PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
626
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Bara bo

 

Att bo är en livsstil - det har jag insett. Det handlar mindre om att ha tak över huvudet och en dräglig tillvaro än att signalera något och att visa upp. För många år av fred, lugn och ro där nu allt som är basala behov tas som helt självklara, då räcker det inte att bara bo.

 

Jag fastnade för ett så kallat hemmareportage jag läste i en lokal skånetidning där en familj stolt visade upp sin nybyggda fina villa. Bilderna är minst sagt betagande. För att vara en tvåbarnsfamilj så syns inte ett spår av att man lever en vardag i detta hus. Allt skiner, blänker, är rent bortom pedanteri och är samtidigt, liksom, dött. Det liknar en möbelkatalog. Inte alls så som det ser ut där människor lever.

 

En tomt på detta område kostade c:a 1,2 miljoner kronor. Bostaden ifråga lär ha kostat minst 3 miljoner att bygga. På infarten står en nyare blank bil. Alla möbler är nya. En mängd saker med så kallad design pryder rummen. Ett nytt hus kräver mycket. Ett nytt hus kräver nya möbler. Ett nytt hus kräver ständig förändring. Ett nytt hus kräver att det byts ut, målas om och ändras - för det handlar inte om att bo utan att ha en livstil.

 

Svensken har ett besynnerligt förhållande till att bo. Vi lägger i snitt en femtedel av vår disponibla inkomst på bostaden vilket i sig inte är konstigt då hemmet är vår viktigaste statussymbol. Vi lånar massor med pengar för att kunna skapa och underhålla denna illusion som den är - enligt mig. Svagheten i att ägna tid, pengar och energi åt att signalera rätt saker är synnerligen.. ..korkat.

 

Svenskarna är besatta av bostäder – var de ligger, hur de ser ut och vad de kostar. Att surfa på bostadssajter är en vanlig hobby. Man drömmer kring de där kittlande bostäderna som är ouppnåeliga. Eller kanske var? Man kan låna mer än någonsin till sina drömmar. Som kanske blir en mardröm när räntorna stiger.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Kastar inte herr Penning sten i glashus nu?

Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Det ligger något i det du säger. Flåga bilar på leasing, flådiga hus, flådiga prylar, och stora lån. Lev din dröm Sverige (Eller mardröm?). Det är så märkligt hur korkad människan är i många avseenden. 

Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Är det förresten någon som känner människor som är märkliga nog att ha ett behov att visa upp sitt hem i en tidning? Jag har alltid undrat vad det är för människor som gör sådana dumheter... Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

PerPenning's picture
254
626
52
0
PerPenning

Tack Kalle56 - nej, det känner jag inte att det är fallet.

Tack Investeraren, bra synpunkter - inte minst det här att visa upp sig och sitt hem. Varför?

Anonymous's picture
Mea (ej registrerad)

Ja , det är en konstig känsla man får idag inför människors "hem". När hemmet har blivit mer som en statussymbol än ett hem. Minns min barndoms blåa skåpluckor, alla grannar hadde likadana, detsamma med tapeterna som var gråa och sextotalsmönstrade. Renoverat fick man vart tjugonde år. Inga 60- tals desigmöbler , det har jag först lärt mig nu att de fanns. Bord med perstorpsplatta var däremot vanligt. Det jag kan nostalgiskt återblicka till varatt vi hälsade på varandra utan att göra studiebesök. Visst kunde folk vara glada över något nytt, men hemmen var inga utställningslokaler.Man umgicks oftare och mer, men enklare.

PerPenning's picture
254
626
52
0
PerPenning

Tack Mea - på pricken. Det var nog mer avslappnat förr i umgänget med varandra. Eller så börjar jag bli gammal och melodramatisk. Som tur är så är alla våra vänner detsamma. :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (33)

Taggar