PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Ålderskrisande är fånigt

 

Jag är anmärkningsvärt gammal för att blogga, så tycker jag själv. Men sinnet mitt är av ungdomlig natur och jag har inte lyckats så väl med att växa upp. Att leka är roligt och det ska man inte glömma bort att göra. Fast numera finns det ju damer över de hundra som bloggar så det finns inget anmärkningsvärt i att en fyrtionioåring gör det.

 

Ålderskris har jag aldrig haft. Det är rätt löjligt att lyssna på de som krisar vid trettio eller fyrtio, ska skaffa båge och helskägg eller förverkliga sig själva. Varje ålder har sin bedårande tid och tjusning. Jag är ganska rörande överens med mig själv att jag inte vill backa tillbaka bandet. Just nu är jag den bästa versionen av mig själv, minsann.

 

Jag är inte minst klokare nu än förr. Jag har lärt mig saker - ofta den hårda vägen - som inte går att läsa i böcker eller supa in på en föreläsning. Jag känner mina styrkor och har en avslappad inställning till mina många svagheter. Jag väljer själv med trygghet, både vänner och släkt. Alla de gånger jag fallit ned och rest mig igen, de har format mig till den jag är idag. Erfarenhet är alltid underskattad och jag är ödmjuk inför den.

 

Jag har över tid lärt mig att hantera pengar. En jämförelse kan vara att en lam person lär sig att gå - det ter sig omöjligt och kanske är det. Men ett idogt arbete, ett prövande och lärande kan ibland ge oväntade resultat.

 

Jag själv om sambo Penning, sedermera hustru, hade ingen koll på då få slantar vi hade i yngre år. Ingen budget, ingen kassabok och vi sköt från höften. Sägas ska att min fru är i grunden duktig med att hushålla slantar men det har alltid gjorts utan karta och kompass.

 

När jag började att budgetera istället för att enbart föra kassabok så blev vårt finansiella liv enklare, tydligare och ekonomiskt bättre. Verktyget vi använder - You Need A Budget - kräver av oss att bokföra varje krona men är samtidigt förlåtande kring övertrasseringar eller plötsliga och oväntade kostnader. Vi har numera koll och kontroll. Det finns inga pengar som surrar runt därute i vår ekonomi som vi inte vet något om. Och det är rogivande.

 

Men det som jag vet bättre idag än någonsin är vikten av att leva. Här och nu. För det finns inget sen. Att bara spara utan mål är därför också utan mening. Och att bara spara för en osäker framtid är rent av korkat.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Egon Investor's picture
19
70
3
0
Egon Investor

Jag  håller med och skulle inte heller vilja backa bandet, annat än till vissa fantastiska ögonblick, men det kommer säkert nya sådana framöver också!

Det där med att "bara spara för en osäker framtid är rent av korkat" håller jag nog inte riktigt med om. Genom att skaffa sig en ordentlig buffert anser jag att man i många fall kan undvika just en osäker framtid (åtminstone ekonomiskt). Å andra sidan vet ingen av oss när vår tid på planeten är kommen, men samtidigt som jag försöker leva i nuet tänker jag också framåt vad gäller hälsa, ekonomi och så vidare.

(Jag är också en "gammal" bloggare...)

Mvh

Egon

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Egon Investor, att 'bara' spara är korkat. :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar