PerPenning
Likes
252
Antal inlägg
604
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Öka din sparkvot

 

Månaden närmar sig sitt slut. Just idag sägs det vara årets fattigaste dag. Det är ingen myt - en av fem svenskar har svårt att få lönen att räcka till nästa utbetalning i januari visar en undersökning. Men imorgon, när lönen dimper in, är konsumtionståget säkert igång igen.

 

Detta bekymrar inte sparare, som mig, som istället planerar för månadens sparande. I familjen Pennings kort ligger ett mål på 52 procents sparkvot av våra nettointäkter. Här ingår kort- och långsiktigt sparande men även amorteringar. 

 

Hur kan man spara över hälften av sin lön? Det finns ett enkelt svar: se till att tjäna tillräckligt mycket. Att spara mycket vid en hög inkomst är inte direkt en bedrift. Därför är också begreppet sparkvot i sig ointressant. Istället bör det vara ändamålen som ska få styra: vad vill jag med mina pengar? Utan morot ingen motivation.

 

Att bli en duktig sparare kan vara mycket enkelt - om du börjar tidigt och då du har en blygsam inkomst. Låt oss säga att jag hade börjat - jag var dessvärre inte så sparbegåvad i unga dagar - när jag fick mitt första jobb. Jag hade utan problem kunnat spara tio procent från start. Lönen jag hade låg på ungefär 6 800 kronor efter skatt och året var 1986.

 

 

Hade jag därifrån avsatt ytterligare hälften av varje lönejustering hade jag idag legat på just 52 procent. Dessutom hade jag haft 3,5 miljoner kronor på kontot även utan ränta. Det har jag inte. Men varje tonåring därute skulle kunna göra denna resa och ändå inte försaka så mycket.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Ha, ha fantastisk bild där med råttfällan. Det är nog rätt många svenskar som känner igen sig i den, tyvärr. För de flesta tycks ännu förlita sig nog på att staten tar han om oss på äldre dagar, vilket knappast lär bli fallet givet nuläget, även om politikerna inte vågar säga det tydligt så att alla begriper. Visst är det en otrolig nytta i att komma igång med sparande tidigt! Men, även om du kommer igång lite senare så finns det stora möjligheter till att uppnå stora mål.   

Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

PerPenning's picture
252
604
53
0
PerPenning

Tack Investeraren, det finns, som du skriver, möjligheter för alla. I mitt fall krävs dock högre avsättningar med tanke på mina femtio plus.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (19)

Taggar