Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed
30 september 2015

Flyttar Dual momentum-portföljen till DeGiro

Nu är mitt ISK öppnat på DeGiro och jag kommer äntligen flytta över min Dual Momentum-portfölj till DeGiro. Dual momentum är fortsatt investerad i amerikanska ränte-ETF:er vilket gör att jag passar på.

På grund av att det skulle kunna ta över 4 veckor att flytta värdepapper till DeGiro så valde jag att göra det manuellt och tänkte vara smart att göra det i kvartalsskiftet då man skulle kunna undvika dubbelbeskattningen i ISK. Detta då man tar ut pengarna ur mitt gamla ISK innan kvartalsskiftet då avräkning sker i ISK, för att sedan sätta in pengarna i mitt nya ISK efter skiftet. Nu makulerades min överföring hos Avanza då jag glömde ta hänsyn till courtaget och allt blir dubbelbeskattat, men med en kostnad på 0,27 % är det inte så mycket. 

Totalt kommer flytten att kosta ca 1 % av det jag flyttar. Kostnaderna är 0,25 % i växlingsavgift + 0,25 % i courtage hos Avanza, sedan 0,1 % växlingsavgift hos DeGiro och 0,07 % i courtage. Dubbelbeskattningen kostar 0,27 % på grund av att jag tar ut och sätter in beloppet igen i ett ISK. Totalt 0,94 % bör det hamna på. För att ta ut eventuella valutaeffekter i USD/SEK-kursen så köpte jag mini-futures i USD/SEK med hävstång som ska motsvara det totala innehavet jag hade i portföljen. 

Så trots en flyttavgift på ca 1 % så är flytten värd besväret, eftersom nu kommer varje byte mellan ETF:er kosta ca 0,12 % mot 1 % hos Avanza. Detta kommer dessutom minska ju större innehavet blir. Kommer också dual momentum ge köpsignal vid nästa månadsskifte så kan det vara värt det jämfört med att ha betalat endast 100 kr i värdepappersflytt (plus att ha noll kontroll). 

Nästa vecka bör allt vara överfört och klart. Vi får se då hur bra allt har gått.

 

Taggar (blogg): 
30 juli 2015

DeGiro för utländska ETF:er?

Jag fick en fråga om DeGiro passar bra om man vill ha ett regelbundet sparande i Dual momentum i amerikanska ETF:er. Jag valde att kolla upp det, då de nu erbjuder ISK. Jämförelsen gäller att man köper några gånger per år och gör 1,5 byten per år för hela innehavet (snittbytestiden för Dual momentum). Jämförelsen får bli mellan Avanza och Degiro.

 

Kostnader:

Avanza Mini: 0,25 % courtage (minst 1 USD) + 0,25 % valutakostnad per köp

DeGiro: 20 kr courtage + 0,12 % rörlig kostnad per köp plus 25 kr per år

 

Minsta köp per gång (för att få 0,5 % avgift):

Avanza: 4000 kr

DeGiro: 5000 kr

 

Exempel 1:

Gör två affärer med 10 000 kr

Avanza: 75 kr eller 0,75 %

DeGiro: 67 kr eller 0,67 %

 

Exempel 2:

Gör två affärer med 50 000 kr.

Avanza: 350 kr eller 0,75 %

DeGiro: 115 kr eller 0,23 %

 

Exempel 3:

Gör två affärer med 100 000 kr.

Avanza: 750 kr eller 0,75 %

DeGiro: 175 kr eller 0,175 %

 

Exempel 4:

Gör två affärer med 300 000 kr med Avanzas fast pris.

Avanza: 1599 kr eller 0,533 %

DeGiro: 785 kr eller 0,26 %

Förlorad källskatt 1000 kr (vid 3,33 % direktavkastning)

 

Det är värt att notera att källskatt över 500 kr inte avdragsbar vid underskott av kapital, vilket därmed börjar påverka vid belopp över 100 000 kr givet en direktavkastning på 3,33 %. Det gör att i sista fallet så kan man förlora källskatt.

 

Vid alla belopp över 10 000 kr så vinner DeGiro på att ha lägst courtage. Det innebär att DeGiro borde vara bäst att ha en Dual momentum portfölj hos. Enda problemet jag har med DeGiro är att de är en så pass ny spelare och det är lätt att tveka på om pengarna är säkra där. DeGiro verkar trycka på det ganska mycket på sin hemsida och få allmän acceptans, så det kanske inte är något att vara orolig för.

 

Frågan blir sen om det är värt att ha ETF:er eller att ha en kombination av fonder istället? Med svenska indexfonder kan man enkelt få en avgift på runt 0,2 % och gratis sälj/köp. Enda problemet är att det tar ett tag att byta mellan fonder och det är svårt att exakt återskapa ACWI ex US samt att hitta en bra obligationsfond i USD. Då kan det vid 50 000 kr vara vettigt att använda ETF:er, då dessa med 0,1 % i avgift och 0,23 % i transaktionskostnader kostar totalt 0,33 % per år. Att betala 0,13 % mer i kan i så fall vägas upp mot en minskad avkastning om man hade använt svenska fonder istället.

 

Man blir lite sugen över att spara i ETF:er hos DeGiro för dual momentum-portföljen. Däremot är transaktionskostnaden lite avskräckande och att placera hos DeGiro. Jag är lite paranoid att ett flertal byten under ett år lätt äter upp innehavet, vilket gör att fonder skulle vara bättre. Den svenska fondmarknaden utvecklas också i rask takt i dagsläget och vi kan snart få se ännu billigare indexfonder. Plus att med indexfonder slipper man också källskattsproblematiken och att man alltid kan vara fullt investerad (ETF:er kan kosta mycket per styck).

 

Hur ser ni på DeGiro? Har ni testat vara kund hos dem?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar