Investerarfysikern
Likes
734
Antal inlägg
1308
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed
16 augusti 2015

Guld och olja

Man ska inte fånga fallande knivar, men oftast är det bland fallande knivar många bra "contrarian" köp finns. På senare tid har jag läst en del om guld och olja och det finns många som nu börjat göra bet på att de börjar bottna. Kan rekommendera det Mikael Syding, Jesse Felder och John på csinvesting skrivit om olja och guld. Det finns mycket som talar för att de kan vända, även om det känns som de kan falla mycket mer.

 

Så på det hela har det fått mig lite intresserad av att köpa både guld och olja. Däremot befinner sig båda i fritt fall just nu och jag köper ogärna något som faller. Hellre avvaktar jag till att se en slags vändning i momentum, något som talar för att skutan vänder och guld och olja står högre om ett tag. Det kunde man tro om olja t.ex. för några månader sen, men däremot så fortsatte fallet som vi just nu är inne på. Vi får se hur det går framöver men tror att vi kan se en vändning i höst framöver. Oljan kan mycket väl sjunka ner till 30 dollar fatet (även om mycket talar för mycket av marginalproduktionen stannar vid 40 dollar fatet) och guldet under 1000 dollar.

 

Min plan är att ta en position i både olja och guld under hösten. Detta är en ganska begränsad position som kommer att ske i nyinsättningar. Det kan mycket väl bli så att det är ett helt fel bet, men det känns som att det kan börja bli läge att vara "contrarian". Det kommer totalt ske med max 5 % av innehavet, så det blir en ganska begränsad position. Det blir också en hedge mot en högt värderad börs, då det i dagsläget känns vettigare att köpa t.ex. guld och olja än aktier ur ett värde/contrarian-perspektiv.

 

När det kommer till guld så blir investeringen i antingen ETF:en GLD eller GDX. GLD investerar i guld medan GDX investerar i företag som bryter guld och har på så sätt en hävstång. GDX har lite mer än dubbla hävstången om vi kollar senaste åren än GLD. Nackdelen med GDX är att det är aktier och kan korrelera med börsen, men då de fallit med -45 % senaste året så känns det inte så troligt. Att köpa båda skulle i så fall vara en mellanväg.

 

För olja så är den intressantaste investeringen Tethys Oil. Detta prima bolag klarar både av ett lågt oljepris samt skulle dras med bra av ett högre oljepris. Det finns lite risker med detta bolag då de har en ganska koncentrerad verksamhet, men de har en god historik och det är svårt att inte gilla företaget. Hade det inte varit för ett fallande oljepris så hade jag köpt det för länge sedan.

 

I dagsläget ser det ut som att guld har återhämtat sig lite från botten den 4:e augusti. Vi får se hur utvecklingen blir framöver och om det kommer fortsatta fall eller om det vänder upp. Själv avvaktar jag tills månadsskiftena för att se om det är lämpligt att ta position.

 

Oljan har legat stilla sedan 4:e augusti i BRENT medan WTI har fortsatt falla. Det ska bli intressant att se hur de utvecklats och skillnaden mellan WTI och BRENT har blivit ganska stor nu, från ca 4 USD till 7 USD per fat. Jag köpte Tethys Oil i fredags inför rapporten då de kändes översålda även för dagens prisläge. Går WTI ner till 30-35 USD och BRENT till 40 USD så kan jag troligtvis öka då det känns som ett översålt läge och troligtvis kommer mycket marginell produktion lägga ner vid lägre prisnivåer.

 

Vill poängtera att dessa köp kommer vara mer spekulativa för att se hur bra det går att köpa lågt värderade reella tillgångar som förhoppningsvis är negativt korrelerade med resten av börsen. Dessutom kommer det köpen endast vara för några tusen kronor och mycket väl kan tillgångarna sjunka med -50 % till, något många analytiker säger. Kommer därför att avvakta tills det ser ut som läge att gå in, det är inget fel att ha lite momentum i ryggen. Ett halvårs positivt momentum gav en bra entry i guld år 2001 och i olja år 2009.

 

Vi får se vad det blir. Än är jag inte säker på hur jag ska göra, då det är alltid svårt att satsa på marknader och köpa tillgångar som olja och guld. Man ska inte heller underskatta marknaders momentum. Däremot så är det mycket som talar för att det kan börja trenda åt motsatt håll, då både guld och olja börjar bli lågt värderade och aktier och obligationer är högt värderade. Någon gång bör det vända och då vill man gärna hoppa på nästa tåg.

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2017 (112)
Nov (9)

Taggar