Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed
24 juli 2015

Investera långsiktigt i en strategi

Det viktigaste med en investeringsstrategi är att den är enkel, lätt att underhålla, man tror på den och är långsiktig. De enklaste är i stort sett buy-and-hold där man bara köper en gång och sedan behåller för alltid. En lite mer aktiv variant är en 60/40-portfölj (60 % aktier, 40 % räntor) eller permanenta portföljen som Jan på RikaTillsammans skriver om. Där behöver man regelbundet (årsvis eller så) göra en omfördelning så att fördelningen är densamma. Mer aktiva strategier så som dual momentum kräver att de kollas varje månad, men inte så mycket mer än det. Det viktiga är att man följer strategin och har innehavet en längre tid, då man många gånger underpresterar jämfört med index.

 

Utifrån dessa premisser så bör man skapa sin strategi. Därför gäller det också att man är ordentligt övertygad över strategin för att hålla fast vid den i 5-10 år framåt. Ett sätt man kan göra det på är att skapa en separat portfölj som man låter löpa på och som man regelbundet spara i. För att motstå frestelsen av att fördela om till andra portföljer så kan man ha portföljerna hos olika aktörer vilket skapar lite barriärer.

 

Dessa portföljer blir på ett sätt små pengamaskiner, investeringsapparater eller vad man vill kalla det. Tanken är att man endast ska sätta in pengar i dessa, aldrig ta ut, för att kanske längre fram kunna ta del av avkastningen. Det är så jag själv ser på mina nuvarande portföljer och strategier där jag ger regelbundna insättningar och ser dem växa.

 

För att också vara långsiktig i en strategi så är det bra att ha flera i tider då de presterar dåligt. Detta gäller speciellt kvantitativa strategier som lider av underprestation emellanåt. Genom att ha flera strategier så är det möjligt att sprida riskerna. T.ex. så har Magic formula presterat bättre än index i år, medan EV/EBIT och P/B har presterat sämre.

 

Därför kan det vara lämpligt att ha flera olika kvantitativa strategier man sparar i uppdelat under året men som balanseras om årsvist. På så sätt slipper man för varje strategi screena varje månad och kan dessutom ha lite mer komplexa strategier som kräver lite arbete. Ett annat sätt är att fördela om alla under en och samma tidpunkt på året och på så sätt slippa betala för en screener för hela året.

 

Oavsett så är det viktiga att vara långsiktig och tro på strategin. Det kan alltid komma upp någon bättre, då gäller det bara att ha utvecklat ett system för att inkludera denna med. Det viktigaste är att hitta någon man kan hålla fast vid i vått och torrt. Genom att endast göra insättningar och inte göra uttag så blir det mer som en investerare som investerar i en finansiell portfölj/fond som man långsiktigt tror på.

 

Själv har jag det mesta av mitt innehav i de tre portföljer jag skrivit mycket om här på bloggen, enkla fond- och aktieportföljen samt aktiva portföljen. Dessa kommer vara fortsatt stora innehav, men nysparandet kan komma att ske i flera portföljer för att komplettera dessa. Allt för att bygga upp ett stabilt och robust system som funkar på sikt.

Taggar (blogg): 
13 juli 2015

A wealth of common sense

Min nya favoritblogg på sista tiden är "A wealth of common sense" skriven av Ben Carlsson som också skrivit en bok vid samma namn. Han har producerat riktigt bra inlägg på sista tiden om en massa olika ämnen, bland annat mina favoritämnen: värde och momentum. Har ännu inte köpt hans bok men ska se till att göra det, även om den inte bjuder på så mycket konkreta tips.

 

Det bästa med hans inlägg är att han är objektiv och när han skriver om andra och fokuserar på snarare enkelhet och att man ska investera långsiktigt istället för att krångla till det. Han skrev nyligen om hur det är svårt att bli en riktigt bra investerare, liksom hur det är svårt att bli en riktigt bra komiker (inlägget här: http://awealthofcommonsense.com/world-class-comedy-investing-are-they-te...). Han skriver också om exemplet som tas upp i Dual momentum där hedgefondförvaltaren Michael Steinhart säger som sitt främsta tips till en investerare att "Jag är er konkurrent". Vi människor överskattar oftast sin egen förmåga och tror att vi är mycket bättre än marknaden i övrigt.

 

Därför rekommenderar Ben Carlsson att istället använda enkla modeller för att investera och att känna av sig själv så att man inte genomför dåliga beslut i dåliga tider. Den enklaste är helt enkelt att köpa en indexfond och sedan ha en del i räntor och hålla det. Däremot så är han också övertygad över att värde och momentum fungerar och skriver om strategier som Dual momentum och Quantitive value. Det som är bra med dessa strategier är att de utnyttjar dessa effekter utan att vi själva som investerare förstör. Dessutom så slipper vi oroa oss för att tagit rätt beslut eller ej utan kan förlita oss på att strategin ger bra resultat i längden.

 

Även om nu man är bättre än marknaden så är dessa strategier attraktiva. Enkla och bra regler som fungerar i längden är nyckeln och man slipper oroa sig. Insåg själv förra veckan att den sista punkten är nog så viktig. Att försöka t.ex. aktivt tajma marknaderna är riktigt svårt och oftast tar man beslutet vid fel tidpunkt. Själv sålde jag av halva min aktiva portfölj precis innan uppgången. Utöver det så spenderade jag otroligt mycket tid åt att studera marknaderna och försöka tajma dessa. Nu har jag satt in en det jag sålde i mina mekaniska strategier istället, bara för att slippa behöva oroa sig om utvecklingen. Jag förlorade självklart på det och aktierna kan falla i värde, men det viktiga är att nu slipper jag oroa mig utan låter det löpa på fritt. Det var en dyrköpt läxa, men då jag gjorde det försiktigt med endast 10 % av portföljen så blev den ändå relativt smärtfri. Framöver så kommer jag endast förvalta en liten del av portföljen aktivt och jag kommer helt skippa marknadstajming i denna, så att jag slipper oroa mig för om jag gjort rätt beslut eller ej.

 

Som jag skrev i helgen så är det viktigt att lära känna sig själv och ens brister när det gäller investeringar och sätta upp regler så att man lyckats långsiktigt. Ben Carlsson trycker extra mycket på det i sin blogg. Något jag också fick med mig är att ifrågasätta hur man investerar och inte satsa allt på ett kort. Ett bra sätt är diversifiera genom satsa på flera olika strategier och flera olika tillgångsklasser. Sen gäller det att vara långsiktig och tro på det. Han summerar sin approach på denna sida och jag rekommenderar verkligen att läsa igenom dessa punkter:

http://awealthofcommonsense.com/my-investment-approach/

 

Gör det enkelt, ha disciplin, lär känna dig själv och kontrollera ditt humör, erkänn misstag, tänk på riskerna och var långsiktig är några av hans ledord.

Taggar (blogg): 
23 juni 2015

Investeringsfilosofi

På senare tid har jag funderat lite över hur man ska tänka om sina investeringar. Mitt mål här på bloggen är att skapa en robust strategi för att göra investeringar som jag känner mig trygg med och kan investera efter långsiktigt. Det har inneburit att jag satt ihop min ganska komplexa struktur med flera portföljer, där man sprider riskerna på flera olika beprövade strategier. Jag fick kommentaren här på bloggen igår om varför jag gjorde det så svårt för mig och inte bara regelbundet köper stabila aktier som jag håller för evigt. Jag tänkte här gå igenom varför jag inte gör det och att egentligen är flera av mina portföljer ganska enkla i sig själva. 

 

Varför jag inte är en buy-and-hold investerare:

 

  • Jag har läst för mycket litteratur om hur svårt det är att aktivt slå index i att försöka hitta bra aktier som man vill hålla för evigt. Warren Buffett är ett exempel på en som lyckats, men han rekommenderar sina efterföljare att helt enkelt köpa en indexfond. Däremot har jag läst mycket av de som lyckats bra och det är oftast för att de köpt billig kvalitet och utnyttjar "mean reversion", därför satsar jag att aktivt investera efter det. 
  • Jag vill inte satsa allt på ett kort. Själv kanske jag går över till att investera aktivt i stora stabila företag framöver, vem vet, men däremot vill jag inte satsa allt på min egen kapacitet att välja ut företag. Dessutom tror jag inte på att analytiker är så bra i att se in i framtiden, speciellt efter att nu ha läst Daniel Kahnemans bok. Man tenderar lätt att extrapolera in i framtiden, även om snarare det motsatta händer via "mean reversion". Därför köper jag inte dyra "kvalitetsbolag" som H&M och skippar att förutsäga långsiktiga trender som att ABB kommer att vinna på framtidens automatisering. 
  • Det finns väldigt mycket forskning som säger att marknader inte är effektiva, men om vi människor försöker så är dem det. Därför följer jag modeller av mekaniska strategier som investerar åt mig som utnyttjar denna ineffektivitet.

 

Det finns många fler anledningar men istället för att skriva om vad jag inte gör så skriver jag istället om vad gör.  

Så min investeringsfilosofi är helt enkelt använda ett antal beprövade strategier och låta dessa göra jobbet. Dessa i sig är inte så komplicerade men det kan vara svårt att få en överblick. Jag delar upp innehavet lika i tre portföljer: Enkla fondportföljen, Enkla aktieportföljen och Aktiva aktieportföljen. Det innebär att jag delar innehavet lika mellan att investera i indexfonder, mekanisk aktiestrategi och att själv investera innehavet. Här kommer en liten genomgång av dessa.

 

Enkla fondportföljen

Detta är min gamla indexportfölj som allt mitt långsiktiga sparande startade med. Denna portfölj investerar i indexfonder och utnyttjar marknaders tröghet. Detta innebär att helt enkelt varje månad byta till den indexfond av sverigefond, globalfond och räntefond som gått upp mest det senaste året. Den är som en bas i mitt sparande då den gett en bra avkastning men inte så mycket volatilitet. Total avkastning under testperioden 1974-2013 i USA är 17,43 % per år, standardavvikelsen 12,64 %, sharpekvot på 0,87 och maximal nedgång -22,72 %. Den är simpel och bygger intressant nog på ganska mycket forskning om finansmarknader.

 

Enkla aktieportföljen

I enkla aktieportföljen tillämpar jag en mekaniska strategi. Denna investerar efter EBIT/EV + momentum, en liknande variant av Magic formula. Två aktier köps varje månad efter formeln och byts ut efter ett år. Denna strategin har i USA gett avkastningen på 20,81 % per år, standardavvikelsen 18,48 %, sharpekvoten 0,86 och maximal nedgång -54,5 %. Denna är alltså mer riskfylld än enkla fondportföljen men har gett en högre avkastning. Tidigare har jag tillämpat en marknadstajmande strategi på denna men efter att ha läst på t.ex. AlphaArchitect efter gårdagens inlägg så misstänker jag att den kan dra ner avkastningen. Som oftast med investeringar är enkelhet bäst och därför funderar jag på att helt enkelt skippa detta. Jag hade en mailkonversation med en läsare här på bloggen där vi kom fram till att bäst är nästan att logga in en gång per år i depån och annars glömma bort den.

 

Aktiva portföljen

I min aktiva portfölj har jag fria tyglar att göra vad jag vill. Här kan jag vara "market genius" och fördela investeringarna över konjunkturen eller efter momentum. Som jag skrev tidigare så försöker jag köpa bra och billiga bolag i denna portfölj. Portföljen ska också få mig att förstå mig själv bättre som investerare. Detta kanske blir en portfölj med stabila bolag som jag håller för evigt, men just i dagsläget har det gått bra med det jag gjort. Denna portfölj är mer till för utveckling och kommer bli den jag skriver mer om här på bloggen.

 

Så framöver kommer ca 1/3-del vara fördelad i varje portfölj. Hittills i år så har jag själv lyckats bäst att förvalta mina pengar med en uppgång på ca 20 %, medan fondportföljen gått som index och den mekaniska strategin gått något sämre. Det ska bli intressant att se nu nästa halvår vem som det går bäst för.

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar