PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Bilinvestering

 

En stor blogghjälte för mig är Spara Klokt som förutom att vara en duglig privatekonom även är en ärlig sådan. För knappt ett halvår sedan inköpte han en personbil som han nu redovisar den faktiska kostnaden för. Detta är nog ganska unikt - de allra flesta människor som vill ha en ny bil föredrar att inte ägna kostnaden någon betänketid, varken initialt eller därefter. Sådana som jag själv som för kassabok kan självfallet se posterna för tankningar och reparationer men Spara Klokt tittar kostnaden för det faktiska bilägandet. Och det är en bra lärobok om man läser den.

 

I runda slängar har kostnaden för fem månader varit femtiotusen kronor. Intressant är att värdeminskningen varit c:a 18 procent vilket låter helt rimligt. Spara Klokt tittar också på den enligt mig smärtsamma månadskostnaden på runt elvatusen kronor - det är mycket pengar.

 

Häromveckan när jag och familj var i fjällen och åkte skidor förundrades jag, som vanligt, av alla nya, dyra personbilar som andra körde. Många Volvo XC60, BMW och Mercedes. Och det var barnfamiljer där föräldrarna var minst tio år yngre än vad vi är. Jag blir alltid så brydd och får inte ihop ekvationen - vad lägger man egentligen på bil varje månad?

 

De få gånger som en diskussion kring ny bil som någon i bekantskapskretsen stolt införskaffat leder till de ekonomiska aspekterna så blir det snart bortviftande förklaringar. Ofta inleds det med att det är viktigt med säkerheten, att det inte blir några dyra reparationer eller däckbyten och att den är bränslesnål. När jag slagit hål på dessa fiktiva ekonomiska vinster så återstår inte sällan argumentet att man tycker att det är värt det. Värt vaddå? Jo, att betala för kalaset. Fine, säger jag. Var och en har sin fulla rätt att göra hur de önskar. Men att försöka förvandla ett bilköp till en god investering är inte lätt.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Ja, är det något som är värt extremt mycket för ens psykiska välbefinnande och ekonomiska välstånd här i livet, så är det om man förmår att frigöra sig från viljan att imponera på omgivningen med ens ägodelar. Den där penisförlängartävlingen är så sjuk. 

Mvh 

https://investera-pengar.blogspot.se/

Anonymous's picture
David (ej registrerad)

Ni har ju också för nya och dyra bilar Per Penning? Jag kommer ihåg att jag kommenterade på ett av dina inlägg ang. ert bilbyte för en tid sedan. Ett av dina argument för att bilen skulle vara nyare än en viss årsmodell var just säkerhet. Även ni hade nog kunnat sänka er månadskostnad för bil rejält om ni nöjt er med en bil och den säkerhetsutrustning som var monterad i mellanklassbilarna för > 10 år sedan. Jag har inte räknar på det men det hade varit intressant att se en uträkning på vad en bil låt säga årsmodell 2013 kostar per månad kontra årsmodell 2005. Jag är säker på att ni inte väljer för ny bil för att imponera på någon, men kanske ska du inte vara så rädd för att köpa äldre alt. behålla bilen några år till?Underhållskostnaden är mycket rimlig om man ställer det i perspektiv till värdeminskningen på den nyare bilen.

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack David - ja, det kanske vi har? Två 2012:or som inköptes till sammantaget 170 000 kronor. Vad har du för bil? Jag kan inte mecka och vill inte heller. Vi tänkte köra till 25 tusen mil plus på båda vagnarna. Och ja - tro mig - ingen blir impade av våra droskor. :)

Spartacus's picture
160
623
47
0
Spartacus

En ny bil är dyr och oprövad. En gammal är billig och beprövad. Tacka vet jag en gammal Volvo. Motorn håller i en evighet och håller man bara sig ifrån de i söder saltade vägarna så slipper man att rosten tar den underifrån också. Får byta en fjäder då och då dock... ;)

Anonymous's picture
David (ej registrerad)

Jag har kört Saab de sista åren. Nu är jag uppe i årsmodell 2004. Inköpspris för denna var 10k. Lite rost men övrigt fin. Brukar inte bli mer än en dag om året i garaget på reparationer.

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack Spartacus, vilka modeller och årsmodeller rekommenderar du?

Tack David, hur ser du på reservdelstillgången för Saab?

Anonymous's picture
David (ej registrerad)

Har inte varit några problem med att få tag i reservdelar heller. Men är man orolig för det kan man ju tex köpa en gammal Volvo istället. Nu kostar de dock det dubbla i de årsmodeller jag väljer, därför blir det Saab för mig.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar