Investerarfysikern
Likes
734
Antal inlägg
1308
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed
30 augusti 2015

Omallokering i de kvantitativa portföljerna

Som jag skrivit tidigare här på bloggen har jag blivit övertygad att man bör ha flera kvantitativa strategier, då de presterar olika under olika år. Det passade också mig bra då jag hade riktigt svårt att välja vilken strategi att köra på, därför blir det nu flera. Ett bra exempel på detta hittade jag i denna artikel som testar olika strategier mot olika världens bästa fonder:

http://www.quant-investing.com/blogs/general/2014/05/12/a-simple-ration-...

 

Självklart slog alla dessa strategier fonderna, trots att man räknat med en kostnad på 1,5 % per år för strategin (tror min egen kostnad hamnar på ca 0,5-1 % per år). Däremot presterade strategierna olika bra för olika år, se nedan:

 

 

 

Ni ser hur den kombinerade strategin (gröna) presterar riktigt bra medan de andra stretar åt olika håll. Den kombinerade strategin slog börsen 7 av 10 år, medan de andra slog börsen mellan 4-7 av 10 år. Olika strategier var också olika bra på olika marknader. 

 

Mitt upplägg kommer att vara följande:

 

 • Dela upp innehavet i minst fyra olika portföljer. Omallokera en per kvartal, så att alla byts ut kontinuerligt under ett år. 
 • Ha en relativt jämn fördelning mellan portföljerna. Då de som underpresterat oftast går över till att överprestera så är detta bra. 
 • Inkludera svenska mid och large cap. Nästan alla tester har gjorts främst på företag större än 1,5 miljarder kronor i marknadsvärde, vilket är gränsen för mid cap. I "What works on wall street" är det en lång utläggning om detta som rekommenderas. Dessutom så är spreaden mycket mindre och priset mer dynamiskt.
Jag har kommit fram till 5 olika portföljer att starta med. Dessa är:
 
 • Enkla aktieportföljen vilket är Earnings yield + momentum (EY + mom) som jag beskrivit här på bloggen tidigare. Denna var först min enda strategi och kommer nu gå över till att bli en av dessa fem strategier. 
 • Deep value av Tobias Carlisle vilket är endast låga earnings yield aktier. Helt enkelt: köp de billigaste företagen efter deras intjäningsförmåga. 
 • Magic formula av Joel Greenblatt som innebär en kombination av earnings yield och return on invested capital. Det var strategin som fick mig att bli intresserad av kvantitativ värdeinvestering och Joel Greenblatt är min favoritinvesterare. Det är i för övrigt nog den mest testade strategin och baserar sig på en simpel logik; köp bra och billiga företag. 
 • Value composite one från "What works on wall street". Value comp one är en kombination av P/E, P/S, P/FCF, P/B och EV/EBITDA vilket ganska lätt går att fixa till via screenern på Börsdata. Value comp one slår i testerna i "What works..." varje enskild strategi och har högre win-rate. Det finns en annan strategi, value comp two, som inkluderar shareholder yield (utdelningar + återköp), men denna är för komplicerad för att ta fram. Kompletterar EV/EBIT-strategierna bra då den är ganska annorlunda. 
 • Trending value från "What works on wall street". Detta är Value composite one med momentum. Visade sig gå bättre än den utan momentum, likt EV/EBIT med momentum. 
Totalt sett så är det tre strategier som har EV/EBIT som bas och två som har Value composite one som bas. Det känns som att båda är bra komplement till varandra. Intressant nog hade jag bestämt mig för strategierna ovan innan jag läste testet som jag skrev om i början av detta inlägg. Detta test testar just alla strategier utom Magic formula. Det var extra kul att testet var på just dessa strategier för nu fick jag det bekräftat att de går bra att köra ihop. 
 
Nu kommer jag att dela upp mitt innehav i de kvantitativa portföljerna i fem lika stora portföljer och köpa aktier efter de strategierna ovan. Jag gick igenom det i helgen och la upp fördelningen i detta dokument:
 
 
Momentum portföljerna togs fram efter att först screenat på EV/EBIT eller Value comp one, ta de 20 högst rankade aktierna och sedan välja hälften som gått bäst senaste året. Det var ganska mycket liknande aktier i vissa portföljer, men jag tror spridningen är ganska stor. Efter inköpen på måndag så kommer jag se hur fördelningen blev. Jag tror några enstaka innehav kommer vara mer än 5 % av portföljen, men annars så ligger det under. Totalt tror jag det handlar om runt 30 olika aktier av ca 160 på mid och large cap.
 
Schemat för omallokering kommer att bli följande (slutet av månaden): 
 
 • Februari: Enkla aktieportföljen (EV/EBIT + momentum)
 • Maj: Deep value (EV/EBIT)
 • Augusti: Value comp one och Trending value
 • November: Magic formula
 
Anledningen till att det blev dessa månader är för att då har alla kvartalsrapporter kommit ut. Kollade igenom de som jag tog fram nu och det var fallet. 
 
Det ska bli spännande att se vilken som går bäst. Det blir lite kapplöpning mellan de olika strategierna och man kan löpande se vilken som presterat bäst. Hittills i år så har enkla aktieportföljen och Magic formula slagit index, medan EV/EBIT har underpresterat. Enkla aktieportföljen har slagit index med 9 % sedan starten i februari där överavkastningen blev främst i augusti. Nu går momentum riktigt bra, så det ska bli intressant om vi får se hur det går med en orolig börs framöver. Dessutom ska jag uppdatera momentumportföljen på tisdag, denna har gått 3,4 % bättre än index denna månad.
Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2017 (112)
Nov (9)

Taggar