PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Aldrig nöjd

 

Jag lyssnade på podden På riktigt med de båda gamla Lyxfällanrävarna Charlie och Mathias där Jan Bolmeson från ekonomibloggen Rika Tillsammans gästade. Ja, jag var faktiskt med på ett litet hörn. Podden har haft en lite svajig resa rent kvalitetsmässigt men så är ju också radiomedia lite annorlunda jämfört med TV. Tycker dock att de börjar bemästra det riktigt väl nu.

 

En som kan tala på ett sätt som fungerar väl i poddvärlden är dock Jan Bolmeson som med ett lite sävligt och eftertänksamt framförande gör att man inte missar budskapet. Det finns de som inte gillar Jan utan ser honom som en krängare av träd i Afrika och en säljare av Balansekonomikurser - något som är ganska orättvist. På Jans blogg finns det oerhört mycket av värde att läsa och förkovra sig i. Han är trots sina kvaliteter som sakkunnig inom ekonomi både ödmjuk och tycks drivas av en vilja att hjälpa andra - inte tjäna pengar på dem.

 

Mitt problem med Charlie och Mathias är mina egna tillkortakommanden. De har kommit så långt, de har förmögenheter, är kloka med både sparande och konsumtion - vilket gör mig så frustrerad och irriterad. Jag undrar därför hur många av poddens lyssnare som känner liknande irrationella strömningar i sinnet? Jag är ju inte sämst i klassen kring privatekonomi men likväl långt efter dessa herrar. Så hur känner en lyssnare som fortfarande står där i startblocken, kanske femtio år gammal och utan medel och mening? Jag inbillar mig att det känns helt hopplöst.

 

För podden På riktigt drivs ju av två personer som få kan relatera till. Charlie och Mathias är inte representativa - de tillhör eliten, något som inte helt sällan hörs mellan raderna, framförallt från Mathias med en viss präktighet. Jag tror inte att speciellt många ser sig ha eller kunna skaffa sig förmågan att göra deras resa. Detta är i sig problemet - att folkbilda är bra men det blir lite härsket när experterna som aldrig misslyckats gör det. Eller har de tabbat sig någon gång? Berätta om det i så fall så lite mänsklighet skönjas.

 

Jan Bolmeson är däremot öppenhjärtlig och berättar om sina misstag, sin bakgrund och varför han agerar som han gör. Sådant berör och sådant kommer man ihåg. Och eftersom jag är en person som saknar disciplin, tillräcklig långsiktighet och dessutom har en shoppinggen så behöver jag höra mer av den varan - jag behöver se allvaret i medelsvenssons privatekonomiska verklighet där så mycket mera vilar på oss enskilda numera jämfört med förr. Vill jag ha en dräglig tillvaro och vill jag ha en pension? Ta då ansvar, herr Penning!

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

På tal om detta så bär våra politiker ett oerhört stort ansvar för att alla barn inte ges möjligheten att tidigt få så viktiga ekonomiska insikter med sig från skolan. Jag inbillar mig att det ämnet tom hade kunnat på fart på vissa att bli entreprenörer istället för kriminella, om energin helt enkelt kanaliserades rätt.  Sedan det här med all diillusion i förorten, just att tro på sig själv och allt det där. Varför saknas psykologisk drillning helt i skolan, detta med hur man når mål? På tal om poddar, så lägger jag betydligt hellre min begränsade tid på att agera så att jag själv når dit jag ska. 

Mvh  https://investera-pengar.blogspot.se/

Egon Investor's picture
19
70
3
0
Egon Investor

Tack för tips! Jag tog mig tid att lyssna på podcasten du rekommenderade och fann den mycket intressant.

Mvh

Egon

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack Investeraren, senast idag fick jag en fråga om det var bra att låna till fonder. Häpp! Poddar är bra, kan ge många bra tankar och idéer - och inte bara finans utan livet i stort.

Tack Egon, de har en del guldkorn. :)

Anonymous's picture
Ett fattigt landskap (ej registrerad)

Vettigt skrivet. Exakt det du poängterar skapar frustration hos mig då och då. I ekonomiska blogg/pod-världen är det bara de som redan har kommit otroligt långt som hörs och syns. Jag tror att det är många som skulle vilja skapa sig en bättre ekonomisk tillvaro men som kanske inte får rätt motivation av detta. Det är inte svårt att räkna ut att det bästa tipset är att börja spara tidigt - men om man inte har gjort det så är det ju svårt att påverka i efterhand. Precis som med viktnedgång så vet ju de flesta att man behöver spendera mindre och spara mer. Men det är ju inte förståelsen för det som brister, utan snarare hur man kan skapa nya vanor eller sätta mål som hjälper en att komma framåt.

www.ettfattigtlandskap.com

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack, Ett fattigt landskap, en replik exakt på pricken. Jag kan själv inte identifiera mig med många av de ekonomipoddar jag lyssnar på. Det är intressanta och ger insikter men inte några påtagliga känslomässiga förankringar då programledarna är helt annorlunda personligheter - ja, i många fall rent ut sagt trista, präktiga och träiga.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar