är det lätt att synas och få upp intresset för ens nya blogg dessutom, något som var riktigt svårt när jag började att blogga.

Taggar (blogg): 
21 juli 2015

Framtida inriktning för blogg och sparande

Gick på semester i fredags och har nu njutit av de första dagarna på semestern. Nu kan man äntligen hålla på med aktier på heltid! Skämt åsido så har jag lite projekt som jag tänkt starta nu under semestern och lite böcker att läsa kopplade till bloggen. Fick hem "The big secret for the small investor" av Joel Greenblatt, Peter Lynch "One up on Wall Street", "My Life as a Quant" och håller på att läsa igenom "What works on Wall Street" av O'Shaughnessy. Får se hur aktivt mitt bloggande kommer vara då jag kommer att resa och hålla på med en del annat framöver.

 

De senaste veckornas turbulens på marknaden fick mig att reflektera över framtida inriktningen på mitt sparande och vad jag ska skriva om här på bloggen. Under våren har jag gått över mycket till att vara allt mer aktiv, något som enligt mig själv gick lite väl långt och tog för mycket tid. Nu kommer jag snarare gå över till att vara lite mer passiv i sparandet och lägga mer tid annat. Jag blev riktigt inspirerad av Paul Novells slogan på investingforaliving.us "The path to worry free investing" om att vara riktigt långsiktig i sparandet och slippa ta så många aktiva beslut. 

 

Tanken är att framöver dela upp sparandet på flera olika strategier, för att inte vara för beroende av en och samma strategi så att man ger upp om den har presterat dåligt. Sparandet ska delas upp mellan rena aktiestrategier, räntor och taktisk tillgångsallokeringar. För tillfället ser fördelningen ut såhär:

 

40 % Taktisk tillgångsallokering (Enkla fondportföljen)

40 % Aktiestrategier (Enkla aktieportföljen + aktiva portföljen)

20 % Ränteportfölj

 

I dagsläget så är den enda taktiska tillgångsallokeringstrategin jag har Dual momentum, men den kan kompletteras framöver med flera. Aktiestrategierna är för tillfället EV/EBIT + momentum och min aktiva portfölj. Här är tanken att gå över till flera kvantitativa strategier där nya momentumportföljen är en del i den portföljen. För att göra så att det kräver mindre underhåll så kommer jag troligtvis gå över tills årsvisa inköp i varje portfölj, där målet är att ha fyra olika strategier så att det blir ett inköp per kvartal. Detta är för att göra det lättare att hålla fast vid strategierna och spara långsiktigt (kommer troligtvis inte ha lika mycket tid åt sparandet som i dagsläget om 5-10 år). På detta sätt går det också lätt att komplettera med flera strategier framöver och ha lite mer avancerade strategier, som t.ex. Value Composite från What works on Wall Street. Framöver kommer jag att skriva om olika taktiska tillgångsallokeringsstrategier och flera kvantitativa investeringsstrategier som är intressanta att ha med i portföljen samt utvärdera om de platsar eller ej. 

 

Ett annat projekt som jag tänkt starta är att gå över och göra backtester i Python. Håller just nu på att lära mig lite Python (ska kanske börja programmera i det på jobbet också) och har insett att många som håller på med kvantitativ finans skriver i Python. Utöver det har jag tänkt sammanställa dataserier för olika tillgångsklasser så att det lättare går att testa idéer. På sikt är kanske målet att skapa en hemsida där man själv kan testa olika strategier utifrån datan. Det finns en sådan i dagsläget, PorfolioVisualizer.com, men den har för korta dataserier och det går inte att se hur resultatet blir i andra valutor än dollar. Det blir ett lite mer långsiktigt projekt och det ska bli intressant och se om det går att fixa.

 

Utöver det så kommer jag framöver uppdatera som vanligt om allt möjligt intressant. Mindre fokus kommer vara på aktiv förvaltning, men mer om lite omvärld och investeringar i allmänhet. 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar