PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
626
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Byrån

I oroliga börstider då det inte är självklart hur man bör agera så kan det vara en god idé att tänka till hur man ska krympa sina kostnader för att bygga en likvid inför framtida affärer. Men det är som vanligt - att handla aktier är kul men att spara buffert är synnerligen långtråkigt. Då får man på olika sätt försöka att göra det så skojigt som möjligt. 

Familjen Penning har ett antal lådor som vi i sin tur har i byrån vid namn Betala oss själva först. Det är högst rimligt att ha en sådan möbel någonstans i sitt hem, det är ju ändå ni alla som jobbar och sliter ihop slantarna varje månad - då ska ni väl också komma först i kön? Pengar stoppas i dessa byrålådor direkt när löningen kommer och det som sedan blir över fördelas ut åt hugade fodringsägare - har de tur får de alla sin beskärda del.

Vår största låda i byrån heter Buffert. I den stoppas någonstans mellan 15 och 30 procent av månadens inkomster. Det är en lite stökig låda med mynt och sedlar i en enda röra. Här kan det plockas pengar till stora semesterkostnader, stora köp som personbil eller ny diskmaskin eller av nöden tvungna uppkomna oförutsedda utgifter. Det sker dock relativt sällan då lådan gärna kärvar och endast går att dra ut någon centimeter - det är lätt att stoppa i sedlar och mynt men himla svårt att få ut några.

Näst största lådan är en märklig en och heter Amortering. Den är tom varje månad men likväl stoppar vi i ungefär 8 till 10 procent av lönen i den. Det finns något hål i den, antagligen, så vi har ingen möjlighet att plocka slantar ur den. Samtidigt har den en koppling till våra räntekostnader, hur det nu kan tänkas fungera.

Låda tre heter Sparande och får till del 4 till 10 procent per månad. Dessa penningar kan få ligga där eller så omsätts de i värdepapper som hamnar i en helt egen möbel - en gammal skänk som heter Frihetsfonden. Ytterligare en låda heter Semester och en annan Barnen - dessa lådor innehåller slantar som kan nyttjas eller inte, beroende på vad som kan uppkomma. Barnens låda har ett fack per barn för rättvisans skull.

Målet är att varje månad så ska 50 procent av våra inkomster skyfflas ned i denna byrå. För några år sedan så hade detta tett sig omöjligt men numera är det ett potentiellt och realistiskt mål. Jag använder mig av en hemmasnickrad metod där jag tagit våra inkomster och delat dessa med två. Och sedan ytterligare två. Och en gång till. 12,5 procent av inkomsterna blir min egen dagliga slant att betala allt undantaget vanliga fakturor med. En billig dag ger mer över framgent. En tankning av bilen ger en rejäl snyting. Metoden är effektiv och jag ser den som ett spännande spel.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (33)

Taggar