PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Deklarationsdags

 

Jag minns som barn när mina föräldrar var igång med deklarationen - det var då hektiska dagar. Mor var en vanlig löntagare men några förtryckta blanketter fanns inte utan allt skulle på egen hand fyllas i och beräknas rätt. Far hade eget företag med anställda därtill så hand deklaration var av en annan dignitet. Det var lite spännande, ungefär som jag inbillade mig att det kunde vara på en tidningsredaktion inför nattens nytryck - det var bråttom. Kvällen före sista inlämningstid vid midnatt var bråd och avslutades med att far for iväg med bilen till skattekontoret och lämnade in papprena i en lucka - och där var ofta en bilkö.

 

Förr var kvällstidningarna fulla med deklarationsbilagor av tips kring avdrag och annan spännande läsning. Numera är deklaration en helt annan, och synnerligen avmätt, övning. Allt är i princip förtryckt för den vanlige medborgaren. Några få avdrag kan möjligen stämplas in men inte är det mycket mer än så.

 

Min egen deklaration dök upp i Kivra som ett elektroniskt dokument att läsa på datorn. Något av nytt intresse? Jo, några små ting:

 

  • 4 procent av mina inkomster kom från sidoverksamheter.
  • Skatten på bostadsuppskovet uppgår till irriterande 1,67 procent.

 

Mitt största avdrag är, som vanligt, resorna som jag gör med egen bil. Miljöovänligt men nödvändigt då de allmänna kommunikationerna är dåliga. När ska våra folkvalda inse att det kostar med en omställning? Enbart piska fungerar inte utan morot behövs. 

 

 

Om jag bjöd på 30 minuter om dagen för att med buss eller tåg kunna nå min arbetsplats - utan större risk för förseningar - och kostnaden för mig var densamma så hade jag bytt transportmedel. Ännu bättre vore det ju om det som idag var billigare. Men det kan omöjligt få vara det om kommunikationerna i sig brister. 

 

För min del får de också gärna införa progressiva beskattningsnivåer på bilars vikt och förbrukning - småbilar är tillräckligt, det behövs inga monster-SUV:ar på vägarna. 

 

Företag borde också kunna få subventioner för investeringar kring distansarbete - med all modern teknik av idag så behöver vi ju inte resa så mycket till och från jobbet - inte heller affärsflyga världen över.

 

Nu måste jag tyvärr vänta några dagar till innan jag kan deklarera på riktigt. Har hörde att de som brutit Bitcoin och tjänat pengar på det kan dra av elkostnaden i deklarationen - spännande men överkurs för mig.

 

 

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Spartacus's picture
160
621
47
0
Spartacus

Tycker du Kivra fungerar bra?

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack Spartacus, den fungerar men är ju inte ett under av finess och funktion.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar