PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Blott ett år

 

Jag vill tillönska dig en god fortsättning. Vi får hoppas på en sådan för i stort sett har året 2016 varit en trist historia världen kring. Att din juletid har varit gynnsam hoppas jag också på. Men nu får det räcka med hopp och övergång till realism.

 

Ute blåser det och regnet flödar. Imorgon ska stormen Urd dra in över Skåneland och det kan bli dramatiskt. Vi lär huka i vår hydda och invänta solen som följer i vindarnas spår. Jullunchen vi planerar kan bli inställd för säkerhets skull. Under tiden så sitter jag i ett varmt och skönt utrymme och går genom årets sista räkningar. Då jag är något av sämst i världen, typ, på att planera just julens inköp så blir också december samt januari dyra månader. Samtidigt har vi en ovanlig och delikat situation där frun är arbetsbefriad med full lön men inte kunnat låta bli att arbeta lite extra hos en kamrat. Inkomstsidan blev därför magiskt bra för årets sista månad.

 

I YNAB, You Need A Budget, har påbörjat planeringen för 2017. Det finns gott om osäkerhetsfaktorer för den ännu men i kort handlar det likväl att försöka korta utgifterna med ett antal procent per post. Jag tänker inte blotta halsen och ens nämna vilka belopp det handlar om, familjen Penning har egentligen sanslösa utgifter.

 

Min paradgren som jag oftast brister i är att använda min tid på ett bättre sätt. 2016 blev det år då jag insett att jag inte ska investera medelst aktier alls. Mycket av min fina uppgång raderades bort i slutet av året och jag hade lika gärna kunnat ha pengarna på ett högräntekonto. På tre års sikt har jag dock presterat betydligt bättre än index men hur mycket det beror på tur och avsaknad av skicklighet, det lämnar jag till historien.

 

2017 blir ett fondinvesteringsår. I huvudsak investerar jag i Spiltans fonder som jag har tilltro till och som är relativt sett billiga. Jag frigör tid för annat, inte minst att jobba, och kan investera månatligen på ett enklare sätt. Spiltans Högräntefond utgör en icke oansenlig del och därutöver är det StabilSverigeGlobalfond Investmentbolag samt Aktiefond Investmentbolag som ingår. Jag ser det här som en mer passiv och defensiv strategi för det kommande året. Dessutom är jag trött på att ständigt läsa om och kring aktier samt följa alla de kanaler där information och desinformation flödar. Jag behöver mer ro och avkoppling.

 

Jag har inte aktier eller investeringar som något fritidsintresse. Inte heller pengar intresserar mig mer än så som ett medel att frigöra tid - den vanliga konsumtionen är blott ett nödvändigt ok på mitt kreatur. Att investera kan ge mer frihet. Amorteringar gör det definitivt. Beloppen för de olika spar- och amorteringsmålen färdigställer jag någon dag in på det nya året. Det kommer ingen krasch under 2017 men riktningen är däremot mer tveksam.

 

Jag är ledig få dagar kring juletid, endast de som jag erhåller gratis. Nästa vecka väntar fyra arbetsdagar före nyår men därefter tar vår familj 3 dagar i ro tillsammans. 3 semesterdagar är många av mina trettio dagar på året. Men så ser det ut tills jag finner andra lösningar. När ska Sverige lagstadga rätt att gå ned i tid? Det är en fråga jag intresserar mig för.

 

Njut av juldagen och annandagen. Gå ned i varv. Låt livet bara vara. Då kommer du bäst till sin rätt.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Egon Investor's picture
19
70
3
0
Egon Investor

Hej herr Penning!

Det var sannerligen ingen liten förändring i investeringsstrategin! 

Jag hade av någon anledning fått för mig att du fann det här med aktier intressant och att det var en hobby du tyckte om. Nåvär, är så inte fallet, förstår jag att du väljer att invesertera i fonder (jag har ju själv en fondportfölj). Jag gillar också vissa av Spiltans fonder. Dock skulle jag i ditt fall inkludera någon kostnadsfri indexfond (båda Avanza och Nordnet erbjuder detta om du nu råkar ha en depå hos någon av dem).

Tack för alla intressanta inlägg under 2016.

Lycka till med investeringarna, de sista arbetsdagarna 2016 och inte minst stormen.

Mvh

Egon

nonhosonno's picture
8
14
0
0
nonhosonno

Ja tiden gäller det att ta tillvara på och använda på bästa sätt, håller med om att aktier tar mycket kraft, funderar själv en hel del över det fram och tillbaks och vad som är bäst.

Använd nu de lediga dagarna till mys med mycket slapp, det gör jag :)

Ha det underbart nu familjen Penning!

Anonymous's picture
Investeraren (ej registrerad)

Det var tråkigt att höra om aktierna, men om du inte trivs med det som hobby så gör du nog rätt i att istället fondspara. Samtidigt kan jag tycka att det är sorgligt att vissa tycks förutsätta att en aktieportfölj kräver ständig uppdatering i realtid, ständiga affärer mm. För så är det sannerligen inte. Har man tex valt en långsiktig strategi (tex utdelningstillväxt), så är det mesta av jobbet gjort när man väl en gång selekterat en mängd bra bolag, sedan kan innehaven ligga där år efter år och dra in pengar (även om resan kanske är tidvis pressande och volatil, men det blir ju saksamma med fonder).  Lycka till med ditt val dock. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

 

Anonymous's picture
Investeraren (ej registrerad)

Jag vill även tillägga att jag tror du gör ett mycket bra val med Spiltan. De är duktiga, och har en annorlunda strategi än många andra i branschen (långsiktiga på riktigt, aktiva på riktigt), liksom lågt pris.  

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack Egon, mycket ligger i att jag inte hinner med. Tack för tipset kring billiga indexfonder, jag lär komplettera. 

Tack Nonhosonno, jag inspireras av dina korta men avkopplande inlägg.

Tack Investeraren, jag provar mig fram så får vi se hur framtidens land ligger. 

Anonymous's picture
Onkel Toms stuga (ej registrerad)

Jag har samma insikter/åsikter om aktier vs. fonder fast ligger i annan fas. Jag gick över till fonder i somras men mina aktier gick starkt under hösten. Så jag har fått tillbaka lite av lusten. 

 

 

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack Onkel Tom,  så är det nog - framgång föder lust.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar