Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed
8 februari

Global trendföljning med svenska ETF:er

Idag publicerade jag ett längre backtest på en global trendföljande strategi med svenska ETF:er på Börslabbet. Studien finns att läsa i sin helhet här (premium). Jag tänkte här kortfattat dela med mig av mina resultat till bloggens läsare som inte är medlemmar på Börslabbet och är lite nyfikna på strategin och vad den innebär.

 

Den stora anledningen till att ta fram strategin är på grund av att det blev förbud att köpa amerikanska ETF:er nu med nya Mifid-regelverket vid årsskiftet. Det innebär att vi nu behöver rikta in sig på vad som erbjuds här i Sverige och de marknader som man kan komma åt här. Då det inte finns riktigt test ur svenskt perspektiv på liknande strategier har jag genomgående undersökt en sådan strategi som ska vara enkel och implementera. Jag har arbetat med att ta fram strategin sen årsskiftet och det är kul att äntligen få dela med mig av resultaten. 

 

Studien utgår från tester på data för följande index och tillgångar; Sverige, USA, Europa, Japan, Pacific ex Japan, Guld och Obligationer. Alla går att komma åt via olika svenska ETF:er och har månadsdata från 1970. Nedan visas resultatet för denna strategi under perioden 1970-2017. Topp 1-3 innebär att man håller de tillgångar som rankas högst på 3, 6 och 12-månaders momentum och innehaven uppdateras varje månad. Som syns har alla alternativ gett hög avkastning till lägre risk än index. I testet på Börslabbet går jag också bland annat igenom hur det skulle varit att ha flera tillgångar och resultat för olika momentumperioder. 

 

 

Nedan visas avkastningen för strategin som håller topp 2 tillgångar varje månad (notera logaritmisk skala). 

 

 

Resultaten är mycket liknande de som många andra sett för globalt trendföljande strategier/taktiskt tillgångsallokering och mycket i likhet med exempelvis Meb Fabers resultat, vilket gör att testets avkastning inte är så förvånande. Nu har man lite svart på vitt att en trendföljande strategi enkelt går att implementera också här i Sverige med svenska ETF:er.

 

Själv kommer jag att gå över till denna strategi med mitt eget sparande som tidigare var i ETF:en GMOM. Notera också att alla resultat ovan är i SEK så man slipper den extra dollarrisk som många var oroliga över med GMOM. På Börslabbet finns nu också trendverktyg för de som vill enkelt följa strategin och i den fulla studien går jag igenom mer om implementering och implementeringskostnader.

 

Framöver kommer det flera tester tillgångsstrategier på Börslabbet och hur en portfölj bestående av Börslabbets strategier historiskt presterat. Det har blivit en hel del tester och jag håller på för fullt att sammanställa dessa, så det är bara hålla utkik framöver. 

Taggar (blogg): 
4 september 2016

Treenighetsportföljen aka The Trinity Portfolio

Meb Faber är en återkommande inspirationskälla och han har nu börjat med en podcast där jag snart har lyssnat på alla hans avsnitt. I avsnitt 15, som jag verkligen rekommenderar, pratar han om en portfölj som bygger på tre grundläggande byggstenar, Treenighetsportföljen aka The Trinity Portfolio (avsnittet finns här, och för den som inte vill lyssna finns allt summerat i artikel-form här). Grundstenarna är att dels ha en global exponering, dels ha en tilt mot värde och momentum, och dels använda en trendföljande strategi för de tillgångar man är investerad i. Alla dessa delar har jag skrivit en hel del om här på bloggen och är saker jag inkluderat i min egen portfölj.

 

I avsnittet pratar Meb om det viktiga i att investera globalt och att genom att efterlikna all världens tillgångar, bestående av aktier, obligationer, guld, fastigheter och råvaror över hela världen, kan få en bra avkastning till lägre risk än en simpel portfölj med aktier och obligationer, så som 60/40-portföljen. Portföljen kallas Global Asset Allocation och visas i tabellen nedan, där man ser att både Sharpe kvoten och maximal nedgång är lägre än för portföljerna med aktier och obligationer.

 

Som läsare av denna blogg vet, så kan man använda värde och momentum för att få bättre avkastning i olika marknader. I den andra delen av podcasten berättar han om att med en tilt i världsportföljen mot dessa faktorer så kan man öka avkastningen med några procentenheter. Just denna approach används i ETF:en GAA, som endast har en avgift på 0,3 % och med en tilt mot värde och momentum. Portföljen kallas Global Asset Allocation Plus och visas nedan.

 

I den tredje delen av podcasten, berättar Meb om hur man kan öka avkastningen genom att använda en trendföljande komponent. Den innebär helt enkelt att köpa de tillgångar i Global Asset Allocation Plus som är i topp 50 % efter prisuppgång/momentum och befinner sig över MA200, mycket likt aggressiv global taktiskt tillgångsallokering jag skrivit om tidigare här på bloggen. Det skulle gett både en högre avkastning och lägre nedgångar än för världsportföljen plus. Det är ganska likt den approach som används i ETF:en GMOM som de har och nedan visas resultaten.

 

 

Allt som allt så har global trend gett bäst resultat. Trots det så rekommenderar inte Meb att använda endast global trend, just därför att den inte alltid går bättre än vanlig köp-och-behåll. Nedan visas skillnaden när global trend går bättre än världsportföljen plus:

 

 

På samma sätt som att värde och momentum är bra faktorer att kombinera, eftersom de presterar olika i olika perioder, så är trendföljande portföljer och köp-och-behåll bra att kombinera. Inte minst har man märkt det senaste tiden då en trendportfölj har haft en av de största nedgångarna sedan år 2000. Nedan visas utvecklingen för Fabers globala tillgångsallokering som investerar i topp 3 tillgångar efter momentum och som jag implementerat senaste året (data från Extradasch):

 

 

Så att kombinera trendföljande strategier med köp-och-behåll tenderar att vara bra i längden, speciellt då vissa aktiestrategier har gett en bra avkastning på närmare 20 % per år.

 

Det finns ett problem med trendföljande strategier däremot, och det är den aktivitet som krävs av dessa. Oftast kräver trendföljande strategier att man ska se över kontot och signalerna i slutet av varje månad, vilket kan vara drygt att göra. Det har jag märkt det senaste året då jag haft en mer aktiv variant av en taktisk portfölj. Man vill oftast handla tillgångarna samma dag och samma tid som man får signalerna, vilket många gånger kan krocka med andra planer. I sommar på semestern missade jag att handla vid utsatt tid och när jag insåg det någon dag senare hade priserna ändrat sig så jag förlorade ca 0,5-1 % vilket alltid är surt. Utöver det har det totalt kostat mig 1 % av kapitalet i courtage, en avgift man gärna vill minimera.

 

Av dessa anledningar har jag tagit valet denna månad att låta Meb Fabers Cambria Investment Management sköta det åt mig. Deras ETF GMOM tar en avgift på 0,59 % för att växla mellan de olika ETF:erna, plus att de också investerar i sina egna ETF:er med en värde och momentum tilt. Jag insåg att min avkastning har följt deras avkastning ganska nära och den i grafen från Extradash ovan. Det får också bort mig själv ur ekvationen och tar bort stressfaktorn att se över signalerna och handla dessa vid en viss tidpunkt varje månad. Billigare och bättre helt enkelt.

 

Jag kollade också på GAA, men anser att man kan göra bättre själv med kvantitativa portföljer. Dessa kräver inte på samma sätt att man kollar varje månad, plus att det är mycket roligare med att köpa billiga aktier än att köpa tillgångar efter en trend. Visst är dessa mer riskfyllda än GAA, men med ett högt nettosparande i relation mot totala kapitalet är det inte så farligt att ta på sig mer risk. Den trendföljande delen finns alltid som en bra buffert på mellanlång sikt, så om man är beredd på nedgångar i aktieportföljerna bör det inte skada.

 

Oavsett är konceptet med Trinity portfolio riktigt starkt och jag rekommenderar verkligen att lyssna på podcasten eller läsa artikeln. Utöver det har Meb Faber sammanställt alla sina populära artiklar på en och samma sida, alla riktigt läsvärda, och nyligen la han upp en riktigt bra sammanställning till verktyg för taktisk tillgångsallokering/trendföljning.

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar