PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Befrämjad lyx

Det skeva systemet som vi har i vårt land, det som handlar om att bestraffa sparande och belöna belåning, har alltmer börjat ifrågasättas. Varför ska det svenska skattesystemet belastas av så kallade ränteavdrag på bostadsbelåning? Nej, det är märkligt och det är inte lätt att motivera.

Jag känner en familj som varje månad skattejämkar på sina bolån för att få livet att gå runt. Men de är också de enda som jag vet om. Alla andra i min bekantskapskrets och släkt jämkar inte utan ser endast ränteavdraget som ett trevligt konsumtionsutrymme när skatteåterbäringen kommer. Detsamma gäller för familjen Penning - vi lägger hela slanten på semesterresor varje år.

Det är så att endast en fjärdedel av hushållen anser sig beroende av ränteavdragen. Nästan nio av tio väljer att få tillbaka pengarna som skatteåterbäring i efterhand. Bara 12 procent anger att man har månadsvis jämkning vilket innebär att lägre skatt dras från inkomsten varje månad. Men en majoritet menar alltså att de inte alls är beroende av avdraget. Av dessa anger 41 procent att man använder åtminstone en del av pengarna från ränteavdraget till att unna sig lite extra lyx som resor. Många väljer också att spara pengarna medan 20 procent använder pengarna till att amortera på lån.

Dagens låga ränteläge kan göra det enklare att hantera en utfasning av ränteavdragen. Jag anser dock att samtidigt bör beskattningen på sparande i motsvarande grad sänkas. Var och en måste få lov att bli sin egen lyckas smed. Hur ser du på detta?

Investerarfysikern's picture
748
1376
139
0
Investerarfysikern

Håller med dig. Minska eller avskaffa ränteavdrag i utbyte mot att införa ett grundavdrag i kapitalbeskattning, likt den man har i Storbrittanien där kapitalinkomster upp till 50 000 kr eller så inte beskattas.

trader3000's picture
215
216
64
0
trader3000


Håller med er!

zlaskarn's picture
239
360
24
1
zlaskarn

Njuter av avdraget, men tycker också det ska avskaffas.

Bra idé där IF med ett grundavdrag på kapitalinkomst.

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Vi får hoppas att det politiska landskapet kan ge jordmån för en dylik förändring.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar