Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed
8 mars 2016

Råvarurally - den snabba vändningen

Jag har kommit till ett dilemma. Mitt i säljpaniken i början av året så köpte jag ett antal råvarubolag som var riktigt billiga i relation till sina tillgångar. Min investeringshorisont var uppemot på några år sikt, då det kändes som att bolagen kunde överleva och ge en bra avkastning då de värderades relativt lågt. Uppgången kom klart mycket tidigare än jag misstänkt och vi har haft ett ordentligt råvarurally senaste tiden. Detta har gjort att flera av innehaven har rusat 100-150 % pga deras tidiga låga värdering och börjar nu utgöra en signifikant del av portföljen. Återhämtningen kom nästan för snabbt och utifrån läget i resten av världen så kan råvarupriserna mycket väl dyka igen vid ett ändrat marknadsklimat. Därför så funderar jag på vad som är bäst att göra i dagsläget, sitta kvar eller minska positionen.

 

Min regel är att investera i billiga bolag på ett års sikt. Jag har haft denna diskussion om net-nets med andra bloggare om för och nackdelen med att ha en ett års regel för net-nets och tillgångsbolag. Saken är den att när det väl vänder så kan det sticka upp ordentligt. Men åt det motsatta så kan det också vända ner igen.

 

Ett vanligt uttryck är att rida vinnarna och använda deras momentum. Gruvbolagen gick precis över 200-dagars glidande medelvärde och har nästan positiv avkastning på ett halvårs sikt. Utvecklingen är lika den som för guld som också den nu har positivt momentum och fortsätter upp. Båda sektorerna har också lidit 5-åriga bear markets, vilket oftast innebär att vid en passering av 200-dagars glidande medelvärde och en övergång till positivt momentum oftast innebär köpläge. Detta gäller också de individuella aktierna, där t.ex. Century Aluminium Corp är nu upp 50 % på halvårsbasis och korsade nyss 200-dagars glidande medelvärde:

 

 

Detta är också den aktie som gått bäst bland mina gruvbolag och den som i så fall skulle vara mest aktuell att minska. Jag har redan genomfört en minskning av min position en gång för en månad sen, vilket nu i efterhand minskat min avkastning. Däremot så skulle då dessa gruvaktier utgjort alldeles för stor andel av portföljen i dagsläget, vilket gör att det ändå var ett bra beslut förutsatt de risker som finns.

 

Trots att momentum är på aktiernas sida efter en 5-årig bear market så kan vi inte undgå att vi på övriga aktiemarknaden befinner oss i en bear market. Återigen återkommer frågan åt vilket håll gruvbolagen kommer att gå framöver. Zoomar vi ut så har gruvbolag som helhet fortfarande gått ner med -75 % sedan toppen 2011:

 

 

Den senaste uppgången är minimal och ser ut som den första uppgången i en möjlig återhämtning. Så den stora frågan är om det kan komma fortsatta nedgångar framöver eller om det fortsätter uppåt och det bästa är att rida med en uppgång? Minska positionen nu för att öka framöver? Eller har marknaden vänt på riktigt och vi såg en botten nu i januari? Investeringstesen att gruvbolag är riktigt billiga och det är ett köpläge efter en 5-årig bear market håller fortfarande trots denna uppgång och på ett-två års sikt så kan kurserna troligtvis stå klart högre än idag. På sikt är därför en gruvexponering lämplig även om det på kort sikt kan komma ytterligare nedgångar, det viktiga är då att se över sin exponering så den är lämplig. Inte minst märkte man det idag att när stämningen vänder så kan det vända ordentligt och TimkenSteel samt Century Aluminium är ner - 10-20 % hittills idag.

 

Min exponering är ca 25 % i gruvbolag i min aktiva portfölj. Utöver det utgör ca 25 % andra råvarurelaterade innehav men inte lika kopplade till gruvbolag. Detta kan tyckas vara mycket, men detta är min enda råvaruexponering i mitt totala innehav och då aktiva portföljen utgör 20 % av det totala innehavet så är min totala råvaruexponering 10 % varav 5 % i gruvbolag. Utifrån den synvinkeln är exponeringen i dagsläget inte avsevärt stor och en exponering jag är fortsatt trygg med.

 

 

Nu får vi se hur råvaror utvecklar sig framöver. Råvaror som helhet är fortfarande ned för i år och där har det inte skett en större återhämtning. Oljelagrena är fortsatt fulla och priserna kan se ytterligare lows. Kollar vi på tre års sikt så är vi i en klar björnmarknad:

 

 

Gottodix på bloggen Molekylär ekonomi gav en bra replik till min analys i Nordic American Offshore. Han är fortsatt orolig för lägre oljepriser och tycker att det inte är läge än att köpa billiga bolag kopplade till oljepriset. Liknande farhågor har Syding som tidigare tagit position i olja. Själv ser jag köpläge på några års sikt och tror att det går att tjäna pengar vid dippar. Om det nu är rätt att hålla kvar i investeringarna efter klara uppgångar får vi se framöver. Marknadstajming är svårt, det enda man kan utvärdera är om investeringen kan komma ge en bra avkastning på några års sikt, vilket jag fortsatt tror de kan göra. Här är också länkar till andra värdeinvesterare som tror liknande:

 

Meb Faber - Why You Should Ask For Coal (Stocks) In Your Stockings This Holiday Season

Nicholas Bodnar - An overview of the Offshore drilling industry

CSinvesting - Coal’s Sunset/The Capital Cycle; Graham Bangs the Table

 

Sammanfattningsvis kommer jag att sitta kvar på min position i råvaror då jag redan tagit hem vinst en gång och jag har beslutat att hålla positionen i tillgångsbolag i ett år. I efterhand får vi se om det var ett bra beslut, men det förenklar säljbeslutet avsevärt och tvingar en att rida ut stormar även om vi kan komma att se nya lows i råvaror. Om inte annat är det väldigt lärorikt och de beslut jag skulle ta i dagsläget skulle knappt påverka min totala avkastning nämnvärt. Visst smärtar det att se innehaven falla med tiotals procent under enskilda handelsdagar som denna, men på sikt så kan investeringen falla väl ut.

 

EDIT: Valde att minska ner positionerna i råvaruaktierna till orginalpositionerna. Gjorde som sagt detta för en månad sen och har inte ångrat det trots att det fortsatte upp. Vinsten från försäljningen blev ändå så pass stor att jag nu kan ta en lika stor ny position (mitt standardbelopp) i en annan aktie och på så sätt sprida riskerna. Det kan vara fortsatt vettigt att vara investerad mot råvaruaktier framöver, men ansåg att gruvaktierna inte ska utgöra mina största positioner förutsatt risken i dagsläget. Det blir en liten mellanposition där uppsidan är fortsatt stor men nedsidan är begränsad då en del av vinsten är hemtagen. 

 

Taggar (blogg): 
17 december 2015

Guld, olja och tillväxtmarknader

Guld, olja och tillväxtmarknader, vad har detta gemensamt? Jo, de har gått otroligt dåligt de senaste åren och varit "contrarian" satsningar som har skrivits mycket om.

 

MSCI Emerging Markets index har gett en avkastning på -3 % per år de senaste 5 åren jämfört med 10 % per år för MSCI World (i dollar). Det ser inte så ljust ut i de flesta tillväxtmarknaderna idag, då Brasilien och Ryssland har lågkonjunktur och Kina verkar sakta in. I andra tillväxtländer så tuffar det på ganska bra, men inte alls i samma utsträckning som tidigare. Det visar också på den vanliga missuppfattningen att hög BNP-tillväxt ger hög avkastning på börsen. De utvecklade marknaderna har växt mycket långsammare än tillväxtmarknaderna men ändå gett högre avkastning. Jag trodde för 2 år sedan att trenden för tillväxtmarknaderna borde vända, men det visade sig vara klart felaktigt och en investering i MSCI global har gett bättre avkastning. Nu var jag inte länge i min position, så jag förlorade inte mycket på det. Detta visar att oftast så håller trenden håller i sig längre än man tror, så det ska bli intressant att se när det väl vänder.

 

Ett annat contrarian bet som jag gjorde var att köpa guld för några månader sen genom ETF:en SPDR Gold Shares GLD. Positionen är nu ner -6 %. Sedan toppen 2011 så är nu guld ned - 44 %. Jag har läst och hört om folk som tagit guldpositioner sedan år 2013, vilket visade sig vara alldeles för tidigt. Vi är i och för sig endast ner med - 10-20 % sedan dess, men jämfört med t.ex. S&P 500 som är upp 25 % så är det ganska stor skillnad. Det ska bli intressant att se om det är nu själva vändningen sker, men fortfarande så har den inte riktigt skett och det är tidigt att säga. Det kan mycket väl fortsätta ett år till innan marknaderna vänder. Själv har jag varit lite sugen att öka min position men kommer att vänta tills trenden har vänt, då det är svårt att veta vad det "egentliga" värdet bör vara.

 

Samtidigt satsade jag på olja genom att köpa Tethys Oil. Det visade sig bra i det korta perspektivet då BRENT gick upp från 43 USD till 53. Sedan vände det ner igen och oljepriset är ner från ca 50 USD under augusti-oktober till 40 i dagsläget. På bara 1,5 år har oljepriset gått ner med -65 %. Min position i Tethys Oil är däremot positiv och har gått upp med runt 13 % sedan augusti. Återigen ska det bli intressant att se var botten kommer och det visade sig återigen för tidigt att utse botten i augusti-september.

 

Det är intressant hur alla dessa tillgångar fortsätter göra nya lows. Det visar på svårigheten i att göra "contrarian" satsningar och tajma bottnar. Det visar också mycket på vikten av att följa marknaders momentum, då många gånger det som går ner fortsätter att gå ner och vice versa. Det kan också ta extremt lång tid innan priset vänder och det fortsätter upp. Guld genomgick samma nedgång som olja under 2012-2013 och har sedan dess fortsatt att gå ner i 2 år till. Det kan mycket väl vara så för olja framöver, trots att det mycket väl kan uppstå översålda situationer så som den i augusti.

 

Däremot tror jag att det är i lägen som dessa, efter fleråriga nedgångar i guld och råvarupriser som man kan fynda. Jag har nu en position i guld genom GLD på ca 4 % av min huvudportfölj, något jag avvaktar med att öka i det närmaste taget. Jag har också en del aktier i Tethys Oil, men en stor del av dessa är via de kvantitativa portföljerna och något som jag snarare ser som en aktieinvestering. Jag har börjat att ta en liten positon i ETF:en iShares S&P GSCI Commodity (GSG) som investerar i alla råvaror men där olja är uppemot 80 % av ETF:en. Detta för att få en bred exponering mot alla råvaror som nu tagit stryk då det känns som det börjar bli ett översålt läge plus som något att komplettera min GLD positon med. Totalt är målet att ha mellan runt 5 % av portföljen i råvaror och guld för att komplettera mitt aktie och ränteinnehav. Notera att detta är ganska riskfyllda chansningar och råvarumarknaden kan fortsätta ner i flera år till. Men när råvaruindex inte har varit så här lågt sen 90-talet så kan man inte låta bli att ta en position, se grafen nedan. 

 

 

Angående tillväxtmarknader så har jag funderat på att ta en position, men ser inte riktigt en anledning i det jämfört med placera pengarna i kvantitativa strategier och dual momentum. Detsamma gällande de aktie-ETF:er som investerar i guld och råvaror, de har alldeles för hög korrelation med aktieindex för att ha det som ett komplement till aktier i övrigt. Samma där går jag hellre på kvantitativa strategier.

 

Hur ser ni på guld, olja och tillväxtmarknader? Något som är värt att satsa på?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar