PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Amortera är inte lönt

 

Att betala av på sina bolån faller alltmer i glömska. Varför amorterar vi mindre och mindre och ibland inte alls? 

 

Intressant är att det inte är fullständigt uppenbart för alla att amortering inte är en boendekostnad utan avbetalning på ett lån som genererar en räntekostnad - därmed att likna vid ett sparande. Amortering kallas också ibland för svenskarnas bortglömda sparform. Amortering är också, enligt mig, den mest trygga sparformen. Räntan, däremot, är en ren kostnad.

 

Att det inte skulle vara lönt att amortera ser jag som ett svepskäl. Måhända att det kanske är trist eller omotiverande att betala av på sina bolån - men det är en sparform med garanterad avkastning. 

 

Att vara skuldfri alternativt att ganska omedelbart kunna göra sig skuldfri är nog en av de skönaste känslorna efter att ha varit skuldsatt under lång tid. Därför är också skuldfrihet ett av min familjs delmål. Att stirra sig blind på att lånen är så stora är fel väg. Bäckar små, ni vet.

 

Boräntor ska alltid betalas, oavsett om de är 1,5% eller 5%. Amorteringen blir ett stabilt, om än lite långsamt sätt, att bygga upp en krockkudde mot just kommande högre räntor. 

 

Ta familjen Penning som exempel. Vi flyttade till vårt hus 2011 och lånade en hel del pengar. Efter 1 år amorteringsfritt - för att få kontroll på budgeten - började vi amortera. Idag så har vi nu amorterat bort nästan sju procent av lånen och varje månad betar av ytterligare en bit. Sju procent kan tyckas vara lite men se på illustrationen ovan - det är en rejäl bit av tårtan. 

 

Det har inte gjort ont att amortera och det har inte krävt något av oss i form av investeringsproblematik eller sparfunderingar - att betala av lån är så enkelt det bara kan bli. Och för varje månad som passerar kan vi lägga en liten slant ytterligare till aktiesparandet.

Taggar (blogg): 
Projectedflow's picture
101
97
30
0
Projectedflow

Bra inlägg Per!

Det är något alldeles speciellt att månad för månad se sparandet växa och skulderna minska. Jag kan se att min lediga tid ökar för varje krona som åker in på ett konto.

• Tryggheten ökar

• Friheten ökar

• Flexibiliteten ökar

• Självdiciplinen ökar

• Fokuset på materiella (kortsiktiga) glädjen minskar

FrisomFan's picture
14
20
6
0
FrisomFan

Jag amorterar stenhårt, köpte villan jag bor i nu för 3-4 år sedan och om ca 7 år är jag skuldfri :)

Visst känns det trist ibland att amorera så hårt, ibland känner man att man vill ha en finare bil eller flottare kök osv.. men är säker på att jag gör rätt och som  jag säger till min fru ibland - Du kommer att tacka mig i framtiden :)

buylater's picture
18
15
9
0
buylater

Håller helt med dig Per.

Oavsett hur man har det ekonomiskt så är en utgift något man ska försöka få ner eller få bort helt och hållet. 

Amorterar lite själv men det kommer att ta lång tid, men med tiden så minskar iaf räntorna på det amorterade lånet och dessa pengar kan sättas in i pengamaskinen så kan tillgångarna öka. 

Brottas lite med tanken och amortera de pengar jag sätter undan till Pengamaskinen varje månad så avbetalningen går fortare eller låta mitt sparande ligga kvar som det ligger i dagsläget.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar