PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Balans

 

Allt i livet är olika avvägningar och kompromisser. Så är även att arbeta. Inget är kolsvart eller bländande vitt men väl så sammansatt. Du väljer en utbildning utifrån intresse med vetskapen om att lönenivån i arbetslivet sedan är låg. Du väljer jobb baserat på din passion och arbetar sedan för mycket och hårt. Du tjänar bra men tycker det är långtråkigt. Tre påhittade exempel som var och ett kan vara en realitet för ett antal människor. Det finns draglägen och varianter samt otaliga parametrar där även fritid och familj ingår.

 

I arbetslivet har jag, så gott jag kunnat, försökt vara pragmatisk och påläst. I nuläget är jag på en sådan plats i livet där mitt arbete helst ska kunna passa i nedan form:

 

  • inte för lång restid
  • inte för stressigt
  • inte övertid mer än mot kompensation i tid
  • bästa möjliga lön utan personalansvar
  • kul nog - men inte nödvändigtvis euforiskt
  • goda förmåner och möjligheter så som distansarbete
  • tryggt i det hänseendet att firman inte varslar på sikt

 

Ungefär så - det fungerar bra för mig i nuvarande livssituation. Kan jag sedan på olika sätt skatteplanera så gör jag det - svensk skatt är horribelt hög. Läs gärna snålgrisens nöff och frustration. Jag har ju den fördelen (?) i min personlighet att jag inte närs av uppskattning och bekräftelse utan kan tillåta mig att vara mycket rationell i mina beslut.

 

Och ju äldre jag blir desto tråkigare blir jag - jag har tröttnat på shopping och är förnöjsam med det enkla och lilla - helt enkelt jävligt tacksam. Tid är värdefullare än pengar och upplevelser bättre än ting. Hälsa är helt avgörande.

 

När jag var runt 30 eller 35 år gammal saknade jag en referenspunkt till liv och hälsa - livsprojektet innehöll inte att jag skulle vara annorlunda på något sätt som pensionär. Den insikten har jag fått - redan nu som femtio plus har jag krämpor som hämmar mig, ett ansikte som smälter likt vax och inte samma energi. Så vad är jag som 65-åring? Är jag ens vid liv? Insikten att jag bara har nu och några sekunder framåt garanterade är faktiskt allt.

 

Därför finns heller inte en plan som sträcker sig värst långt - det måste finnas en balans mellan att göra nu och att kanske göra sen. Och det handlar inte bara om liv eller död utan också förmåga - vad klara jag av att göra idag men kanske inte senare? Slutligen - vad jag vill göra nu kanske jag inte alls vill göra senare. Passion kan vara kort och bara nu - och den ska jag inte förringa eller pausa.

 

Jag är inte religiös men gillar uttrycket att när människan planerar, då skrattar Gud. Så för egen del blir det färre planer och mer aktion för varje vecka - för tiden är kort och kortare än vad jag tror.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Jag känner igen mig, i det att som 25 åring tänkte jag aldrig på annat än att dåvarande form skulle vara evig... Sedan såg jag anhörigas krämpor, oväntad död mm och då blir perspektivet ett annat. Det gäller att ta vara på den tid man har här på jorden, här och nu. Som ung drömde jag om hur bra livet skulle bli bara jag kunde köpa rolex, porsche och annan skit. Nu har jag insett att jag behöver verkligen inte köpa meningslösa prylar för att imponera på omgivningen. Livet blir enkare med färre prylar. Jag konsumerar hellre upplevelser. 

Mvh  https://investera-pengar.blogspot.se/

Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

Man får inte vara för hård mot sig själv (när man blir äldre och klokare)..... :-)

För mig är det naturligt och självklart att man blir klokare, mer erfaren och mer mogen med åren. Då har man något att jämföra med och har också fåt uppleva mer både i den närmaste familjen och i övriga samhället.

Men mest synd är det om de som åldras utan att få (ta till sig...) den kunskapen och erfarenheten. Då blir det fortfarande drömmar om prylar och snabba vinster som oftast inte uppfylls. Ett ganska sorgligt liv mot slutet med bitterehet och ouppfyllda mål. Ganska vanligt dock bland äldre....

Vi som blir klokare med åren, bör inte bli deppade av att vi gjorde tabbar och dumheter när vi var yngre. Det är en helt naturlig utveckling..... :-). Att lära sig trivas med beslut och erfarenheter är väsentligt för hälsan.

Besser

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack Investeraren, insikten når inte alla har jag dock märkt. Prylar är snuttefiltar för många i min egen ålder (som är femtio plus). Man sätter på sig skygglappar och bara kör på så som alltid förr - tills hjärtinfarkten kommer ikapp en. Nu vet jag inte din ålder men du resonerar klokt - nu är allt vi har. Faktiskt.

Tack Besser, du har så rätt - allt man gjort genom livet har inte alltid blivit så rätt, precis. Nu kan vi ju dock inte rätta i historien men vi kan däremot ändra på saker och ting framgent - i sig en tröst och tillförsikt. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar