PerPenning
Likes
259
Antal inlägg
642
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Det blir roligt sen

 

Långhelg utan vila och nu är det fredag. Tagit semester tre dagar för att genomföra studentfirande av vår äldsta. Arbetsamt men ack så roligt har det varit. Nu är kalaset dock över och vi sorterar in porslinet och besticken. Slitna är vi, herr och fru Penning, och en slant har härligheten kostat - men är det något som ska få kosta så är det väl sådant som är skoj och skapar ljuva minnen?

 

Presenterna flödade över telningen med allt från salladsbestick och vackra skålar till presentkort och smycken. Hennes föräldrar stack dock ut en aning så som de enda som skänkte barnet det som med tiden skapar något faktiskt värde. Salladsbestick går ur tiden, skålar i kras, presentkort shoppas bort och smycken tappar modernitet. Vår gåva, däremot, står emot tidens tand, är evigt populär och avundsvärd, skänker tid för lycka och lugn för framtid - vi skänkte helt enkelt aktier till flickans depå.

 

Att påstå att pengar är anonymt och trist, det håller jag faktiskt med om. Pengar är blott medel för något annat i sin förlängning. Aktier, däremot, har en personlighet. Att äga en del i ett företag som gör något som man själv tycker om eller på annat sätt attraheras av är något fint och bra. Aktier är ju ett delägarskap i en verksamhet och kan aldrig bli tråkigt, enligt mig.

 

Gåvan var aktier i två företag som kära barnet tycker mycket om - Netflix och Walt Disney. Båda företagen är framgångsrika inom sina områden så som film, TV-serier och strömningstjänster. Och med tanke på att hon konsumerar en inte helt blygsam del av sin tid på produkter från dessa båda företag så är det i sig ett delägarskap i hennes liv och leverne.

 

Att få aktier i studentgåva är uppskattat. Däremot är det kanske inte lika skoj att få det när man fyller 10 år, går ut nian, konfirmerar sig eller i julklapp. Men det ska man inte bry sig om utan man ska helt lakoniskt berätta, så som Sunes pappa gör i filmerna, att det blir roligt sen. Det är trots allt helt annorlunda jämfört med förr då jag som barn kanske fick enkronor upptejpade på ett kort eller en hel femhundralapp av mormor till jul - det fanns ingen sparkultur, inga tankar om ekonomisk frihet eller att bygga något bättre för framtiden. Jag gick bara till affären och handlade upp alltsammans.

 

Både far och mor Penning jobbar på att lära ut till våra små att det är enkelt att bli välbeställd så länge som man låter tiden vara ens vän. Det går inte att plantera ett träd för tjugo år sedan men det går att göra det nu. Och ju snarare nu är desto bättre. Och inte minst är det så att en modern kvinna av idag ska vara ekonomiskt oberoende och sin egen lyckas smed. Och där är en sund privatekonomi i botten nog så väsentlig.

 

En trevlig helg önskas er alla!

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Det var en fin gåva. Det här med att bli bra på aktier är faktiskt något där en av mina personliga motivationsfaktorer har varit, och ännu är, att jag vill kunna föra vidare något bra till mina egna barn. Jag vill kunna lära dem att försörja sig oberoende av andra och oberoende av var i världen de väljer att leva sina liv. Och för det krävs att jag själv bemästrar ämnet, tillräckligt bra för att kunna agera lärare.  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

KronanTillMiljonen's picture
20
49
3
0
KronanTillMiljonen

Sjukt skoj att ni ger bort lite aktier i present :)

Funderar på att göra det till min systerson framöver och vet exakt vad jag skulle ge. Problemet är väl att många i min familj ser aktier = spela på hästar.

PerPenning's picture
259
642
53
0
PerPenning

Tack Investeraren - det kändes som en klok gåva. Din ambition att bli en bra lärare i oberoende önskar jag dig all lycka med. :)

Tack KronanTillMiljonen, en bra tanke. Spel på hästar? Hmm, det finns lärobehov i släkten hör jag?

Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

Fantastiskt kloka åsikter och insikter igen...!!  Jag blir förstummad, trode det bara var jag som var så klok och förståndig, men inser nu att det trots allt finns fler med kloka synpunkter i vårt avlånga land....  :-)  (Dock tror jag inte att de är så många som man skulle vilja..)

Klockrent inlägg. Den unga studenten kommer säkert att lyckas bra i framtiden med så bra förutsättningar.... Barn brås ofta på sina föräldrar, inte minst på den "livsstil" de vuxit upp med. Vore kul att höra vad "unga fröken Penning" tycker om gåvan o framtiden.

Besser

PerPenning's picture
259
642
53
0
PerPenning

Tackar allra ödmjukast, Besser. En annan lär också av de bästa. :)

Jag hoppas naturligtvis att telningarna våra lär sig ekonomiskt förstånd på sikt. Fröken Penning är i sig en sparsam natur och har på egen hand så här långt runt femtiotusen sparat. Aktierna mottogs med avmätt belåtet lugn, inbillar jag mig.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (41)

Taggar