PerPenning
Likes
259
Antal inlägg
642
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Billigare bil

 

Jag kommer att behöva din hjälp. Men först så ska jag berätta kring bakgrunden. Den handlar om vikten om att placera hundratusentals kronor på uppfarten - för det är där som de helst ska vara, sägs det. De ska synas.

 

Vi är en familj med behov av bil - så är det i stora delar av landet även om våra folkvalda gärna navelskådar storstaden och hänvisar till tunnelbana, tåg eller buss. Det kan däremot inte finnas en fungerande vardag eller helg för flertalet svenskar utan en personbil. Familjen Penning behöver två.

 

Den senast inköpta vagnen var det första någonsin inköpt utan belåning. Den rönte en nedprutad prislapp av runt etthundratusen kronor och ett inbyte av gamla droskan. Det var ett bra köp i många hänseenden - 6 år gammal, niotusen mil på mätaren och i gott skick. Men det viktigaste var att den betalades ur kassa vilket i sig är jobbigt då det syns så tydligt. Köpet gröpte ur kassakistan vilket i sig är trist. Men när man lånar pengar till att köpa en bil mister lätt kostnaden fokus som istället hamnar på det roliga med en ny vagn. Att det är du i din framtid som får ta kostnaden struntar lätt du och här i.

 

Än mer bedrägligt är att låna på bostaden för dylika lån - då försvinner liksom lånet vips av sig själv och in i stora huslånet. Det syns inte att de där pengarna betalade en finfin SUV eller Tesla. Även om vi visserligen inte köpte annat än Volvosar och Passater så ägnade jag och frugan oss åt dessa självbedrägerier - under 16 år fördubblades vårt bostadslån av sådana köp och renoveringar.

 

Sedan köpet av vårt senaste och kanske sista hus år 2011 bestämde vi oss för att aldrig göra så mera. Aldrig låna mer på bostaden. Aldrig låna mer till konsumtionslån. Inte låna mera alls. Vi startade att amortera stadigfast och nådde i månadsskiftet 12 procent av total boendeskulden. Familjen Pennings kassakista stod för bilköpet. Nog nu.

 

Under sommaren har jag letat alternativ till bilbyte numero dos. Vi har tittat på en del men inte nått konsensus. Nu lutar det åt att beslutet är att försöka köra till våren med innevarande droska - för att det är dyrt att byta bil, för att det är tråkigt att betala för den och att det dränerar vägen mot ekonomisk frihet. Imorgon är det besiktning av vagnen och det kan ju påverkar det slutliga beslutet att kunna invänta ytterligare sex månader innan kostnaden kommer är bara en fördel.

 

Jag har vissa kriterier som jag vill förhålla mig till - men vad säger ni? Har ni några förslag på en bra, driftsäker, rostfri bil? Tips emotses. Vad jag däremot säger är:

 

  1. 2011 eller nyare - jag vill ha hyfsat modernt säkerhetstänk och bränsleekonomi i vagnen.
  2. Ingen diesel. Dess framtid ter sig synnerligen osäker.
  3. Minst golfklass - inte en för liten bil. Inte ens femmor i NCAP står emot mer plåt.
  4. Max 10 000 mil. Allt slits för varje mil och där ser jag en bra brytgräns, inte minst på prislappen.

Jag behöver din hjälp. Tack, kära du.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Volvo är driftssäkra och bra bilar. De saknar också statuslooken, så prislappen blir därmed vettig. Tyvärr är dock kostnaden tämligen hög den gång du väl behöver service, du vet Qviberg kräver höga och stadigt ökande kassaflöden från Bilia. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

nonhosonno's picture
8
14
0
0
nonhosonno

Jag förespråkar ju Saab, men blir svårt då ni vill ha 2011 eller nyare :)

Vi har ju privatleasat VW Polo i 2 omgångar, och är nöjda med bilen, den har varit både i Ullared och i Danmark med 2 vuxna och 2 barn, så komforten är helt ok. Ta en titt på syskonen Seat Ibiza och Skoda Fabia, likvärdig konstruktion men lite billigare, tror ni hittar prisvärda alternativ runt 2011-14 års modeller, var dock noga med att serviceboken följts, vissa motoralternativ har haft problem med kamkedjan som fanns under en period.

Anonymous's picture
M (ej registrerad)

Vi har en Skoda Superb, grymt utrymme och kör utan problem, uppe i 15000 mil. Mycket bil för pengarna.

Anonymous's picture
Ingenjören (ej registrerad)

Hej, intressant frågeställning då jag själv också behöver köpa bil pga nytt jobb. Har ungefär följa de kriterier: 1. Ska inte vara nån statuspryl utan försöker endast att tänka praktiskt, säkerhet, ekonomi. 2. Lutar åt japan, typ toyota, honda, nissan etc., då de har överlägsen kvalite, hållbarhet, låg servicekostna enl besiktningsstatistik, mekaniker jag känner och egen erfarenhetd. Lätt att hitta billiga reservdelar på nätet. 3. Nyare än 2010 av samma orsak di själv skrev. 3. Får ha relativt högt miltal om det finns servicehistorik. 15000-20000 mil är ok då det blir billigare i inköp och då jag inte kommer att köra väldigt mycket (familjens andra bil.) En Japan i denna kategori rullar lätt 30-40 tusen mil bara oljebyten är gjorda i tid.

Förövrigt är det egalt om det blir diesel eller bensin. Tror inte att dieselmackarna försvinner inom överskådlig framtid och tror ej att det är värt att spekulera om hur bränsleskattepolitiken blir framöver. Däremot är dieslar vanligtvis driftsäkra och snåla och om många tänker som du kanske det går att hitta billiga sådana? Har tittat på modeller som Toyota Auris/Yaris, Honda Jazz, Mazda 3.

lycka till med bilköpet!

Anonymous's picture
johan.max (ej registrerad)

Har en hyandi i30 kombi .........trevlig.... det var 2 år nybilsgranti kvar när vi köpte den 

tycker man får mycket för pengarna ....

känns mycket större än både golf och skoda fabia....

det är  tredje i30 vi har ........kia ceed är samma platform........

johan

PerPenning's picture
259
642
53
0
PerPenning

Tusen tack för alla tips. :)

Johan, tittade just på en I30 eftersom just Hyundai, Kia och Honda ligger bäst till i Länsförsäkringars motorskadestatistik - de reparationer som är dyrast av alla när det gäller bilar.

eriksjos's picture
4
5
1
0
eriksjos

Vi körde en Kia Ceed SW mellan 2009 och 2016, det blev rätt vettig milkostnad. Vi köpte den ny och körde skapligt mycket. Förvisso en diesel men annars känns Kia vettiga. När den började närma sig 20000 kändes det som om det började hända en del saker så då fick den byta ägare.

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1456
64
0
Fantastiska Far...

Hej Per,

Skulle jag köpa en medelstor bil för familjen så skulle jag åtminstone kolla på Skoda. Vi har haft både en Fabia och en Octavia och varit väldigt nöjda med båda. De har motsvarande kvalitet och motorer som VW och Audi men utan den där onödiga lyxen. Vår Octavia gav vi bort efter 24 000 i stort sett problemfria mil till en släkting som nu kör den vidare utan några problem. 

Själva har vi en VW Caddy då vi har behov av 7 sitsar och skoda har tyvärr inga sånna bilar...

Ekonomiblogg's picture
389
608
81
0
Ekonomiblogg

Jag har en kompis som köpte en ny Toyota yaris för en vec sedan han fick 57,900 kr:- i kampanjrabatt. Han byte i en skoda Fabia 2009 till en ny Toyota yaris.

 

Spana in kampanjer eller läs på om vad de har för priser för Toyota Yaris. Kan du kanske hitta ett klipp.

 
mianto's picture
2
11
7
0
mianto

Volkswagen Golf 1,4 TSI eller Seat Leon 1,4TSI (Samma motor) utan tvekan, riktigt bra och bränslesnål motor.

Vi har själva en Seat Leon 1,4 TSI Experience 2015, riktigt trevlig bil som uppfyller alla önskvärda kriterier, ingen fartraket men det duger gott och väl.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (41)

Taggar