PerPenning
Likes
252
Antal inlägg
604
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Det kommunicerande kärlet

 

Svenskarna är stressade över sin ekonomi - tacka tusan för det då skolningen i privatekonomi är mer än eftersatt. Vi köper hus, bygger till och renoverar kök och sedan leder det till ett arbetsliv utan ände. Att någonsin gå i pension förväntar sig allt färre av oss. Tilltron till att staten borgar för en tryggad ålderdom har naggats i kanten och det är ju också helt rätt - utan eget ansvar så blir det som det blir.

 

Jag har kloka kollegor som är korkade - de köper finansiella rådgivares råd trots att de är säljare på SEB. Inte heller sparar de något av de fina löner som de uppbringar och jag verkar trots allt i en bransch som tjänar oförskämt mycket. Man är stressade men man gör inget åt det heller.

 

Att spara till barnen, det gör däremot en hel del av dem. Det är den där ömma punkten, våra telningar. Min devis är fortsatt att inte spara till barnen. Behöver exempelvis sonen en vacker dag en slant till exempelvis en kontantinsats så kan han få låna av oss med en viss ränta och göra en amorteringsplan. Det är så man lär sig något om ekonomi och alla ni som tycker annorlunda har fel.

 

Att spara är däremot viktigt. Familjen Penning sparar diversifierat men samtidigt i en enda hög. Hur fungerar det? Jo, med hjälp av en kassabok - att föra bok är en nyckel till en fungerande privatekonomi. Hos oss är alla pengar lika mycket värda då vi helt avskaffat den mentala bokföringen. Det finns inga semesterkonton eller dedikerade pensionspengar, däremot sparas det i olika risknivåer och med olika tidshorisonter.

 

 

En privatekonomi kan, så som vår, vara ett kommunicerande kärl. Där behov uppstår där används också pengar ur den enda kassakistan. Det kan bli så att en sommarsemester får stå tillbaka på grund av en nödvändig utgift - även om det är mindre sannolikt då den totala sparkvoten ligger över 50 procent per månad.

 

Det är också där som en trygghet kan skapas - att göra av med mindre pengar än vad man tjänar, något som få lär sig att begripa denna årets så kallade fattigmånad. Januari är inte annorlunda än någon annan månad - varför skulle den?

 

Vill du också ha EN privatekonomi? Skicka ett meddelande för fördjupning.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Ja, visst är det sorgligt att folk i Sverige "är stressade" över ekonomin. För, vad hjäper det att oroa sig? Sedan har vi politiker som inbillar folk att de måste jobba till 75+, allt dock i det enda syftet att politikernas utsvävningar annars skulle haverera än snabbare. För sanningen är ju den att de flesta svenskar skulle kunna sluta jobba vid 40+, om viljan nu fanns till det och de gjorde de enkla prioriteringar som krävs för den saken. 

Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

Även jag har svårt att förstå varför "vanliga löntagare" inte sparar mer än de gör. Som du skriver är de flesta stressade över framtida pensioner men få gör något åt det. Varför är det så?

Är det kanske en psykologisk sak att inte vilja ta itu med det som är svårt och otrevligt? Är det en optimistisk syn på livet att det ordar sig nog ändå när den tiden kommer? Eller är det så att man hoppas och tror att samhället skal fixa något i framtiden?

Det är antagligen flera orsaker. Men det är inte svårt att ha koll på pensionen. Det fantastiska är att på minpension.se finns nästan allt som behövs för att  göra en realistisk bedömning av hur utfallet blir.

Om man har en ordentlig sparkvot med dagens lön så fixar man framtiden, men utan sparande blir det svårare.Jag gissar att vi tyvärr behöver mer "privatekonomisk frihet" i framtiden jämfört med idag. Samhällsutvecklingen talar för det.

Besser

PerPenning's picture
252
604
53
0
PerPenning

Tack, Investeraren. Jag tror att det var Cornucopia som räknade ut att om vi själva fick förvalta våra pensioner så kunde alla definitivt pensionera sig vid fyrtio.

Tack, Besser. Ja, du har rätt. Jobb blir en allt mer rar växt.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (19)

Taggar