PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Barnförsäkring eller inte?

 

Att du kan försäkra dig mot det mesta är tveklöst en sanning. Nu senast såg jag en försäkring som skyddade mot högre boräntor. Men vad som inte har en enda sanning, det är hur ett försäkringsskydd bör se ut. Detta är något som är upp till var och en även om jag vill hävda att vissa försäkringar är viktigare än andra. Och däri räknar jag personskyddet i allmänhet men barnförsäkring i synnerhet.

 

Föräldrar med sunda vätskor värderar sina barn högst. Redan innan vår dotter föddes så tecknade vi en så kallad VäntaBarn-försäkring, på den tiden i ett bolag som hette Holmia och numera en del i Trygg Hansa, vilket i sig var viktigt. Väntar man med sin barnförsäkring till efter födelsen och komplikationer uppkommer eller påvisade sjukdomar eller handikapp uppdagas så påverkar det både möjligheten till att kunna försäkra sitt barn och så även premien.

 

Under de första barnaåren var vår dotter krasslig och vi tillbringade många kvällar, nätter och helger på sjukhus, barnakut eller vårdcentral. I flera plan och utan krångel erhöll vi ersättning för besöken vilket vi var tacksamma för - vår oro överskuggade allt annat. En bruten arm lite längre upp i åldern renderade liknande ersättning. Dottern fick senare också en rejäl slant i ersättning för ärret efter operationen.

 

Men detta är småpotatis, det vet jag. Samtidigt så är det en trygghet. För jag vet med mig själv att om något drabbar mina barn så är jag ingen rationell varelse, då är mina tankar och min lekamen hos dem i parti och minut. Den ekonomiska ramen kommer att vara underordnad och något det inte finns tid eller ork att ta i. Det tror jag gäller de flesta föräldrar som älskar sina barn.

 

Argument för att spara in på barnförsäkringen och istället spara samman motsvarande belopp som försäkringen täcker har rests förr, nu senast av Onkel Tom i sin stuga. Jag blir så trött när jag läser dylik dynga - speciellt om den inte målas i en helhetsbild där alla försäkringar och deras kostnader tas med. Jag föredrar hängslen och livrem avseende barnens försäkringsskydd - det innefattar egna försäkringar, försäkringar i skolan och på idrottsplanen och självfallet eget sparande. Det finns inga motsatsförhållanden här. Men jag spyr på att en bloggare sitter och rekommenderar andra att inte välja att försäkra sina barn, det är i hög grad allvarligt. Däremot får han och hans äkta hälft göra sin val och kring sina barn.

 

Folk i gemen försäkrar sina bilar bättre än sina barn. Det finns människor som har barn som utövar ishockey, ridsport och motorcross som inte har försäkrat telningarna. Lösöret är viktigare, åtminstone innan man tar en diskussion - då vaknar de flesta upp och kan se lite annorlunda på saken.

 

För visst vill försäkringsbolagen att vi ska köpa deras skydd och helst inte nyttja dem. Det är ju en produkt för just detta - att helst inte behöva använda dem. De är ett skyddsnät för tråkigheter jag vill slippa i alla avseenden. Jag vill inte att huset brinner ned men har ju en hemförsäkring, inte att bilen krockas men har en bilförsäkring - och inte att mitt barn drabbas av skada eller sjukdom.

 

Vad kostar försäkringar? Och vad skyddar de mot? Detta är en knäckfråga och något man måste sätta sig in i. Inte så sällan får jag samtal från säljare kring försäkringar som vill att jag ska överräcka dem mina premiekostnader och sedan komma med ett billigare alternativ. Jag brukar neka dem då jag har ganska god koll. Jag vet att vi kan få lägre premier genom att byta försäkringsbolag men jag vill inte. Vi har Trygg Hansa sedan årtionden tillbaka och de säljer mig kvalitetsprodukter och vi har en mycket god erfarenhet av dem - så varför byta?

 

Dessutom ska man aldrig, aldrig byta sina barnförsäkringar eller ens fundera på att säga upp dem för att för en stund spara pengar. Ångerrätten är synnerligen reserverad. Eventuella handikapp och annat kommer att vägas in vid ett nytecknande eller vid en flytt till annat bolag. Jag känner en familj som gjorde detta misstag med flera ADHD-diagnoser bland barnen. Jag känner en annan familj som sa upp sin barnförsäkring, sonen drabbades av cancer och allt föll samman - livet, förmågan att arbeta och privatekonomin.

 

Vi betalar 135 kronor per månad och barn i försäkring. Vi tar aldrig bort dem. Vår bilar kostar mer i försäkring, så även hemförsäkringen. 135 kronor i månaden räcker inte ens till två uteluncher. Jag kan hitta minst hundra besparingar att göra som täcker försäkringskostnaden flerfaldigt. 

 

Argument för att barnförsäkringar i de flesta fall inte behövs är cyniskt och rationellt kallt. Det är inte de flesta fall som är målgruppen utan de som drabbas av det värst tänkbara. Empatiförmågan är satt på sparlåga då det faktiskt finns de som läser och och tolkar sådana argument som det rätta valet att göra - kanske om du redan sitter i en ekonomiskt ansträngd verklighet. Själv är jag sparsam med att ge råd till folk. Däremot kan jag säga att vår familjs val är enkelt - vi väljer att försäkra våra barn. Nu och i framtiden.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Henrik (ej registrerad)

Håller med, vi räknar oss som "supersparare" men vi har liv, olycksfall till oss samt barnförsäkring till vårat barn. Det har aldrig varit aktuellt att spara in på detta. Det kostar 200 kr/månad.

nonhosonno's picture
8
14
0
0
nonhosonno

Ja Trygg Hansas VäntaBarn är nog den bästa på marknaden, vi själva har medlemsbarn som tecknades vid födseln och den skall vara god 2:a vad jag fått till mig. Byta skall man inte göra för då blir det med massa förbehåll beroende på barnens sjukdomsbild. Barnförsäkring är en billig försäkran mot tråkigheter tycker jag och skall inte tullas på!

Anonymous's picture
Storugglan (ej registrerad)

Per, tack för ditt blogginlägg som jag nu läst!

Eftersom jag väl får anses vara upphovet till detta blogginlägg (via en förhoppningsfull uppmaning i kommentarsfältet hos Onkel Tom) delger jag min reaktion även här på bloggen.

Du utlovade ”kostnader kontra försäkringsinnehåll” (http://onkeltomsstuga.se/2016/10/behovs-barnforsakringar/#comment-4579) som skulle underbygga dina argument mot de resonemang för Onkel för fram. Jag hade sett fram emot det. Men tyvärr kan jag inte se att du redovisar några sådana. Jag hoppas att du inser det själv.

Kan du inte göra ett nytt försök (och även skippa ord som ”dynga” om andras resonemang, det blir så trist annars)? Om du däremot inte vill diskutera frågan så är det också helt okej!

Anonymous's picture
KPT (ej registrerad)

Oj, vilken tråkig attityd! Och att du spyr på bloggare som rekommenderar att inte försäkra sina barn. Själv ger du rådet  (fast du själv tycker du har den goda smaken att inte rådgiva dylikt): "Dessutom ska man aldrig, aldrig byta sina barnförsäkringar eller ens fundera på att säga upp dem för att för en stund spara pengar."

I skolan och när barn idrottar är de i allmänhet försäkrade. Och vi lever i Sverige där barnet har rätt till sjukvård och stöd. Därför försäkrar jag inte mina barn. Och är tydligen enligt ditt raljanta resonemang cynisk.

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

KPT, vad är ditt problem?  Jag har inte gett något råd om barnförsäkringens vara eller icke. Kan du inte läsa? Däremot ska man aldrig, aldrig BYTA sin barnförsäkring för att om möjligt sänka sin premie. Lär dig läsa eller knip igen.

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Storugglan, hur jag formulerar mig är min ensak. Onkel Toms största bekymmer anser jag vara att han så som lekman ägnar sig åt rådgivning. Hur han och hans hustru väljer att göra för egen del är självfallet en privatsak.

Kostnader kontra försäkringsinnehåll - vad är det du menar? Jag argumenterar inte ens utan påvisar blott vikten av en dylik försäkring. Du skrev att du ville höra mer om de icke-ekonomiska frågorna men nu känns det som om du letar efter reda siffror vad du sparar eller tjänar beroende av försäkring du väljer? 

Det är ju bara att jämföra bolagens villkor, lyssna och lära av andra och deras erfarenheter av olika bolag och till sist - jämföra premien.

 

 

 

 

Anonymous's picture
Storugglan (ej registrerad)

 ”kostnader kontra försäkringsinnehåll”  var dina egna ord. Jag tror du förstår om du rekapitulerar det du skrev hos Onkel Tom.

Ja visst, du formulerar dig som du vill. Men "dynga" och nu senast, i ditt svar till en av dina läsare:

"vad är ditt problem?"

"Kan du inte läsa"

"Lär dig läsa eller knip igen"

får ju inte andra att vilja läsa vad du skriver eller diskutera med dig. Och det vill du väl ändå?

Vi får ju inte sänka oss till att vara otrevliga mot varandra!

Ekonomiblogg's picture
389
596
81
0
Ekonomiblogg

 

Försäkringar är ju en självklar sak tycker jag.

 

Man kan tänka så här också vad kostar och vad händer om vi inte har en försäkring

gäller alla försäkringar.

 

/Ekonomiblogg

Anonymous's picture
Auktuarien (ej registrerad)

Typiskt att elda upp sig känslomässigt för att det är barn inblandade, men notera att det rör pengar inte barn. Risken att era barn skadas förändras inte, bara era ekonomiska möjligheter att hantera deras eventuella skada, och i Sverige är det verkligen inte största risken.  Det bör inte vara mer kontroversiellt att uppmana folk skippa försäkringar än att avråda dem från att binda räntan.

Går man på den matematiska förväntade avkastningen är alla försäkringar till försäkringsbolagets fördel. Möjligtvis vissa stora gruppförsäkringar ger den försäkrade en fördel beroende på vilket livssituation man är i.  En bra summering återfinns här:

http://www.mrmoneymustache.com/2011/06/02/insurance-a-tax-on-people-who-...

Den viktigaste försäkringen är livsförsäkring eftersom barn och maka kan få rejält svårt att klara sig utan huvudförsörjaren. 

Anonymous's picture
KPT (ej registrerad)

Per, du verkar helt obalanserad och dessutom otrevlig på Trump-nivå. Jag kommer att "knipa igen" eftersom jag fortsättningsvis inte kommer läsa din blogg. Du kan omge dig med ja-sägare istället, lycka till.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar