PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Att vara överskuldsatt

 

Jag blir alltmer intresserad av pensionen. Det är säkert ett ålderstecken. Jag är trots allt närmre den för varje dag och exakt hur och när den ska infalla funderar jag på ganska ofta. Blir det vid sextio? Eller senare? Jag har svårt att se att det blir tidigare än så.

 

I dagarna sätts det in pengar på våra fiktiva pensionskonton. 16 procent av pensionsgrundande inkomst så som inkomstpension och ytterligare 2,5 procent till premiepensionen. Tjänstepension, den betalas månatligen så den finns inte med här. Det kan vara läge att göra en översikt av sina val i premiepensionen kring helgerna om man inte gjort det tidigare.

 

Det är en fin liten pott som placeras på premiepensionskontot. För egen del placerar jag en större del i AP7 aktiefond, den så kallade Såfan eller soffliggarfonden. Det är inget dåligt alternativ alls med 22 procents tillväxt per år de senaste 5 åren. Avgiften är mycket låg dessutom med 0,11 procent. Jag tycker också att man arbetar bra med att göra etiska val och AP7 utesluter en hel del företag av den anledningen.

 

Lite tid återstår med låga räntor efter dagens riksbanksbesked. Åtminstone ett år till njuter vi den frukten med följsamma boräntor och även räntor på studielån - de båda familjen Penning hukar under. Vi amorterar på i modest takt då varje sådan krona minskar den framtida räntekostnaden. Samtidigt så slår svenskarna nytt rekord i skuldsättning, enligt SCB:s Sparbarometer, med 87 procent av landets BNP - eller 3 600 miljarder kronor.

 

Omkring en kvarts miljon svenskar är långvarigt överskuldsatta - i mer än 5 år - och många av dem får svårt att nå skuldfrihet. Och att vara det är hälsovådligt - ångest, depression, missbruk, sjukdom och självmordstankar finns mer bland hårt skuldsatta människor.

 

Arbetslösa, sjukskrivna, låginkomsttagare, ensamstående och lågutbildade är överrepresenterade bland de överskuldsatta. Att hamna i ekonomisk onåd är inte självklart beroende av slarv eller dumhet. Det kan handla om att en familjemedlem blir arbetslös eller sjukskriven, att ett par går skilda vägar och att den ena har kvar utgifterna för bostaden och barnen, eller att ett försök att starta och driva näringsverksamhet har gått fel med konkurs till följd.

 

Men inte heller sällan beror det på att man lånar för att öka sin konsumtionsförmåga eller för att hänga på i konsumtionshetsen. Utöver det finns det brister och kunskapsluckor kring ekonomi. På följande fråga svarar exempelvis hälften av de tillfrågade fel.

 

  • En bilhandlare erbjuder en begagnad bil för 60 000 kr. Det är två tredjedelar av vad den kostade som ny. Hur mycket kostade bilen som ny? 

 

I framtiden riskerar dessutom fler att drabbas av överskuldsättning. Hushållens omfattande bostadslån innebär att många kan få problem med sin ekonomi om räntorna eller arbetslösheten skulle öka kraftigt - och det i sig kommer att påverka hela samhället.

 

Man kan säga att de som hamnat i detta problematiska läge får skylla sig själva - men det löser inte något. Frågan är snarare hur vi ska få ned antalet överskuldsatta människor?

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Egon Investor's picture
19
70
3
0
Egon Investor

Intressant - som vanligt. Ett första steg tycker jag skulle vara att avskaffa ränteavdraget (på en gång eller stegvis kan man naturligtvis diskutera). Bara signalen att lån inte längre subventioneras av pappa staten tror jag skulle få viss verkan.

Jag äger ju ingen fastighet, så en annan ide vore ju att beskatta vinster vid försäljning med 100% (med avdrag för renoveringar och viss hänsyn till hur länge man bott i objektet). Kanske endast avdrag för fastigheter man faktisk bott i(?).

Mvh

Egon

Anonymous's picture
Investeraren (ej registrerad)

Högre skatt kan tydligen lösa alla probem här i världen, eller var det tvärtom? "Jag äger ju ingen fastighet, så ett sätt är att höja skatten..." Jag älskar dessa "solidariska" människor. Sverige måste införa kunskaper om ekonomi, företagade och entreprenörsskap tidigt i skolan, liksom pskykologiskt mind set. Det skulle lyfta Sverige något så ofantligt. Högre skatter skapar inte välstånd, däremot skapar hårt arbete det.

http://investera-pengar.blogspot.se/

Egon Investor's picture
19
70
3
0
Egon Investor

Investeraren: Om vi har bidrag å ena sidan kan vi väl ha skatter på den andra tycker en annan.

Mitt favoritförslag är dock att vi tar bort alla former av räntebidrag, bostadsbidrag, uppskov etc. och samtidigt inte skattar redan (förmodat) skattade pengar igen. Vissa vinner, andra förlorar och den förhatliga marknaden får råda.

Mvh

Egon

ekonomisk trygghet's picture
211
356
53
0
ekonomisk trygghet

90 000 kr. Ville bara klargöra det för alla som sitter och funderar än på bilhandlarn ;)

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack Egon, ränteavdragen är otidsenliga och har spelat ut sin roll - det är enbart politisk feghet som är orsaken att de finns kvar fortsatt. I sin bästa form behövs inga bidrag alls om man kan leva på sin lön - alltså ett mer flexibelt skattesystem. Skatter på pengar, typ moms, är svårare då de har andra reglerande effekter.

 

Tack Investeraren, högre skatter behöver inte detta land, vi är redan bland de bästa i världen på att beskatta löntagare, inte minst. Det finns ett enormt slöseri av skattemedel - uteffekten av dem är löjligt låg gentemot vad den skulle kunna vara även med höjda löner till polis, sjukvårdspersonal med flera. Det tas så många tokiga beslut av inkompetenta människor. Kanske man skulle bli politiker? Fast det lär inte hjälpa - man är rökt om man inte följer partilinjen. :)

Tack ekonomisk trygghet, du vinner inget pris men du undviker en idiotförklaring. ;)

 

 

Anonymous's picture
Aktie pappa (ej registrerad)

Hej, som vanligt är det utbildning som är lösningen på det mesta! Vi behöver ett ämne i skolan, gärna redan i lågstadiet, som heter vardagsekonomi. Om man kombinerar det med att vi alla hjälper våra barn att planera sin ekonomi väl så är vi en bra bit på vägen. Sen kan skattemedel användas till att hjälpa de som ändå råkar illa ut.

Att höja skatter är inte rätt väg alls enligt mig. Vi bor i ett högskatteland och ändå räcker inte medlen till. Det beror inte på storleken på inkomsterna utan det beror på de höga utgifterna!

http://aktiepappa.blogspot.com/

 

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack Aktiepappa, jag tror mest på volym - att fler bidrar till att ro skutan, det vill säga betalar skatt, inte att de som redan ror ska jobbar hårdare.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar