PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Din finansiella hälsa

Hur är det ställt med din privatekonomiska hälsa? Blodtryck är inte allt, inte heller sänkan. Stress, oro och magsår kan vara sprunget ur taskig ekonomi - så allt hänger samman på ett eller anat sätt. När jag träffar folk så ältar jag gärna behovet av en hälsosam privatekonomi. Och vad som är en hälsokontroll när det avser din kropp så är en budget motsvarande när det gäller din ekonomi.

 

Många tror att de kan ha koll utan en budget. Det tror inte jag men då är jag också en slarvpelle i grunden. Det finns också en risk att jag blir en viktigpetter ibland. Som en god vän som på en middag spände ut bröstkorgen och meddelade att han och hans fru minsann inte har några andra lån än de på sitt hus. Prima, fyllde jag i. Och att de minsann handlade på kreditkort och att de betalade av det varje månad. Häpp, fyllde jag i. För i min budgetvärld så är detta att leva från lön till lön. Iallafall om det inte finns andra medel att ta av.

 

Det är inget fel med kreditkort, alla använder dem. Men om du handlar på kreditkort och sedan använder din lön för att betala av - då är du i kreditsvängen lik förbaskat. Du lever helt enkelt på dina framtida inkomster. Och du är medellös.

 

Precis som du tränar och äter hälsosamt för att din levnad ska bli ljus och fin även framåt, på samma sätt måste du tänka kring din ekonomi. Vad tycker ditt framtida jag om hur du beter dig idag? Kommer du själv där i decennier bort tacka dig för ditt beteende idag - eller förbanna dig? Att sköta sin finansiella hälsa handlar massor om framtid och hur långt framåt du väljer att hantera den är en god indikator på hur trygg din ekonomi kommer att bli.

 

Börja att tänka på hur du vill ha det om en månad, ett år, fem år och tio år - och börja att planera. Det har du en budget till och den stöttar dig hela vägen.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Spararen (ej registrerad)

Hej! Jag förstår inte riktigt felet med att använda sig av kreditkort? Skulle jag beskriva vår familjs ekonomi så skulle den låta precis som din väns. Vi har inga andra lån än huslånet, handlar med kreditkortet och betalar hela räkningen varje månad.

Vi har OKQ8 VISA som ger 1 % kontant tillbaka på allt vi handlar på kreditkortet. Detta lockar oss inte att spendera mer, känns bara smart att få 1% rabatt på allt jämfört med att handla med kontanter.

Vi har en direkt likvid buffert på 300 000 kr och dessutom 1,2 MSEK till i indexfonder, utdelande large- och midcapaktier. Men din vän kanske inte hade någon buffert alls?

Poängen med min kommentar är att det faktiskt lönar sig att handla på kredit om man har lite koll. Jag träffar många högutbildade i min omgivning som är livrädda för kreditkort för då har de ingen koll på när månadens pengar är slut????

Får man en kreditkortsnota blir ju kassaboken lätt att föra, varenda enskild post står ju där, men med 20-30 dagars fördröjning så det är svårt att hålla koll i realtid.

Den som klarar att bara spara ihop till 1-2 månaders buffert och inte är en storslösare tjänar på att ha kreditkort.

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Alla är inte stöpta lika. Min poäng var att om du lever på kredit och sedan måste använda lönen för att komma ikapp, då är du alltid 'efter'. 

Vi har själva OKQ8 - ett formidabelt kort.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar